PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681716}
6,2 3,1 tys. ocen
6,2 10 1 3070
Vendetta
powrót do forum filmu Vendetta

Innym zgrzytem jest scena pod koniec, kiedy zamierzał zafundować ziomkowi długą agonię, a kiedy okazało się, że ten ziomek zabił mu jeszcze żonę na dodatek, koleś stracił panowanie i wpakował mu parę kulek. Czyli dał szybką i bezbolesną śmierć mordercy swoich rodziców po tym, jak dowiedział się, że zabił mu jeszcze żonę. Naprawdę potężny strzał w kolano dla wizerunku tego mściciela, jak i dla samego filmu. Jest jeszcze trochę niedociągnięć i wiele rzeczy, które mogłyby być lepiej, ale 7,5 utrzymuję, bo mściciel się starał i nie uprawiał wyłącznie tępackiej strzelanki jak John Wick. Było parę pomysłowych, jak również brutalnych egzekucji, ale nie będę spoilować. Przydałoby się jednak dokończyć wątek z detektywem gnidą - ot choćby znalazł się na jego liście jako kolejny, tego zabrakło, ale ogółem akcja policjantów na koniec miło mnie zaskoczyła. Do obejrzenia.

ocenił(a) film na 8
jastrzab_wiarygodny

Eh, kochany filmweb uciął mi pół komentarza. Dobra, spróbuję jeszcze raz.
8 to zawyżona ocena, dałbym 7,5 gdyby były połówki. Oceniając z punktu widzenia fana "Uprowadzonej", "Equalizera", czy choćby "Furii" z Melem Gibsonem, muszę powiedzieć, że ten film im nie dorównuje, ale też rzetelnie trzyma się "gatunku".
Mściciel jest odpowiednio zaradny, nie ogranicza się też do tępackiej strzelanki. Motyw przełożonego z wojska, który uświadamia policjantom, że są w du*ie też zrealizowany, całkiem obszernie i nietypowo, duży plus za to. Niestety są też minusy. Głównym jest odtwórca roli Jimmiego (co to za imię btw), który w ogóle do tej roli nie pasuje. To widać już po rzucie oka na plakat, gdzie widzimy twarz jakby wziętą z kina familijnego. W filmie jest też scena z kilkoma przydługimi ujęciami na jego "klatę". A właściwie na parę nieforemnych sutków ledwie odstających nad tłusty brzuch. Ten gość totalnie nie pasuje do tej roli. Ale starał się, tyle mu trzeba przyznać, choć nie wypadł wystarczająco przekonująco.