PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10032446}

Ucieczka z ciemności

Out of Darkness
2022
4,5 1,4 tys. ocen
4,5 10 1 1401

Ucieczka z ciemności
powrót do forum filmu Ucieczka z ciemności

Postacie sprzed 45 tys lat mają przycięte wąsiki, pokręcone włosy i opowiadają sobie dawne historie. Po 5 min filmu stop. Pozycja do natychmiastowego zapomnienia.

8
_Lennox_

Przede wszystkim ten film wyglądał na mocno amatorski. Próbowano "budować klimat", ale z miernym skutkiem. No i oczywiście diabeł tkwił w szczegółach. Raczej nie skorzystano z konsultanta naukowego (antropologa), więc wyszło, to co wyszło. Całą fabułę można by streścić w dwóch zdaniach. Rozrywki film mi nie dostarczył, satysfakcji z seansu nie było, natomiast pojawiło się pytanie: po co? Taka rzecz, w takim niechlujnym i amatorskim wydaniu, jakby niepotrzebna.

per333

Jako jeden z pierwszych jest wymieniony w napisach konsultant archeolog

Niskobudzetowy

Antropolog bada człowieka, jego zachowania, zwyczaje, integrację społeczną i kulturową. Archeolog może się przydać, ale to nie do końca to, bo tu nie chodzi o analizę wykopalisk, ale o wiarygodne przedstawienie zachowań człowieka pierwotnego, na tle całej społeczności, gromady, plemienia, rodziny. To dość rozległa dziedzina, ale powiązana ze współczesnymi badaniami np. ludów Amazonii, Sentinelczyków czy ludów z Papui. Dzięki temu można lepiej zobrazować styl życia i zachowania ludzi z okresu tzw. prehistorii. Tutaj twórcy nie wykazali żadnego wysiłku by po naukę sięgnąć.

per333

Wiem, że to nie to samo. Chodziło mi tylko o to, że jakaś konsultacja tam była.

_Lennox_

Wszyscy byli w spodniach. A spodnie wymyślono 2 000 lat temu . Takie do pasa 700 lat temu