PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=295316}

Underworld: Bunt Lykanów

Underworld: Rise of the Lycans
2009
7,1 98 tys. ocen
7,1 10 1 97885
5,4 16 krytyków
Underworld: Bunt Lykanów
powrót do forum filmu Underworld: Bunt Lykanów

PŁEĆ !!

ocenił(a) film na 7

Witam... mam pytanie ;] W rasie wampirów było sporo kobiet..... dlaczego u lykanów nie było żadnej kobiety?? dziwne jest to jak dla mnie :) umie ktoś to logicznie wytłumaczyć?

ocenił(a) film na 7
rotanimod

Jak dla mnie, to to pytanie równie dobrze się może odnosić do tematyki ogólnej, związanej z wampirami i wilkołakami (tutaj: lykanami). Jeszcze nigdy nie widziałem kobiety-wilkołaka. Myślę, że po prostu płeć piękna raczej nie pasuje do transformujących się w umięśnione wilki osób, czego nie można powiedzieć o wampirzycach, które mogą być bardzo seksowne w swojej roli :)

ocenił(a) film na 8
rotanimod

I już masz odpowiedź, dlaczego Lykanie wyginęli.

rotanimod

Ja tam zauważyłem kilka kobiet jak ten szedł z ciałem zmasakrowanego Lykanina w częśći 1.

ocenił(a) film na 8
rotanimod

Moim zdaniem po prostu na niewolników brali tylko facetów i dlatego nie było kobiet przynajmniej wśród pierwszych lykanów (lykan?) Mnie bardziej zastanawia jakim cudem Victor przeżył...

ocenił(a) film na 9
Agness_92

Film oglądałem dość dawno temu, więc mogę się mylić. Victor przeżył, bo Lucian chyba mu wbił coś ostrego ale nie upewnił się czy na pewno zginął. Victor jest starszym wampirem (Elder), czyli cechują go spore możliwości regeneracji. Stąd i przeżył, to nie tak łatwo posłać takiego starego wampira do piachu. Zresztą gdyby nie przeżył, to by wtedy poprzednie (następne :P w końcu to prequel) części straciłyby rację bytu.

rotanimod

Otóż kobietę wilkołaka pokazano już w jednej z pierwszych scen - mianowicie była to matka Luciana, pierwszego lykanina. Urodziła go w więziennym lochu będąc już wilkiem (czyli pewnie w chwili przemiany była już w ciąży) po czym została zabita przez Victora. Taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje? :)

ocenił(a) film na 8
stena

To nie była Lykanka (wilkołak posiadający możliwość kontroli przemiany), ponieważ pierwszym Lykaninem był Lucian. Jego matka była typowym wilkołakiem stworzonym przez Williama (po przemianie już nigdy nie powracała do pierwotnego wyglądu człowieka).

Osobiście uważam, że skoro Lucian był pierwszym Lykaninem, a kolejnych tworzono z niewolników; wampirom zależało żeby mieć silną ochronę, a w większości przypadków mężczyźni są silniejsi niż kobiety. Po buncie i uwolnieniu może stworzyli sobie jakieś kobietki-wilkołaki, które pilnowały małych wilkołaczków?:) A może byli na tyle szlachetni, że nie chcieli żadnej kobiety spisywać na taki los?

femme_fatale_86

Masz racje, ale dlatego też napisałem kobiete WILKOŁAKA, matke Luciana który był PIERWSZYM lykaninem :) Ale faktycznie pytanie dotyczyło konkretnie lykanów a nie wilków (wilkołaków żeby było jasne) wiec chyba troszke sie pospieszyłem z odpowiedzią.

ocenił(a) film na 8
stena

Ja wiem czy pośpieszyłeś? ;) Raczej to ja jestem czepliwa i musiałam sobie popisać :)

femme_fatale_86

jak dla mnie matka Lucjana to była samica Wiliama którą Willam przeleciał gdy była jeszcze człowiekiem po czym za kilka miesiecy pogryzl i płód zaczął sie rozwijać w raz z matką po czym powstało takie coś.

ocenił(a) film na 8
rotanimod

Jak ja zadałam koledze to pytanie to mi odpowiedział, że kobieta-wilkołak siedzi w jamie vel kuchni, dlatego na filmie jej nie widać.

użytkownik usunięty
rotanimod

w 3 części była pokazana lykanaka na początku jak urodziła Luciana w wiezieniu

ocenił(a) film na 8

To nie była Lykanka, tylko kobieta-wilkołak, która nie potrafiła kontrolować przemiany.

użytkownik usunięty
Lepkam

wilkołak = lykan

ocenił(a) film na 8

No nie bardzo, bo mówiąc wilkołak mam na myśli osoby, które uległy klątwie Williama i na zawsze utraciły swoją ludzką postać, Lykanie z kolei potrafią kontrolować swoje przemiany.

ocenił(a) film na 6
rotanimod

Zależy czy pytasz o Underworld czy o Rise of the Lycans. Jeśli o idzie o pierwszy tytuł, to wydaje mi się, że był to zabieg twórców by pokazać Lycan jako brutalnych, dzikich, nieokrzesanych. Takich niewolników za czasów Imperium rzymskiego. Gdzie, z kolei, wampiry to arystokraci, żyją w przepychu, luksusie, prawdziwa elita zupełnie jak ci, którzy w starożytnym Rzymie zasiadali w loży na arenie i podziwiali walki gladiatorów. Natomiast w RotL, z jednej strony nie było potrzeby by jakoś wyszczególniać aspekt feministyczny wilkołaków przemienionych przez Williama (bo było to po prostu bestie) a z drugiej, ci pochodzący od Luciana to byli niewolnicy i wampiry (Victor) decydowały kto zostanie przemieniony a kto nie. W tamtych (średniowiecze) uznawano kobiety za słabe, a Lycanie pracowali głownie w kopalni i tam kobieta-Lycan by się nie nadała.

ocenił(a) film na 7
metus02_14

w 1 czesci widac przez chwile kobiete lykana ;p

ocenił(a) film na 6
rotanimod

możesz wrzucić screena?

ocenił(a) film na 7
metus02_14

to jest w tym momencie jak murzyn wraca do bazy w tych sciekach.... i wtedy widac jak lykanka siedzi na schodach