Underworld: Przebudzenie

Underworld: Awakening
2012
6,6 78 tys. ocen
6,6 10 1 78032
4,2 8 krytyków
Underworld: Przebudzenie
powrót do forum filmu Underworld: Przebudzenie

Właśnie wróciłam z kina, nie ukrywam, że Underworld to mój ukochany film każda z części
1,2 i 3 kocham je po prostu Kate <3, teraz tak wrażenia z 4 części, nie zawiodła mnie, ale
mogło być lepiej film stanowczo za krótki, dużo akcji może trochę za ciemno, ale nie
narzekałam co do 3d nie przeszkadzało mi, ale też nie zrobiło na mnie jakiegoś wrażenia
;p;p ale tak nie pamiętam teraz nazwiska dziewczynki która grała córkę Seleny, ale
onieśmieliła mnie jej rola, byłam z koleżanką więc razem byłyśmy pod ogromnym
wrażeniem młodej aktorki, a Kate jest cudowna jak zawsze, jednak zaciekawił mnie koniec
filmu, czy może on oznaczać dalszą część przygód Seleny.? Jak sądzicie bo ja szczerze
mam nadzieję, że pojawi się ta 5 i tam się już wszystko w ostateczności rozegra.
:):)

nysia6

Z tego co ja widziałam (co prawda w bardzo słabej wersji na internecie) to mi i mojej kuzynce też się zdaje że koniec tak jakby mówił że będzie jeszcze jedna część.

ocenił(a) film na 7
nysia6

Jeśli będą spore zyski z 4. części, to piątą na pewno zrobią. Myślę, że dlatego zostawili sobie furtkę do piątej części. Mogli uśmiercić Michaela i to byłby koniec. Jednak tego nie zrobili.

narinho

No właśnie jak to na końcu było bo ja oglądałam wersję po angielsku i do tego bardzo słabą i niezbyt zrozumiałam co oni tam mówili, to Michael w końcu żyje czy nie? Mam nadzieję że tak bo go bardzo lubię dlatego też Unerworld 2 to moja ulubiona część bo jest go tam dużo i jest już po przemianie.

ocenił(a) film na 7
Monika_160

Żyje. Selena strzeliła w tę komorę, w której był za hibernowany i pobiegła ratować córkę. Gdy pokonali "zło", wrócili do sali gdzie był Michael i wtedy mała uzyskała połączenie z Michaelem i zobaczyła, to co on widział.

narinho

No to 5 część jest prawieże murowana. Kurde muszę koniecznie to obejrzeć zwłaszcza że zwiastun obejrzalam już chyba żę 100 razy :D i dzięki za informacje.

Monika_160

Heeh, no ja ma nadzieję na tą 5 część, ale żeby nie robili już nie wiadomo ilu części tylko, żeby wszystko się wyjaśniło w tej 5 jak coś, jestem ogromną fanką tego filmu, ale boję się, że jak zaczną robić dalsze części to stracę jakiś smak do tego filmu ;ppp

nysia6

No dokładnie ja tak samo bym chciała żeby zrobili tą 5 w kórej się wyjaśni wszystko i żeby dali sobie spokój bo przecież 5 cz. to i tak już jest od groma. No i oczywiście żeby daliw 5 cz. Pana Michaela.

ocenił(a) film na 8
Monika_160

Właśnie wróciłem z kina i przyznam że naczytałem się sporo negatywnych opinii na temat tego filmu ale ja osobiście jestem zadowolony. Efekty były naprawdę fajne Kate boska jak zawsze ^^. Fabuła ciekawa zakończenie fascynujące jedyne co działa na minus filmu to to że jest strasznie krótki nie całe półtora i godziny minęło dla mnie jak by 30 minut. Mam nadzieję że powstanie piata część filmu wtedy by się wszystko fajnie wyjaśniło.

darkar1998

Dokładnie zgadzam się ze wszystkimi powyżej, słyszałam że podobno reżyser zapowiadał, że ma być 5 część, ale wiecie wiadomo czy Kate zgodzi się to dalej ciągnąć, a bez niej to ja sobie tego filmu w ogóle nie wyobrażam, tak samo jak bez Micheala, bo według mnie to są postacie tego filmu i powinny w nim zostać, po za tym nie przetrzymam tego czekania, ledwo się czwórki doczekałam, a tu jest możliwość czekania na jeszcze jedną część.Aktualnie mam na koncie każdą część obejrzaną około 10 razy i mogę dzień w dzień oglądać, ale zainteresował mnie jeszcze jeden film na podstawie książki "Igrzyska Śmierci" cholernie polecam świetna lekturka :*** ale moją miłością i tak pozostaje Underworld <3

nysia6

Kurcze Underworld 5 pewnie będzie w 2015 bo wszystkie części były jak dotąd nagrywane co 3 lata. Mam nadzieje że nie pochrznią wszystkiego w 5 bo to by byla jakaś porażka.

Monika_160

* POCHRZANIĄ :D

Monika_160

bedzie w 2014 roku :)

crazymadnes

To dobrze :D

ocenił(a) film na 3
nysia6

To, że krótki to jeden z niewielu plusów tego filmu...

golob3k

Hmm dla niektórych plus dla niektórych minus, no cóż ja dostrzegam wiele plus filmu :)

ocenił(a) film na 10
nysia6

Eee tam krótki, tylko 3 min krótszy od części 3 , poza tym akurat duże tempo akcji jest zaletą. Czekam na 5 :)

ocenił(a) film na 9
nysia6

Z pewnością nakręcą 5-tą część. Wątek z Michaelem aż prosi się o ciąg dalszy. Moim zdaniem sprawa z odkryciem podziemnych gatunków przez ludzi też będzie kontynuowana. Jeśli chodzi o córkę Seleny też podkręcą ten temat. (same releacje pomiędzy Seleną a córką wydają się interesujące, do tego Michael nie poznał jeszcze swojego dziecka i co najważniejsze - posiada ogromną siłe, co myślę będzie bardzo pożądane zarówno przez lykanów jak i ludzi) . Walka wampirów z lykanami o władze? Też jak najbardziej.

nysia6

Oni chyba juz nakręcili 5 razem z 4 bo na ich oficjalnym kanale jest pokazane że jakaś fanka wygrała udział jako statystka przy filmie i dostała role barmanki a w 4 byli w jakimś barze ?chyba nie wiec prawdopodobnie już jest

ocenił(a) film na 10
NemezisGoToHell

Też mnie zastanawiało, gdzie podziała się ta scena ?

Może będzie wersja rozszerzona na bluray :)

LukC

Ja bym się nie zdziwiła jak by była w nowej część zresztą taka scena do 4 by nie pasowała raczej .Jeśli jednak była i ją wycieli współczuje tej dziewczynie pewnie cieszyła się że się dostała i będzie na ekranie a tu nic xD

NemezisGoToHell

Tak, ja czytałam coś, że reżyser mówił, że 5 część będzie, dużo nowych postaci, dużo starych zginie, ale nie chcę czekać kolejnych nie wiadomo ilu lat na Underworld 5, ja po prostu jestem od tego filmu uzależniona xdd i tyle potrafię codziennie oglądać każdą część, czekam na DVD z 4.Dla mnie musi być Micheal, Selena i ta mała, te wszystkie wątki które nie były jasne w 4 muszą się w tej 5 rozwinąć, bo ja zwariuje ;pp

nysia6

Film był dobry ale troszeczkę chyba przesadzili z tym jak selena strzelała do lykan w siedzibie wampirów to tak padały jak muchy i to mi się nie spodobało za bardzo ich miażdżyła troszkę robi się na Rambo ale to tylko w tej scenie było to mocno zauważalne co do reszty ok.
Będzie 5 na bank ale mnie zastanawia końcówka filmu gdzie selena mówi coś takiego że lykanie będą się nadal rozmnażać i ona będzie musiała polować na ich ojca tak jak oni polowali na jej ojca. Czy to znaczy że dojdzie do walki między Michelem a Seleną to mi się raczej nie podoba????

kavar_1988

Rozumiem że używasz napisów z internetu... Ktoś to źle przetłumaczył.
Selena mówi (nie jest to literackie tłumaczenie, prawie słowo w słowo): "Pomimo że świat się zmienił, nasi wrogowie pozostają tacy sami. Laykanie się odbudują i będą polować na jej ojca tak jak to zrobili z Nią (w jej przypadku - chodzi pewnie o córkę). Zło jest silniejsze, tak jak i my będziemy. 'Wampirza Pieczara' :) nie tylko przetrwa ten świat, ale my go odzyskamy...".

Mi osobiście podoba się ta seria. Mogą robić tyle części ile chcą. Nie jest to przecież "Szybcy i wściekli" - ciągle właściwie to samo, tylko lakier inny. Na razie nie naciągają więc jest ok.
Fabuła tej serii została przeniesiona z Michael'a na córkę (ciekawie to rozwiązali).
A jednak dla mnie najlepszą częścią była ta w której Michael był osią fabuły druga czyli trzecia część :).

Czekam na 5. Wydaję mi się że teraz będzie szybciej wyprodukowana - nie za 3 lata. Raczej zabezpieczyli się umowami z aktorami z 4, na wypadek chęci zrobienia kolejnej części. Szczególnie że zakończenie zostawili otwarte, więc nie było to dla nich zaskoczeniem.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
ralphusditus

"...nie tylko przetrwa ten świat, ale my go odzyskamy..."
"My" to znaczy wampiry.
Czyli ludzie nie mają nic do gadania i będą jedynie pożywieniem dla Seleny i jej rasy (nie lubię drani).
Denerwuje mnie to że laykanie są przedstawieni jako źli, a wampiry jako dobrzy (przecież to oni za cały ten bałagan z poprzednich części odpowiadają).

jetli22

Faktycznie nie wsłuchałem się w słowa Seleny dokładnie aż mi ulżyło teraz Selena musi znaleźć Michela będzie go ratowała i będziemy mieć szczęśliwą zmutowaną rodzinkę.
Co do vampiry vs lykanie to musiało nastąpić chyba że dojdzie do tego że lykanie i wampiry będą miały sojusz przeciwko ludziom . Zresztą w 1części lykanie byli podlegli Michelowi i nie atakowały go po śmierci lucjusza i myślałem że 4 będzie o tym że ludzie dowiedzą się o obu rasach i wtedy wampiry i lykanie staną po tej samej stronie Selena na czele wampirów a Michel lykanów.
Co do swojego wypowiedzi swojego poprzednika to uważam że lykanie zostali przedstawieni jako ci źli ze względu na bardziej zwierzęce cechy futro, pazury, zęby duże itp.

ocenił(a) film na 9
kavar_1988

Myślę, że wcale nie zostali pokazani jako stricte "źli". Zasadniczo, tam po prostu nie ma dobrych.
Ludzie robią czystki, wampiry żerują na ludziach, gnębią lykan, lykanie rozrywają wampiry jak tylko mogą i ludzi z resztą też - maczeta laserowa dla tego kto jest w stanie powiedzieć mi kto tu jest tym "dobrym". ;-)

ocenił(a) film na 9
Mangel

Dzisiaj w końcu po długim oczekiwaniu obejrzałem film. Jest świetny i bardzo mi się podoba tylko tak jak inni uważam, że o te pół godziny jest za krótki. Córka Seleny też super zagrała tylko nie podobała mi się za bardzo po przemianie. Co do 5 to mam nadzieję, że będzie i to jak najszybciej.

A co powiecie na 6 część a w niej świat z czasów jak Alexander Corvinus zyskał nieśmiertelność. Historia w której jest pokazane jak to się wszystko zaczęło. Jak William i Marcus zostali pogryzieni i jak Alexander musiał tuszować wyczyny swoich synów. I ta część mogła by się skończyć zamianą Victora i jego żołnierzy w wampiry. Co o tym myślicie ?

ocenił(a) film na 10
swistak28

Przeczytałem to co napisał kolega wyżej i stwierdzam, że 6 część to nie byłby taki głupi pomysł. Ja osobiście kocham ten film i bym obejrzał wszystkie części, nawet jakby było ich ponad 100. Narazie czekajmy na 5 część :D i dopiero zaczniemy gadać o 6 :D

Najbardziej podobała mi się część pierwsza i czwarta. Muzyka na koniec filmu jest trochę wzruszająca, np. w Underworld 1 gdy Selene zabiła Victora...

Gdy naoglądałem się tego Underworld to troche szkoda mi, że te wampiry nie istnieją :( niezbyt lubię wilkołaki, ale wampiry są najlepsze. Tylko troche głupio zrobili tutaj, bo w starciu wampir vs wilkołak wampir prawie nie ma żadnych szans gdy nie ma jakiejś broni. W Underworld 1 w pociągu wilkołaki pozabijali wszystkie wampiry, w tym Amelię, legendarną wampirzycę i myślałem że ona coś pokarze a tu nic...

ocenił(a) film na 10
pomsta1350

A mam jedno pytanie. Na końcu części Underworld Ewolucja, Selene była na słońcu i nic jej nie było. Czemu tak było? CO się stało? Bo nie rozumiem ;/

pomsta1350

Bo gdy umierał Alexander Corvinus dał jej się napić swojej krwi i zyskała dar, dzięki któemu mogła być na słońcu i jej się nic nie działo :)

Osobiście zgadzam się z poprzednimi odpowiedziami. Bardzo podobała mi się 4 część (jak każda poprzednia) i nie mogę się doczekać 5-tej. Mam nadzieję że rozwiną tam wątek dotyczący Michaela, bo postawili mnie w wielkiej niepewności gdy skończyła się 4 część :D

ocenił(a) film na 10
nysia6

A czy ktoś by mi mógł coś wytłumaczyć? Bo te części trochę dziwnie zrobili... Dziwna jest kolejność tych części. W pierwszej części było pokazane jak Selene zabiła Victora, a w części Bunt Lykanów Victor był przez cały film.... Tak samo Lucian, było też pokazane jak w 1 części Craiven go zabił, w drugiej częśći było pokazane jego ciało razem z Amelią i Victorem, a Lucian był głównym bohaterem 3 części i był w niej przez cały film.... Jak to wytłumaczycie? A czemu w trzeciej części w ogóle nie było Seleny?

pomsta1350

@pomsta1350 : trzecia część bunt Lykanów to historia która miała miejsce bardzo dawno i znacznie wcześniej niż wydarzenia przedstawione w części 1. Część 1 ma miejsce w teraźniejszosci. Część trzecia ukazuje przeszłość (średniowiecze). Moim zdaniem bardzo dobry zabieg. Część 4 też POWNNNA mieć miejsce w przeszłości. Niestety tak schrzanili cała fabułę że o zgrozo ręce opadają.

nysia6

Underworld trylogia to arcydzieło kina. Postać Selene jest arcywibitna. Jak dla mnie numer 1 pod względem fikcyjnej postaci kina wszechczasów (mój gust). Co do postaci córki Selene to kolejna totalna klapa części numer 4. Dziewczyna wygląda jak Zombi a nie jak wampir. Trzeba zwrócić uwagę że Lykanie nie mieli kobiet przez to byli wynaturzeni. Ta nadludzka moc Selene tez mi się nie podobała, żeby krucha kobieta jedna ręką wywracała autobus. To jest wynaturzenie. Wolałem jak w pierwszej części, została zraniona przez Lucjana, okazała ból, słabość i ledwie przeżyła. To było naturalne. No i najbardziej kretyńska postać tego wielkiego Wilkołaka który rośnie do rozmiarów stodoły. Totalne naciąganie fabuły. Brak Michaela. Zastąpił go jakiś goguś bez charakteru. Akcja ma miejsce w USA ciekawe z jakiej racji? Sceneria europejska lepiej oddaje klimat. Fabuła beznadziejna. Brak happy endu. Obsada beznadziejna. Równie dobrze mogli dać rolę Wilkołaka Mariuszowi Pudzianowskiemu. Aktorzy z pierwszych trzech części zagrali swoje kwestie doskonale. Muzyka do bani, brak suptelności. Ogólnie czwarta część to totalna klapa. Podpisuje się fanatyk trzech pierwszych części.

ocenił(a) film na 9
Atoirtap

To ten wielki wilkołak to nie był Pudzian? ;-)

ocenił(a) film na 3
Atoirtap

Można jeszcze dodać kolejną próbę profanacji mitu o wampirach. Jak dla mnie, scena resuscytacji jest ex aequo z tą cholerną, błyszczącą wróżką ze "Zmierzchu"...

ocenił(a) film na 6
Atoirtap

Zgadzam się w zupełności, zwłaszcza w kwestii braku sensownej fabuły i Michaela (mogli go pokazać przynajmniej na końcu). I jako fanka poprzednich części jestem strasznie zawiedziona.

ocenił(a) film na 5
Atoirtap

Niestety również się zgadzam. W tym filmie nie ma ani odrobiny ambicji dorównania w czymkolwiek wcześniejszym częściom. Jest to wyłącznie prymitywna strzelanka często z marną animacją. Fabuły brak, relacje między postaciami potraktowane bardzo powierzchownie.
Uważam, że film nie zasłużył nawet na to marne 5, które mu dałam, ale już...

nysia6

Jedyna postać obok Selene która w jakimś tam procencie dorównywała postaciom z 3 pierwszych części był Thomas grany przez Charlesa Dance. Chodzi mi o strój i poglądy. Co do fabuły 4 części to fajny przykład mogłaby tutaj posłużyć trzecia część czyli Bunt Lykanów. Fabułę oparto na urojeniach Michaele który ukąszony przez Lucjana otrzymał jego wspomnienia i zobaczył jak egzekucję Sonji i przyczynę wybuchu wojny pomiędzy Lykanami a Wampirami. Gdyby oprzeć fabułę czwartej części analogicznie do wspomnień Selene z Underworld Evolution, to mielibyśmy kolejna fajna historyczną część ukazujące schwytanie Williama, uwięzienie Wiliama w fortecy która zbudował ojciec Selene, wymordowanie rodziny Selene przez Wiktora, wmówienie Selene kłamstwa że to Lykanie zabili rodzinę Selene, metamorfoza Selene z człowieka na wampira przez Wiktora, początek Selene jako Wampirzycy, wyszkolenie Selene jako siewcy śmierci. Niestety dwóch Szwedów rozwaliło cała fabułę i ducha filmu. Ale oni są feministami i szacunku do kobiet nie mają. Czwarta część jest pozbawiona wartości które dostrzegałem w trzech pierwszych częściach. Scenariusz ma poziom predatora. Totalna żenada. Jedyne co mnie ucieszyło w tym filmie to zobaczyć znowu Selene w tym obcisłym stroju zrobionym z lateksu. Scenariusz prosty jak budowa cepa w czwórce. Ktoś chciał po prostu zarobić kasę i wycisnął ostatnie soki z owocu. Niestety efekt jest marny bo nie naprawia się czegoś co jest doskonałe. To tak jak z tymi dodatkowymi odcinkami do przeminęło z wiatrem. Teraz wiem co czuli fanatycy Terminatora jak zobaczyli Terminatora 3.

ocenił(a) film na 8
nysia6

jeśli planują zrobić 5 to w miarę szybko muszą się za to zabrać, w końcu Kate nie robi się coraz młodsza :P ( a jak wiadomo wampiry się nie starzeją, więc dziwnie by to wyglądało - wampirzyca z oznakami starzenia się):P Prawdopodobnie już teraz nałożyli na Kate sporo wirtualnej szpachli.

ocenił(a) film na 1
nysia6

nie nie to jest jakaś kpina ,ta 4 cześć kocham trylogie Underworlda a tego aż tak nie mogli zepsuć ,a jednak szkoda bo się napaliłem na tą 4- kę ...gra aktorów żałosna ,efekty poza jednym wielkim likaninem nic reszta sztuczna ,tak jak by grafikowi od efektów specjalnych nie chciało się w ogóle za to zabierać ,ale że dostał jakieś gówniane wynagrodzenie to zrobi byle by było :P ,a ta mała hybryda no sorry pasuje jak już do filmów z stylu straszny film 1,2,3,4 ... szkoda Kate aktorka zagrała na ile mogła ,ale scenarzysta i monter akcji byli nie trzeźwi i nagrywali jak leciało ,reżyser to chyba kręcił poprzednio coś z stylu Wrong Thurn 4 bo kiepsko tak wszyło ,a kolejna sprawa aktora który w 1,2 części grał Michela Corwinusa już w 4 części nie stać było producentów ,i podstawili jakiegoś typa z krzywą papą :) zgadzam się w 100 % Altoirtap-em

ocenił(a) film na 2
krystian9690

Żenada. Spiep...li mi mój ukochany film. Po prostu słów brakuje :-(

ocenił(a) film na 8
nysia6

1,2,3 - po prostu genialne uwielbiam tą serię. Oglądałem kilka razy co rzadko mi się zdarza bo generalnie nie lubię oglądać filmów po raz drugi.
Natomiast Underworld: Awakening można uznać jako świetny tylko pod warunkiem, że potraktuje się jako wprowadzenie do następnej części - taki przerywnik miedzy częściami po pierwsze ze względu na długość ledwie zacząłem oglądać a już się skończył, po drugie brak jakiejkolwiek fabuły w porównaniu do pierwszych części - wszystko skupiało się na odbiciu córki. Stawiam na to, że kolejna część powstanie w przyszłym roku - musi powstać nie wyobrażam sobie jakby mieli to tak zostawić. I mam nadzieje, że będzie tak dobra jak pierwsze 3 części które miały świetną fabułę.

ocenił(a) film na 8
nysia6

możliwe też, że wprowadzając postać Eve zostawili sobie furtkę do dalszych kontynuacji z nią w roli głównej.

ocenił(a) film na 5
nysia6

w tym filmie nie było tego aktora który grał tego lykana Michaela? nie ma go w obsadzie, twórcy pożałowali kasy na te parę minut, zostawili sobie furtkę dla dalszych jego losów ale wygenerowali go komputerowo? co za bezsens, od razu było widać że to nie on, fajnie było obejrzeć 1 i 2 część ale teraz to sie zrobił terminator bez terminatora

ocenił(a) film na 5
luki29

Dokładnie. Film ujdzie. Daleko mu do serii Blade. Tematyka oklepana i wtórna. Wszystko przewidywalne.

Ocena 4.5/10

Azazell

no już bez jaj Blade ma klimat fakt faktem ale nie można z nim Underworlda porównywać:D druga sprawa to nie wiem skad wytrzasnąłeś czy łaś:P że w Underworld jest przewidywalny, choć tyle dobrze, że Blade nie jest co?!:D tak się składa, że oglądałem wszystkie części obu filmów i mógłbym podyskutować trochę na ten temat...

nysia6

"There are almost no old characters at all. I mean, there's Kate and then there’s Michael…you know, the Scott Speedman character... his character plays a role in the film, and then the idea is that he would come back in the fifth one... As a franchise evolves there are inevitably going to be new characters who come in, also we keep killing off our characters, so it’s hard to have them come back, although we have figured out how to do that on more than one occasion (laughter). But Michael Ealy, I would hope that we would see his character in subsequent films. There are other characters that you will recognize that you will see in this film that we would hope would carry forward."
Producer Richard Wright

ocenił(a) film na 10
nysia6

A mam jedno pytanie. Na końcu części Underworld Ewolucja, Selene była na słońcu i nic jej nie było. Czemu tak było? CO się stało? Bo nie rozumiem ;/

ocenił(a) film na 6
pomsta1350

Jak byś dokładnie oglądała/oglądał to byś wiedział/wiedziała ze ten dziadek dał jej swoją krew i to był od niego "dar". Dzięki tej jego krwi może chodzić po słońcu. A ten dziadek ( o ile się nie mylę ) to był Ojcem pierwszego wampira i lykanina. Oglądaj z uwagą :)

ocenił(a) film na 8
KooLooS

ten dziadek to Alexander Corvinus i był pierwszym nieśmiertelnym i rzeczywiście miał dwóch synów gdzie jednego ukąsił nietoperz a drugiego wilk.