Uprowadzona

Taken
2008
7,6 360 tys. ocen
7,6 10 1 360464
6,3 44 krytyków
Uprowadzona
powrót do forum filmu Uprowadzona

Film akcji z krwi i kości! Od lat takiego nie widziałem. Jest to rewelacja nie o tyle, iż ten film to jakieś arcydzieło. To zupełnie Inaczej. 'Taken' jest rewelacją dlatego, że doskonale wpisuje się w konwencję gatunku i robi to solidnie, z klasą i w wielkim, równym stylu!

Po pierwsze napięcie i akcja sięga zenitu. Pościgi, bijatyki, strzelaniny i dochodzenie z kilkoma zwrotami akcji. A emocje są podwójnie podbijane przez relacje ojciec-córka. Czasem film mnie łapał za serce. Z całych sił kibicowałem Bryanowi i byłem pełen trwogi poznając kolejne elementy układanki. Ten jednak jest nie do zdarcia. Doskonały wojownik, agent i detektyw. Człowiek doświadczony wiekiem i robotą, którą wykonywał.

Kanon ale ze smakiem. No i bardzo równe, solidne zakończenie. Gdy przychodzi punkt kulminacyjny Bryan robi DOKŁADNIE to, o co modlimy się na każdym filmie w tej sytuacji. Tyle, że tutaj to dostajemy.

Doskonałość i prawdziwie męskie kino (jeszcze raz powtarzam: arcydzieło poprawności i solidności, bo to nie jest odkrywcze kino tylko sprawdzony motyw)

Siłą tego filmu są niezlę efekty specjalne, super napięcie i klimat tego typu filmu z wprost niesamowitym Liamem Neesonem, który tutaj ( w tym wieku i po tylu filmach) w tej roli spisał się wprost fantastycznie, na dodatek grając amerykanina.

Polecam wam z całego serca. Ja ten film bedę polecał na lewo i prawo