PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=295316}

Underworld: Bunt Lykanów

Underworld: Rise of the Lycans
2009
7,1 98 tys. ocen
7,1 10 1 97972
5,4 16 krytyków
Underworld: Bunt Lykanów
powrót do forum filmu Underworld: Bunt Lykanów

PROŚBA :)

ocenił(a) film na 8

Czy mógłby mi ktoś opowiedzieć, w skrócie oczywiście, sens tego filmu ??
i o co chodzi z końcówką, że znów się pojawia Kate ???
Oglądałam poprzednie części (choć przyznam, że niestety nie z największą uwagą) i jakoś się w tym filmie pogubiłam...

ocenił(a) film na 8
testerka90

Trzecia część to prequel- czyli to co działo się przed dwoma "pierwszymi" częściami. Sens jest prosty: pokazuje to jak doszło do wojny pomiędzy wampirami, a lykanami. Lucjan, lykan (czyli "gorsza rasa") zakochał się w córce samego Viktora (przywódcy), Sonji, pięknej wampirzycy. Połączyło ich wielkie uczucie, które w końcu znalazło swoje potwierdzenie w dziecku: Sonja była w ciąży. Viktor nie potrafił tego znieść, to było "upokorzenie". Wolał zabić własną córkę, niż pozwolić na urodzenie się bękarta. Poza tym nikt nie wiedział jaką moc miałaby taka hybryda... Dla Lucjana to ogromny cios i początek zemsty na wampirze, a dla rodów wampirów i lykan początek wojny (oczywiście powodem było też to, że wampiry wykorzystywały lykan, którzy mieli tego dość).
Kate, czy raczej filmowa Selene, została przygarnięta przez Viktora, który czuł pewne wyrzuty sumienia związane z jego córką (Selene była do niej bardzo podobna). Końcówka tej części to początek pierwszej, stąd też scena z Kate.

ocenił(a) film na 8
Mala_Lady_Punk

dziękuję za wyjaśnienie

ocenił(a) film na 10
Mala_Lady_Punk

" Końcówka tej części to początek pierwszej, stąd też scena z Kate."
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.To było tak zaaranżowane przez twórców,żeby na siłę połączyć Bunt Lykanów z pierwszą częścią,ale prawidłowo,to powinna być jeszcze jedna część,opowiadająca o wielkiej bitwie,o której wspomina Selene w pierwszej części "pokonaniu" Lykanów i usunięciu się ich do podziemia.Twórcy pewnie z góry założyli,ze zrobią trylogię,bez kontynuacji,dlatego nie powstała od razu druga część Buntu Lykanów,żeby połączyć już całą historię.Zamiast tego,kiedy już się namyślili,dostaliśmy Awekening "ku pokrzepieniu serc"

ocenił(a) film na 8
mario_1981

Jakie wprowadzanie ludzi w błąd? Przecież to logiczne, że pomiędzy "Buntem Lykanów", a częścią pierwszą Underworld jest przepaść czasowa. Ale prawdą jest, że scena która zamyka "Bunt..." (Selene siedzi na tym balkonie, szykuje się do skoku i wypowiada swoją kwestię) jest sceną otwierającą Underworld cz. pierwszą. Twórcy przeskoczyli kilkaset lat historii, nie tylko pomiędzy częściami, a również w samym "Buncie...", bo po pierwsze: nie mieli na to czasu. Po drugie: zapewne chęci. Po trzecie: pieniądze tłumaczą wszystko. Oczywiście, wolałabym kontynuację tej części od "Awakening", które było niestety słabe.

ocenił(a) film na 10
Mala_Lady_Punk

Sorry,trochę za ostro pojechałem,masz rację.Po prostu chciałem żeby było wszystko czarno na białym i myślałem,że Twoja wypowiedź nie uwzględnia niepokazanych wydarzeń po Buncie Lykanów.

ocenił(a) film na 8
mario_1981

dzięki za zainteresowanie
teraz zaczynam ogarniać cały ten film :)