Na samym początku filmu jest rok 1202. Wtedy właśnie zapada decyzja o uwięzieniu Williama. Następnie mamy już przeskok do współczesności czyli chyba 2006 i słyszymy jak Selene mówi, że jest wampirem od 600 lat a Marcus opowiada, iż William uwięziony jest od 500 lat. I tu nasuwają się moje pytania: czemu ona nie wiedziała o Williamie? Jeśli uwięzili go w 1202 lub kilka lat później (czas na budowę klatki) to 500 lat mija przecież w 1700 a nie w 2006. No chyba, że ja coś pominąłem.
Nie wytłumaczę ci o co chodzi z tymi datami, była dzieckiem kiedy się to wszystko działo więc nie pamięta, przecież było to w filmie no nie?
Ogólnie to myślę,że ta seria nie jest jeszcze do końca wypalona.Zaznaczam przy tym,że nie oglądałem jeszcze tej ostatniej części (Przebudzenie),bo jakoś nie mogę się zebrać,więc nie wiem,jak to się kończy,ale powinni coś jeszcze "dokręcić" Było tyle różnych retrospekcji w pierwszych dwóch częściach,że jest się z czego brać.Mnie np. się bardzo podobał początek drugiej części osadzony w średniowieczu,gdzie pokazali polowanie na Williama.Ale później mieliśmy retrospekcje,kiedy Tanis opowiadał o Marcusie.Osobiście to bardzo chętnie obejrzał bym to właśnie od samego początku,kiedy narodzili się obaj bracia,potem szybki przeskok w dorosłość i już mamy początek obu ras,potem właśnie historię znaną z retrospekcji,kiedy Marcus przychodzi do Viktora.Ciekawie by było to wszystko obejrzeć,budowę więzienia dla Williama,pozbycie się "świadków" przez Victora itd.Mogli by przeskoczyć tak przez wszystkie niedopowiedziane wątki,z pominięciem historii Luciana,przynajmniej do momentu jego ucieczki,ale np. w trzeciej części brakowało mi Marcusa.Gdzie on się wtedy podziewał?Spał?Był uwięziony przez Victora,czy jak?Wszak w drugiej części widzieliśmy,że bardzo chciał pomóc bratu i niechętnie godził się na jego uwięzienie.Jak więc to się stało,że zdołali przed nim ukryć lokalizację więzienia?Jak sam mówił,odnośnie eksterminacji rodziny Seleny "Tak bardzo starano się to przede mną ukryć"? Pomijam fakt,że nie miał innego wyjścia,bo armia Viktora była posłuszna wyłącznie Viktorowi,chociaż w tym kontekście śmieszne wydają się jego słowa '' oddaj go pod moją kontrolę,albo zapłacisz za swoje oszustwo" bo co mógł mu zrobić?
Obejrzałem w końcu Awakening i rzeczywiście to kupa niesamowita.Jeszcze dobrze się nie wciągnąłem w akcję,a już się skończyło.Takie popłuczyny trochę.Do drugiej części np. wracam dosyć często,obejrzałem już chyba ponad 10 razy.Tam,to jest klimat,szczegolnie poczatek mi sie podoba,jak wspomniałem.Jedynka też mi sie podobała,chociaż zrobiłem błąd ogladając najpierw drugą część,ale tak wyszło.Trójka też jest spoko,ucieszyłem się,ze zrobili taki powrót do przeszlości,ale jak wspomniałem,powinni jeszcze coś dokręcić,bo podejrzewam,ze coś takiego było by o wiele lepsze,niz ta nieszczęsna 4 część.A komentarzy pod Awakening nie czytałem,bo z reguły nie czytam przed obejrzeniem danego filmu.Te pod Ewolution też nie wszystkie przeczytałem,ale ktoś tam właśnie snuł podobne wizje,jak te moje.
No,ja to mam ogólnie poukładane w głowie,ale niedosyt jest.Jasne,że powinno coś być.A tak w ogóle,to przenoszę się do tematu pod Awakening,bo to najświeższy film,więc tam zapewne więcej osób siedzi.
W mojej wersji mówia ze 800 lat... Pewnie zlapali go w 1200 i im zwial albo trzymali go gdzie indziej z innymi wilkolakami w jakiichs lochach..