PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186906}
7,5 81 tys. ocen
7,5 10 1 80611
7,2 36 krytyków
Volver
powrót do forum filmu Volver

Film naprawdę klimatyczny,pełen barw,emocji i hiszpańskich rytmów. Oczywiście popis aktorskich zdolności Penelopki która jest poprostu łał! Na początku nie byłam przekonana co do jej zdolności aktorskich.wystąpiła w paru komercyjnych produkcjach coś tam jej nie wyszło nieraz ale jak widać jest warta tych ról które teraz jej powierzają-"elegia","V C-barcelona". To jeden z filmów do których lubi się wracać.Pełno tu symboliki mi najbardziej chyba wbiła się scena mycia noża najpierw po przyrządzonym posiłku potem mycia go z krwi.Penelope w moim uznaniu odgrała tu rolę zarazem kobiety silnej,pewnej i pragnącej chronić córkę oraz tak naprawdę słabej i kruchej niedokońca rozliczonej z przeszłością. Dziwne zderzenie 2 światów-na początku mamy wrażenie zderzenia ze światem niematerialnym żeby później spotkało nas zaskoczenie i uświadczenie w naszej pomyłce. Film jak najbardziej godny zainteresowania,nie będącym skomercjalizowaną papką jaką na codzień serwują nam najwięksi reż. w celu uzykania gigantycznych zysków. Z czystym sumieniem daję 10 nic mnie nie rozczarowało w tym filmie,chociaż może przewidywalna była od początku dla mnie historia ojca dziewczynki.Jednakże nadrobiła to moja pomyłka w rozeznaniu ,dotycząca historii zaginięcia matki. Naprawde warto zobaczyć tą produkcję.

ocenił(a) film na 9
Jane_Mary20

Zgadzam sie w 100% calkowicie.Z dotychczasowych filmow Almodovara w podobal mi sie najbardziej.

1. Volver
2. Hable con ella
3. Abrazos rotos
4. Todo sobre mi madre
5. Mala education

użytkownik usunięty
gregir

Mnie natomiast rozczarował. Obejrzałem 15 filmów Pedro i ten wypada na tle większości przeciętnie moim zdaniem. Jest dobry, ale jak na Almodovara, średni.

ocenił(a) film na 10

Jestem wielbicielką Almodovara i ten film mnie zachwycił. To zdecydowanie najlepsze jego dzieło . Uważam jednak, że jest to film, który zrozumieją tylko kobiety i to te doświadczone. Bardzo gorzka jest natomiast jego wymowa dla mężczyzn, wręcz A. jest w nim feministą, Faceci w tym filmie to porażka. To film o bólu bycia kobietą, niestety u nas też się to zdarza. Z tego co wiem to bardzo osobisty film reżysera, wynikający z własnych obserwacji i doświadczeń w specyficznym kraju (kultura macho) jakim była/jest Hiszpania.