PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1422}
7,3 26 tys. ocen
7,3 10 1 25788
7,8 12 krytyków
Tytus Andronikus
powrót do forum filmu Tytus Andronikus

Powiem szczerze, że już dawno nie wciągnął mnie tak żaden film, jak to zrobił Tytus. Opowieść pełna okrucieństwa, kłamliwych stosunków między-ludzkich oraz bez wątpienia nowatorskiego pomyślunku reżysera. Nie miałem do czynienia z tą lekturą, ale podejrzewam, że autor książki inaczej wyobrażał sobie świat przedstawiony w filmie - to są tylko podejrzenia.
Jeśli chodzi o sam film, to jest on bardzo wciągający a motyw zemsty niezwykle satysfakcjonujący.
Bardzo podoba mi się też symbolika niektórych scen, które ukazują jakby potomków chuliganów, bandytów czy członków gangu. Tak ja to odczułem (scena w salonie gier). To tak jakby pradziadkowie łotrów z teraźniejszości walczyli z Tytusem i jego rodziną w czasach Cesarzy Rzymskich. Można by wiele superlatyw pisać na temat tego filmu ale najlepiej przekonajcie się sami o jego wyższości nad innym produkcjami zahaczającymi o temat starożytności.

Na koniec dopowiem tylko, że jestem pod wielkim wrażeniem filmu i mogę go polecić każdemu, kto nie liczy na obrazy typu Gladiator, Królestwo Niebieskie czy Troja - jest to zupełnie inne kino, bardziej wyrafinowane i wprowadzające w zupełnie inny nastrój. Polecam!

ocenił(a) film na 9
opoz

Hehe... widzę, że Kolega mnie uprzedził, pozostaje mi tylko podpisać się pod Jego słowami :)

ocenił(a) film na 10
Jaskolka

Zanim obejrzałam film, czytałam sztukę... i byłam zafascynowana sposobem przedstawienia jej przez panią reżyser. Pewne rzeczy są niezmienne i ciągną się wraz z trwaniem gatunku ludzkiego przez wieki - zemsta, przemoc, zło...

użytkownik usunięty
LeLe

Zgadzam się z wami, sama formuła w jakiej przedstawiono sztukę Szekspira w tym filmie podkreśla ponadczasowość "Tytusa Andronikusa". Jestem pod wrażeniem...i polecam.