PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=169179}
7,2 105 tys. ocen
7,2 10 1 104510
5,4 18 krytyków
Underworld: Evolution
powrót do forum filmu Underworld: Evolution

Ogolnie bardzo dobrze się bawiłem na tym filmie, niepowtarzalny, mroczny klimat (jak to z wampirami - akcja w nocy), spece od efektów specjalnych wytłumaczyli nam słowo: ewolucja, muzyka dobrze dobrana, długość filmu w sam raz... JEDNAK!!! W porównaniu do jedynki i jej bardzo ciekawej fabuły "Dwójka" okazała się cienka! Jedynka daje nam nietuzinkową historię, do której nawet ktoś nie lubiący fantasy, wampirów, wilkołaków itp mógłby się przekonać (nawet frajerzy dla których Underworld bez wcześniejszego obejrzenia jest głupotą i stratą czasu) Zaś "Ewolucja" jest dokładnym powtórzeniem jednej z najgorszych kontynuacji w historii kina, jakimi są matrix reaktywacja i rewolucje. Fabuła jest słaba, denna, mało zaskakująca,a nawet niszcząca istotę części pierwszej. Nic tu poza walką, krwią, odpoczynkiem, walką, odpoczynkiem, krwią (a i tak najlepszy jest początek i koniec, czyli pół godziny z całych dwóch godzin filmu). Wątek miłosny wprowadzony jakby na siłę... ach! nie chcę zdradzać fabuły dla tych co za wszelką cenę chcą sami oberzejrzeć underworlda 2, bo... powinni! Dobra, nie piszę więcej bo jak sam widzę taki tekst jaki sam stworzyłem to mi się odechciewa czytać ze względu na długość. Moja ocena? 6+... no dobra, za sentyment do "jedynki" daje 7, pozdrawim

ocenił(a) film na 9
Udi

Miło czasem przeczytać jakiś typowo obiektywny text, a nie kolejne bzdety typu: Ale dupiaty film, ale kicha! Mnie też 1 się bardzo podobała za sam pomysł, a 2 też ma ten podobny mroczny klimat i może faktycznie nieco przewidywalna od połowy filmu ale napewno się nie zawiodłem ! ! !
Pozdr.

ocenił(a) film na 8
Robson_77

Udi :) jesteś obiektywnym krytykiem :) Perełką :] Powinno za tobą od teraz cały czas chodzić dwóch ludzi i pilnować żeby krzywda ci się nie stała :)

Faktycznie ewolucja ma się do części pierwszej tak jak reaktywacja do pierwszego matrixa. Ale. Ale matrix oprócz tego, że był kopanką z klimatem i niezłym pomysłem(pomińmy kilka naprawde gigantycznych błędów logicznych) był filmem który naprawde konkretnie zachaczał o buddyjską filozofię itd i jeśli już coś się na ten temat wiedziało można było dostrzec że matrix ma dużo więcej do zaoferowania niż pomysł, efekty, akcję, klimat. Niestety dróga część straciła na klimacie, i bardzo straciła na przekazie bo praktycznie pojawia się tylko arhitekt który w sumie więcej wprowadza zamieszania itd... Można więc się matriksa czepiać bo z każdą częścią tracił swoje atuty.
Natomiast uważam, że do końca underworlda nie można się czepiać, bo underworld poza ciekawą historią nigdy nie miał jakiegoś głębszego tła, zawsze był tylko rozrywką. Tak więc underorld evolution jest tylko zmienioną formą tej rozrywki. Więc nie jest to taki sam grzech jak przy matrixie :)

ocenił(a) film na 10
Udi

Naprawde ciesze się że są jeszcze ludzie którzy potrafią obiektywnie oceniać filmy.

Udi

Heh, nie spodziewałem się, że usłyszę dzisiaj (w taką zwykłą sobie niedzielkę) komplemenciory od kogokolwiek, a tym bardziej od nieznajomych spryciarzy z filmłebu ;) dziękóweczka i zmykam (późno już), a jak obejrze w najbliższym czasie film godny recenzji, to nie omieszkam coś nie coś napisać, pozdrawiam!