7,9 40 tys. ocen
7,9 10 1 39662
8,3 26 krytyków
Underground
powrót do forum filmu Underground

Zgodnie przez krytyków został oceniony jako wybitne dzieło. Dla mnie po przebrnięciu dwóch godzin
jest to film z cyklu zabili go a on uciekł, a jak zabili go drugi raz to uciekł z tym co go nie było.
Szczerze mówiąc nie zrozumiałem nic z tego co reżyser starał się przekazać. Czy ktoś mógłby
wytłumaczyć mi o co tak na prawdę chodzi w tym filmie, ponieważ nie chwytam tej symboliki ani
niewątpliwych odniesień i aluzji.

CES7

Ten film zawiera sporo metafor, więc ja uważam, że nie można dosłownie patrzeć na fabułę w stylu "powinien zginąć", "po tylu latach w piwnicy tamten nie mógł być dowódcą armii".

ocenił(a) film na 10
CES7

A może ich nie ma?

ocenił(a) film na 2
Janznajomski

Underground to pozycja, która do mnie nie trafia (może jestem na to za głupi). Bardziej przystępne dla mnie są filmy typu Grbavica. Nie umniejszam przy tym walorów Undergroudu, który dla koneserów z pewnością będzie wybitnym filmem. Aby to ocenić wg własnego gustu trzeba go najpierw zobaczyć. Zatem, nie zniechęcam nikogo do obejrzenia tego filmu. Wręcz przeciwnie namawiam, ponieważ mógłbym wyrządzić szkodę wartościowej pozycji tylko dla tego, że jej nie rozumiem.

ocenił(a) film na 10
CES7

Cóż, przede wszystkim warto chyba jednak poczatkujacemu bałkanofilowi zacząć od podzielenia go na 2 czesci, jest nieco za długi jak na jeden seans dla niewtajemniczonych :) wiele w tym filmie symboli, metafor, Serbii i yugonostalgiji... Mieszkałem tam długo, nie jestem obiektywny w stosunku do tego filmu, ale rozumiem go, zachwycam sie nim, żywiołowością bałkańską, muzyką... To zupełnie inne kino, ale cudne.