Ale zacznijmy od pocżątku, mi się Venom szczególnie spodobał ze względu na to, że odbiega on klimatem - i nie tylko klimatem od reszty filmów o superbohaterach, to nie jest typowy film od MCU w którym schematy mogą się powtarzać itd., tutaj zastosowano nieco zmanipulowanie widza - film szybko z horroru zamienia się w komedię, co wiele osób uważa za wadę, a dla mnie to nawet i miłe zaskoczenie. Eddie jest tutaj postacią pozytywną a także Venom to po prostu taki ghost rider - wygląda groźnie, ale niewiele poza tym - takie zabiegi należało zapewne podjąć aby postać Brocka bardziej spodobała się widzom, i można go było polubić. No i właśnie sam film w dużym stopniu przypomina ghost ridera, co jest znowu dużą zaletą, byłbym znużony gdybym dostał kolejny film o super bohaterze, tylko tym razem to anty-superbohater. Scenariusz nie jest poprowadzony w zbyt ułożony sposób, jest chaotyczny i to najpewniej dlatego że jak już na tę chwilę można conajmniej przypuszczać - Venom z początku miał być horrorem i raczej miał dostać kategorię R, a później stwierdzono ze PEGI 13 to wcale nie taki zły pomysł, i wycięto (ponoć) 30-40 minut scen zawierających czarny humor, i zupełną rozwałkę. Osobiście liczę na to że owe sceny pojawią się w wersji blu-ray czy tam inne DVD, szkoda by było aby tak dużo materiału poszło się... wiadomo. No i teraz przejdźmy do sceny po napisach z Carnage'em, film wydaje się że jest zakończony - Eddie wychował Venoma aby złych karać, a dobrym... no nic nie robić, Venom mówi że teraz już mogą robić co chcą, właściwie to są jak dobrzy kumple, a film teoretycznie nie potrzebuje kontynuacji - wszystko chyba wyjaśnione tak? A jednak scena po napisach pozostawia wiele do życzenia, zapowiada że Carnage miałby się wydostać z więzienia a wtedy najpewniej doszło by do wyczekiwanej bitwy Venoma z Carnagem - tą którą wielu z nas zna z komiksów i nie tylko, czy Sony zrobi sequel? Czy nie skończy sie tak jak z Niesamowitym Spider-Manem 2, gdzie mieliśmy już zajawkę Sinister Six i nagle *puch* projekt Niesamowitego Spider-Mana 3 odwołany? Zapraszam do dyskusji
Film jasno sugeruje kontynuacje. Kwestia czy sprzeda się na tyle, aby Sony zdecydowało się na drugą część
prognozuje się 80mln $ w ten weekend, przy budżecie 100mln to będzie świetny wynik, moim zdaniem Sony się zadowoli jeżeli film ten ogółem zwróci się jakoś ponad 4-krotnie