PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1422}
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25789
7,8 12 krytyków
Tytus Andronikus
powrót do forum filmu Tytus Andronikus

I nie chodzi mi tu o ilość trupów ale emanację i 'jakość' przemocy.
Gdy pokazali córkę Tytusa bez rąk z patykami w kikutach...I gdy Marcus powiedział do niej żeby się odezwała...krew wyciekła z jej ust...ponieważ odcięto jej również język. Ta scena była tak brutalna, że ledwo ją wytrzymałem. To najbardziej okrutna, brutalna i demoniczna scena jaką do tej pory widziałem w filmie...

Uzasadnieniem tej (powiedzmy to wprost) 'chorej' przemocy, jest ukazanie do czego zdolni są ludzie. I owa przemoc nie jest 'nieludzka', bo to właśnie ludzie są jej sprawcami. Tylko my w Królestwie Zwierząt mamy tak wykwintnie rozwinięty zmysł zadawania cierpienia. Dlatego też wziąłem wyraz 'chorej' w ''.

Ten film podziwiam z wielu powodów. Ale gównie za połączenie współczesności z antykiem oraz za surrealizm...

Ocena 10/10

ocenił(a) film na 9
janko_bzykant_

Cieszę się, że jest jeszcze ktoś kto nie potrzebuje oglądać filmów w stylu "Piły", czy innego szitu, by przerazić się brutalnością. Bez potrzeby oglądania dosłowności tych produkcji. Zwłaszcza, że prawdziwe mięso wygląda trochę mniej makabrycznie, ale nie o tym mowa.
Uzasadnieniem jest oryginalny tekst Szekspira, który w powszechnej ocenie jest uznawany za schlebianie niskim żądzom publiczności, tzn potrzebie makabry, przez co uznaje się ten dramat za mniej udany. Może i tak jest, nie jestem specjalistą, niemniej uważam, że ludzie w są właśnie tacy jak są pokazani w tej sztuce/filmie.
No i na koniec masz zupełną rację, że surrealizm tego filmu to jego największa zaleta! Wykonanie, mówiąc kolokwialnie, wgniata w podłogę!

ocenił(a) film na 10
biedny_mis

Uważam Shakespeare' a za największego pisarza wszech czasów. Każde jego dzieło zawiera niesamowity ładunek emocjonalny + znakomitą fabułę. Tytusa nie przeczytałem, ale obejrzałem ten film. I jak do tej pory jest to dzieło zawierające największy ładunek emocji jakie znam. Film jest niesamowity tak jak i tragedia (tekst filmu jest z dramatu) ale nie jest to mój ulubiony dramat Shakespeare' a. Jest nim za to, Koriolan i Makbet (na równi).

Niesamowita scena gdy członkowie rodu Andronikusa rozważają czy obciąć sobie ręce. I tu moja ulubiona postać Tragedii, Lucjusz w przypływie strachu, gniewu i rozpaczy krzyczy, że on nie odetnie sobie ręki. sądzę, że postąpiłbym podobnie...Nie starczyło by mi odwagi...Ta scena jest niesamowita.

Ps. Doskonali byli też synowie Gockiej Królowej. Barbarzyńcy w Rzymie...zanim 'upadł'...