PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180040}

V jak Vendetta

V for Vendetta
2005
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298602
7,0 62 krytyków
V jak Vendetta
powrót do forum filmu V jak Vendetta

Cóż, ekstremizm w każdej idei jest niezdrowy. Film bardzo tendencyjny, oparty na schematach lansowanych przez media. Bracia podchwycili nastroje panujące w świecie, odfiltrowali tak żeby bardzo młodzi i ci którzy lubią narzekać mieli pożywkę, zrobili podział na dobrych i złych , paluchem pokazując którzy to którzy i osiągnęli tym samym sukces. Paradoksalnie potępiając w filmie propagandę sami dopuścili się dzieła propagandowego.
A gdzie jest prawda? Prawda nie jest zbyt popularna, bo jest niewygodna ani dla "lewych" ani dla "prawych" bo jedni i drudzy musieliby najpierw u siebie posprzątać. Ale każda ze stron boi się obnażyć słabość przed tą drugą i tym samym dać gotowy argument w walce.

Patrząc na skalę ocen myślałem że film zmusza do myślenia. Niestety on tylko podsyca społeczne nastroje niczego nowego nie odkrywając. Miało być o wolności, więcej było sensacji i tanich wzruszeń. Żaden człowiek który nie jest skrajnym liberałem lub prawicowcem nie ma tutaj czego szukać. Ci pierwsi będą się czuli jak nastolatek oglądający Rockyego a ci drudzy będą mieli pretekst do kolejnej jatki w komentarzach zmierzającej do nikąd.

Jeżeli chodzi o sam totalitaryzm to przytoczę kultowy cytat "Największe kłamstwo jakie diabeł kiedykolwiek stworzył było że on sam nie istnieje". Polecam też lekturę artykułu "Więźniowie wolności słowa" M. Pietrzyka.

ocenił(a) film na 8
doman18

Zgadzam się, film bardzo tendencyjny, choć pokazujący moim zdaniem prawdę, z której w dzisiejszych czasach mało kto zdaje sobie sprawę: "Warto umierać za ideę, bowiem człowiek zginie i zostanie zapomniany, a idea pozostanie i będzie trwać wiecznie". Ogólne, wolnościowe przesłanie filmu też na propsie, choć może nie pokazane w jakiś szczególnie interesujący sposób.

PS. Szacun za dobry, adekwatny cytat z zajebistego filmu.

ocenił(a) film na 8
doman18

Zgadzam się, film bardzo tendencyjny, choć pokazujący moim zdaniem prawdę, z której w dzisiejszych czasach mało kto zdaje sobie sprawę: "Warto umierać za ideę, bowiem człowiek zginie i zostanie zapomniany, a idea pozostanie i będzie trwać wiecznie". Ogólne, wolnościowe przesłanie filmu też na propsie, choć może nie pokazane w jakiś szczególnie interesujący sposób.

PS. Szacun za dobry, adekwatny cytat z zajebistego filmu.

doman18

"sraty taty, dupa w kraty" marian p.

doman18

Prawda.

ocenił(a) film na 4
doman18

Podpisuję się pod wypowiedzią. Identyczne odczucia względem filmu.

ocenił(a) film na 6
doman18

Szczerze powiedziawszy to takich odpowiedzi się nie spodziewałem. Myślałem że będzie kolejny flejm i polecą na mnie pomidory. Fakt że jeszcze są jednostki nie ulegające owczemu pędu jest bardzo pocieszający.

ocenił(a) film na 10
doman18

Nie ma to jak napisać długi bełkotliwy post bez konkretów które nadały by mu jakichkolwiek wartości.