Gzie w filmie "V jak Vendetta" zarówno "prawicowcy", jak i lewactwo widzi lewacką propagandę. Ludzie, przecież film opowiada o walce z totalitaryzmem, w tym przypadku chrześcijańskim. Partia Norsefire, to typowy przykład poglądów skrajnej lewicy, właśnie. Pogarda, dla wolnego rynku, wolności osobistej, własności, połączone z rozwniętym aparatem przemocy, biurokratyzacją i wszechobecnym państwem, to wszystko cechy dysutopii, do której dążą organizacje lewicowo, od maoistów, poprzez stalinistów, falangistów, na nazistach kończąc. I co w tym prawicowego? Oparcie o religie, czy tradycje? Wszystko co prawicowe wywodzi się z chrześcijaństwa? Powinniśmy wrócić do feudalizmu? Totalitaryzm jest zawsze zły, nie ważne, czy narzuca boga Jahve, czy boga Równość
Film jest lewacki bo przedstawia chrześcijaństwo jako totalitaryzm, zupełnie wypaczając to, co za tą religią stoi. Uściślając: lewacki na płaszczyźnie obyczajowej: Katolicy to zło, a lesby i inne homo to niemalże męczennicy. Czym ten film ma być, jak nie praniem mózgów przez tzw. postępowców?
Widziałem ten film tak z 5 razy i chociaż jestem ateistą nigdy nie zwróciłem uwagi, żeby ten film atakował religię. Norsefire jest partią nazistowską. W komiksie widać to jeszcze bardziej, bo akcja toczy się w czasie drugiej wojny światowej. Ten film krytykuje jedynie totalitaryzm, nie jakiekolwiek konkretne poglądy.
Mnie zdziwiło, że w wybitnie protestanckiej Anglii do władzy mogła dojść partia katolicka. Widać, że film robiony był przez protestantów, którzy nienawidzą katolicyzmu i musieli pokazać jaki on jest zły (pedofilia biskupa, nietolerancja), ale sami w ten sposób pokazali swoją nietolerancję. Muszę się w tej kwestii zgodzić z khamulem. Pewnie sobie pomyślisz, że jestem katolikiem i dlatego się oburzam. Nie. Też jestem ateistą. To pozwala mi stanąć z boku i oceniać wszystko obiektywnie. Wkurza mnie to atakowanie się nawzajem ludzi tylko dlatego, że wyznają inne religie, których ideologie, przesłanie i główne prawdy, co ciekawe, się pokrywają.
Jakiej drugiej wojny??!!? Komiks powstał w połowie lat 80tych i dzieje się w roku 1998, w przyszłości po trzeciej wojnie światowej.
Ogólnie się z tobą zgadzam. Chciałem Cię tylko poprawić w jednej kwestii: nazizm to ideologia skrajnie prawicowa, nie lewicowa.
Gdybyś miał trochę szersze horyzonty, to nie uczyłbyś się tylko tego co Cię na lekcjach historii nauczyli w szkolę tylko sięgnął głębiej. Bowiem podstawowym założeniem polityki gospodarczej nazistów była ścisła kontrola nad gospodarką innymi słowami interwencjonizm. Co w skrócie oznacza że państwo decydowało o wszystkim, o tym co jak i dla kogo będzie produkowane, jakie będą stopy procentowe itd., kto ma prawo do własności prywatnej itd. Silniejszy występował tylko w Komunizmie. Następną sztandarową cechą lewicowej gospodarki którą można odnaleźć jest maksymalnie rozbudowany system zapomóg socjalnych(zasiłki, wczasy, dofinansowywanie nierentownych gałęzi przemysłu jak choćby np. militarystyka). Ale kogo to obchodzi jak Naziści zabijali Żydów, a utarło się że przymiotnik narodowy pasuje tylko do prawicy?! Kto by wtedy interesował się gospodarką?!
Dlatego niestety dla Ciebie, naziści socjalizm nie mieli tylko w nazwie. Nie martw się też uważam socjalizm za zło, bo chyba nie chciałbyś wyznawać systemu gospodarczego, jaki wyznawali Ci podli naziści nie?!
To o czym mówisz, gospodarka planowana bez wolnego handlu i pełna kontrola nad obywatelami to cechy charakterystyczne dla totalitaryzmu. Wszystko jedno czy lewicowego czy prawicowego. Nazizm jako ideologia o charakterze nacjonalistycznym i rasistowskim umieszczana jest wśród ideologii skrajnie prawicowych.
Tylko problem jest taki że w Hitlerowskich Niemczech występował ograniczony handel, a nie jego brak. Nie był on wolny, ale nie był też tak ograniczony jak choćby w Komunizmie, gdzie praktycznie nie istniał. Kontrola nad obywatelami też nie była pełna. Oczywiście tych nie wygodnych usuwano, ale tym wygodnym zostawiano duże jak na totalitaryzm pole manewru. Dodatkowo centralne sterowanie gospodarką nastawiając ją na przemysł + liczne przywileje socjalne dla wszystkich, którzy byli uznani za tych właściwych obywateli Trzeciej Rzeszy ukazują że przydomek Socjalizm nie był przypadkowy. Dlatego gospodarka hitlerowskich Niemiec jest lewicowa. Nazizm to jest przykry system dla całego świata, ponieważ moralnie jest prawicowy, a gospodarczo lewicowy. Dlatego przykry bo pokazujący że największe zbrodnie przeciwko ludzkości dokonał system łączący lewicę z prawicą. To że przy okazji był to totalitaryzm nie przeczy temu że może on zawierać elementy prawicowe (kwestie etyczno-moralne/narodowościowe) jak i lewicowe (gospodarka). A dla kogoś kto nie idzie na skróty odpowiedź na pytanie, które były ważniejsze w kontekście zbrodni hitlerowskich wcale nie będzie taka łatwa.
Tu się z toba zgadzam. W aspektach społecznych nazizm jest prawicowy, a w gospodarczych - lewicowy. Już od dawna istnieje problem z jednoznacznym umiejscowieniem go na osi prawica-lewica. Specjaliści doszli w kocu do wniosku, że ten system jest niewystarczajacy i wymyślono nawet nowy - dwuosiowy, gdzie na jednej osi sa właśnie kwestie gospodarcze a na drugiej etyczno-moralne.