PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186906}
7,5 81 tys. ocen
7,5 10 1 80611
7,2 36 krytyków
Volver
powrót do forum filmu Volver

I stało się! Wreszcie doczekałam się porządnego filmu tego Hiszpana, o którym krązą legendy. Almodovar w koncu nakręcił poważny film o życiowych problemach, zero groteski (którą dostrzegłam w innych dziełach) i absurdu ("Wszystko o mojej matce"). Penelope Cruz odgrywa bodaj najlepszą rolę w swojej karierze, ale mimo wszystko nie oscarową, więc dobrze, że statuetki nie zgarnęła. Wyróznia się przede wszystkim doskonała muzyka, ale nie ożna zapomnieć o oprawie wizualnej... Naprawdę: bardzo, bardzo dobry film.

ocenił(a) film na 10
No_5

Uważam, że rzeczywiście to jest najlepszy film Almodovara.
Muzyka też świetnie dobrana, ta piosenka Estrelli Morente "Volver" jest po prostu piękna i jeżeli ktoś zna język hiszpański to na pewno ta piosenka go urzekła.
"Volver" ukazuje podejście ludności La Manchy do śmierci.
Żeby zrozumieć filmy Almodovara trzeba poznać chociaż trochę kulturę hiszpanii.

Film oceniam bardzo pozytywnie.

ocenił(a) film na 9
No_5

Ale nie lepszy od jego innych filmów! Wszystkie ma na wagę złota!

No_5

Pedro Almodovar jest specyficznym reżyserem. Chcąc, aby jego filmy stały się znaczące w Hiszpanii lat 80 - 90 stworzył własny styl, opowiadający o prawdziwych problemach życia codziennego, ale w sposób groteskowy i szokujący, dzięki czemu zdobył popularność. Jego najnowszy film Volver jest BARDZO dobry. Ukazuje sposób podejscia ludzi do śmierci oraz morderstwa, Uważam jednak, że jest w nim dużo absurdu, co jednak dodaje mu uroku. Penelope wcieliła się w rolę głównej bohaterki rewelacyjnie. Warto zobaczyć ten film!

użytkownik usunięty
No_5

Różnorodność odczuć w filmach Almodovara to ich atut. Groteska, absurd, podawane w bardzo uzasadniony i charakterystyczny dla Almodovara sposób.
Brutalność języka wulgaryzmy, jak i bezpośredniość nadają obrazom Pedra prawdziwości i autentyczności pokazywanych scen.
Uważam, że jego filmy w tym Volver to perełki kinematografii.