PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=295316}

Underworld: Bunt Lykanów

Underworld: Rise of the Lycans
2009
7,1 98 tys. ocen
7,1 10 1 97972
5,4 16 krytyków
Underworld: Bunt Lykanów
powrót do forum filmu Underworld: Bunt Lykanów

film bardzo dobry przynajmniej dla wielbicieli tematu jednak zauważyłem tam kilka nieścisłości
1- chronologia.
800 lat temu William został schwytany (underworld 2)
600 lat temu Celine została przemieniona (underworld) po tym jak Victor zabil jej rodzine bo jako jedyna znala mniejsce tego wiezienia
a wiec skad Viktor mial klucz do celi Williama zeby dac go Sonji.
No chyba ze w trakcie underworld 3 wiezienie bylo dopiero budowane A jesli tak to gdzie william byl wieziony przez 200 lat
2- zmiana
ludzie poddawani byli przemianie w lykanow przez wilkolaka ze tak powiem dzikiego to dlaczego zamienili sie w pol ludzi pol lykanow a nie w dzikiego lykana

ps. szkoda ze nie pokazali pierwsz przemiane Raze´a
taka koncowka z celine nie pozwala nakrecic kolejna czesc (o upadku luciana) myslalem ze ta czesc sie skonczy w momencie przemiany celine w wampira

ocenił(a) film na 8
rafal1005b

Po pierwsze Selene, a nie Celine.
Po drugie Selene została przemieniona w wampira po śmierci Sonji. W jedynce jest, że Victor ją zamienił, bo mu przypominała Sonje. Skąd w tedy ten klucz w 3? Sonja przecież nie mogła go mieć :/ Ale jak sobie teraz przypominam to w jedynce, we wspomnieniach Luciana z jej śmierci, również ma go na szyi. No cóż po prostu błąd, raczej nie da się tego wytłumaczyć...
Po trzecie Williama też nie schwytali tak od razu. Chociaż 200 lat to całkiem sporo, więc tyle to sobie raczej na wolności nie chodził.
Po czwarte skąd wytrzasnąłeś te wszystkie liczby (800 lat temu, itd.) to było w filmie? Bo jak tak to przeoczyłam...

ocenił(a) film na 8
Maratka

tak te liczby były w filmie. wiliama schwytali 800 lat temu jak jeszcze marcus nie spał to jest na początku drugiej części. wiem wszystko o Seline nie musisz mi tłumaczyć. poprostu chronologia się nie zgadza

ocenił(a) film na 8
rafal1005b

No wiem, że chronologia się nie zgadza... Namieszali trochę ;p

użytkownik usunięty
Maratka

@rafal1005b Bardzo mnie cieszy, że ktoś poruszył temat chronologii, bo to naprawdę jest niezły przypał. I nie wiem, czy i ewentualnie jak uda im się to odkręcić.

@maratka Tak, te liczby pochodzą z filmu.

Data schwytania Williama jest wyjątkowo precyzyjna - 1202 r. (patrz --> "Underworld: Evolution"). Selene walczy po stronie Wampirów od ponad 600 lat (źródło: "Underworld"). Została przemieniona "tej samej zimy, której uciekł Lucian" (źródło: Andreas Tanis w "Ewolucji"). Czyli, że Bunt Lykan i jej przemiana datują się ok. 1400 roku. Selene miała jakieś 5 lat, gdy jej ojciec wybudował więzienie Williama. Na jakiś czas zostawiono jej rodzinę w spokoju, ale Wampirzyca nie wygląda na więcej niż 30 lat więc zakładam, że od 1400 roku należy odjąć nie więcej niż 25. To daje umownie rok 1375 (choć równie dobrze 1385, jeśli w dniu Przemiany miała tych lat np. 20) jako rok uwięzienia Williama (+/- rok, dwa lata, bo nie wiem, ile czasu budowano Komnatę). Gdzie był William między 1202 a 1375 rokiem, nie wiadomo. Ale powiedzmy, że gdzieś tam był (nie na wolności, jak najbardziej uwięziony, ale jeszcze nie w komnacie). Przy odrobinie dobrej woli, można uznać, że jak dotąd wszystko jakoś się klei.

Niestety, życiorys Selene już się nie klei. Pamiętacie scenę z "Underworld", w której Selene czyta o "Upadku Luciana i Jego Armii"? Pytanie brzmi: Po co? I czemu sprawia wrażenie małej dziewczynki, zapoznającej się ze starą legendą, skoro musiała brać udział w akcji? A przynajmniej być wtedy z Victorem? Przecież początek jej wampirzego życia zbiega się z początkiem Wielkiej Wojny. Nie ma mowy, żeby powstał Prequel "Buntu Lykan" bez tej postaci. Najwyżej przyjdzie nam uznać, że po Wojnie Victor zrobił Selene pranie mózgu, że wymazał tamten okres z jej pamięci i dlatego w pierwszej części zachowywała się jak "Alicja w Krainie Czarów". ;-)))

Tak po prawdzie, to nieobecność Kravena w "Buncie..." też jest porażką (Kraven był przecież przy Przemianie Selene, sprzątał po Victorze, był powiernikiem tajemnic), ale ok, niech będzie. Powiedzmy, że po prostu nie było go wtedy na zamku i dołączył do Victora i Tanisa już po wydarzeniach "Buntu...".

Co do amuletu... W czym tkwi problem? Dlaczego Sonja nie mogła go mieć? Właśnie, że mogła i miała (źródło: Andreas Tanis w "Ewolucji"). W naszym umownym 1375 roku Victor uwięził Williama. Jedną połowę klucza umieścił w sobie, drugą w amulecie, który był jednym z insygniów władzy należących do jego rodu. Gdy jego córka, którą szykował na swą następczynię podrosła, przekazał jej amulet. Potem, jak wszyscy wiemy, na setki lat amulet stał się własnością Luciana. Tu akurat błędu nie ma.

użytkownik usunięty

Właściwie, to cała ta chronologia się kupy nie trzyma!

Jeśli ustalony porządek rzeczy naprawdę istniał przez 1400 lat bez zakłóceń (aż do XXI wieku) i jeśli było tak, że każdy Starszy rządził przez 100 lat, a przez następne 200 lat spał, to biorąc pod uwagę, że Przemiana Selene miała miejsce ok. 1400 roku, tej samej zimy, której wybuchło Powstanie (te dane pochodzą z poprzednich części), osobą która powinna była rządzić w tym czasie (do 1402 roku) była Amelia, względnie Marcus (1402-1502), ale na pewno nie Viktor. Nie wiem, jak się do tego odnieść. Już nie mówiąc o tym, że na pewno nie ma mowy o 14 wiekach niezakłóconego sypiania na zmianę, bo przecież w 1202 r. cała trójka buszowała po Węgrzech w komplecie. Tak czy inaczej, jeśli w latach 1902-2002 rządziła Amelia, a w latach 2002-2102 miał rządzić Marcus, a po nim Viktor, to ok. 1400 roku, w czasie trwania Buntu, Viktor powinien był smacznie spać. :-((

Dokladnie, cala trylogia jako calosc jest beznadziejna nie wiem jak mozna bylo to tak zj*bac. Nic sie nie trzyma kupy, hronologia nie jest zachowana. Gdzie w ogole jest Selene w Underworld Bunt Lykanow? Powinna byc juz wtedy przemieniona w wampira bo istnieje wiezienie Wiliama.

ocenił(a) film na 8
rafal1005b

Jeszcze jedno, napisałeś, że ludzi przemieniał dziki wilkołak, a i tak zamieniali się w lykanów. Skąd wiesz, że był to dziki wilkołak? Pewnie była pełnia i był to po prostu przemieniony lykanin, który gryzł innych, bo mu kazały wampiry. W końcu był niewolnikiem.

ocenił(a) film na 8
Maratka

fakt.... nie ma pewności co do tego..... powinna być scena ktora to tłumaczy..... ale i tak to był zajebisty film

ocenił(a) film na 9
rafal1005b

ja nie wierze w to ze oni tak nie myśleli jak kręcili te filmy. musi być jakieś wytłumaczenie ;))) może ponieważ Lucian zakosił klucz postanowili zrobić nowe więzienie i nowy klucz, który był taki sam jak ten pierwszy. Ogólnie fabuła jest nieźle zakręcona i w trakcie oglądania ma się tysiąc pytań. Co w sumie dodaje uroku filmowi:)