PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1258}
7,3 166 tys. ocen
7,3 10 1 166016
6,2 31 krytyków
Uwierz w ducha
powrót do forum filmu Uwierz w ducha

6/10

ocenił(a) film na 6

Spore rozczarowanie. Po filmie, który zdobył dwa Oscary (za rolę Whoopi Goldberg i scenariusz oryginalny) spodziewałem się dużo więcej. I o ile Goldberg poradziła sobie świetnie, w swej roli jest wyjątkowo komiczna, to historia najwyższych lotów nie jest. Poza rolą Whoopi nic mnie tu nie ujęło - fabuła jest dosyć nudna i sztampowa, Patrick Swayze i Demi Moore grają co najwyżej nieźle, a ich postaci są tak przepełnione dobrocią, że aż mdłe, w końcówce widz wymiotuje od nadmiaru lukru i sztucznego patosu, a efekty specjalne są na poziomie tych z "Wiedźmina" (chociaż ten motyw z demonami to chyba był celowo komiczny). Muzyka się broni, ale nic dziwnego, skoro jej autorem jest kultowy (i od paru dni zamieszkujący krainę umarłych) Maurice Jarre. Mimo to nie mam zamiaru was zniechęcać do tego filmu, bo nie jest on zły. Po prostu kompletnie do mnie nie trafił. Myślę, że widzowie a'la moja matka lub kobiety czytające namiętnie powieści a'la Danielle Steele będą zachwycone. 6/10

ocenił(a) film na 7
HerrFaustus

Przecież ten film ma kapitalne, płynne efekty wizualne, których nie odda żadne dzisiejsze CGI...Warto jeszcze pod uwagę wziąć fakt, że produkcja ta powstała wraz z końcem lat 80. i zawrotnego budżetu nie posiadała. O ile z innymi argumentami jestem wstanie się częściowo zgodzić, tak ten jest kompletnie z dupy.

ocenił(a) film na 8
HerrFaustus

No popatrz, jestem facetem, widziałem ten film kilkukrotnie i historia zawsze mnie ujmuje. Zarówno za młodu jak i obecnie. Widać mam kobiecy pierwiastek romantyzmu ;)

Hipis_3

Zgadzam się. Też chętnie do tego filmu wracam.

ocenił(a) film na 8
HerrFaustus

Dla mnie dwukrotna scena jak diabły (domyślne) ściągają delikwentów do piekła skojarzyła się natychmiast z finałem Don Giovanni Mozarta, gdy Don Giovanni po uścisku dłoni Komandora jest ściągany przez chór diabłów do piekła.