U progu sławy

Almost Famous
2000
7,3 17 tys. ocen
7,3 10 1 17351
7,6 20 krytyków
U progu sławy
powrót do forum filmu U progu sławy

Średni

ocenił(a) film na 7

Trochę się zawiodłam. Jestem nieuleczalną fanką lat 70-tych i chyba zbyt wysoko postawiłam poprzeczkę. Dla mnie - bez rewelacji, klimatu z tamtych lat w tym filmie nie czuję.

ocenił(a) film na 4
lizard_4

No patrz, przed chwilą napisałem dokładnie o tym samym, a Twój post jakoś mi umknął. Pod względem odtworzenia klimatu lat 60-tych i 70-tych moim zdaniem nie ma sobie równych "The Doors" Oliviera Stone'a.

ocenił(a) film na 8
lizard_4

A mi się wydaje, że film jest w swojej wymowie przewrotny... Nie dostajemy tego na co liczyliśmy... i dlatego podczas pierwszego seansu też byłam nieco rozczarowana... co nie znaczy, że nie było tak jak pokazano na filmie... Sęk w tym, że teraz patrzymy na tamte czasy przez pryzmat czasopism, zdjęć, wywiadów z artystami, itp. Czyli tego co łatwo podkolorować w takim czy innym celu... Film pokazuje to, jak to co tylko sobie wyobrażamy... mogło wyglądać naprawdę ;) Choć musiałam go obejrzeć trzeci raz żeby to zrozumieć ;) Sami tworzymy mity i legendy, wolimy wyobrażenia na temat rzeczywistości niż to jaka jest naprawdę...

ocenił(a) film na 6
lizard_4

Film jest niezwykle nudny, a fabuła nie ma żadnego interesującego wątku, który sprawiłby, że jesteśmy ciekaw co się dalej nastąpi. Obserwujemy ten sam schemat, podróżującej po stanach kapeli z dzieciakiem usiłującym zrobić z nimi wywiad oraz łatwą groupie lat 16 (Kate Hudson l. 21) . Na dodatek nawiązania do lat 70-tych są siłowe i mało klimatyczne.

ocenił(a) film na 8
igo4

Zupełnie się nie zgadzam, no ale każdy ma prawo do własnej opinii...

ocenił(a) film na 10
igo4

Ciekawe jakiż to jeszcze film jest oparty na schemacie "podróżującej po stanach kapeli z dzieciakiem usiłującym zrobić z nimi wywiad"? Proszę, rzuć choć kilka tytułów?! Już samo to, że punkt ciężkości jest w filmie przeniesiony na powstawanie artykułu jest nieschematyczne. I jeszcze: "łatwa groupie"?? Ona? Kompletnie nie o to chodziło! Ten film jest świetny!