Ucieczka z Nowego Jorku

Escape from New York
1981
6,8 29 tys. ocen
6,8 10 1 28633
7,0 24 krytyków
Ucieczka z Nowego Jorku
powrót do forum filmu Ucieczka z Nowego Jorku

Tyle słyszałem o nim dobrego.Że taki kultowy itp.
Wczoraj obejrzałem ten kultowy klasyk po raz pierwszy(w końcu).
Na plus trzeba zaliczyć rolę Russela i muzykę.
Tak po za tym w tym filmie kuleje niemal wszystko czyli fabuła,aktorzy,scenerie,logika i
efekty.Nie sądziłem,że ten film jest aż takim kiczem.
Mimo wszystko cieszy mnie to,że w końcu miałem okazję zaliczyć ten tytuł.
Jednym słowem 4/10

mackal83

bo film miał być kiczem i miał być przerysowany .

ocenił(a) film na 8
advisory

To nie jest film dla dzieci.

pumex818

A gdzie ja niby napisałem , że to film dla dzieci ? O.o
Filmy przerysowane i kiczowate są dla dzieci ?
Filmy Rodrigueza czy Tarantina są dla dzieci ? a Roba Zombie ?

pumex818

Chyba , że to nie była wiadomość do mnie to wybacz XD

ocenił(a) film na 8
advisory

Oczywiście dla mackal83

ocenił(a) film na 7
mackal83

Zgadzam się,bez rewelacji...

użytkownik usunięty
mackal83

Rzeczywiście, film dosyć mocno się zestarzał i dziś pod wieloma względami wydaje się archaiczny, ale ocenianie go tylko na tej podstawie wydaje się nieuczciwe. Trzeba spojrzeć na to z szerszej perspektywy i uwzględnić realia, jakie panowały na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Bo jak na owe czasy, produkcja jest całkiem solidna.
Mimo fabularnego nieładu i beznadziejnej końcówki (sceny na moście...), a także udźwiękowienia pozostawiającego wiele do życzenia, jest to jedna z ikon amerykańskiej kinematografii, która spopularyzowała motyw antyutopii nieodległej przyszłości.
6/10 wydaje mi się odpowiedniejszą oceną.

ocenił(a) film na 5

Powaznie? "Dobry, zly i brzydki", zrobiony w 1966 czyli 15 lat wczesniej nie cierpi na wady doskwierajace tej produkcji. Mysle, ze szersza perspektywa, czyli znajomosc wiekszej ilosci fimow zrobionych w tym samym czasie wcale by "Ucieczce" nie pomoglo. Dla przykladu podam niewiele mlodszego "Lowce androidow", ktory wciaz, mimo ponad 20 lat jest dobrym filmem,
Dla mnie 5/10 i to tylko dlatego, ze lubie Russela.

ocenił(a) film na 7
mackal83

Napisałbym raczej, że widz nie ten. To nakręcono pod Amerykanów żyjących w późnych latach osiemdziesiątych dla których te aluzje (Nixon, Wietnam, Punkowie, Zimna Wojna etc) zawarte w pastiszu były bardziej czytelne więc też łatwiejsze to interpretacji. Widz obecny może się raczej cieszyć głównie z otoczki wykreowanej za grosze, klimatu postapokaliptycznego świata, pracy kamery.

Nawiasem mówiąc bardzo mnie zdziwiła jakość grafiki komputerowej. Ciągle jakoś to wygląda.