Film naprawdę klimatyczny,pełen barw,emocji i hiszpańskich rytmów. Oczywiście popis aktorskich zdolności Penelopki która jest poprostu łał! Na początku nie byłam przekonana co do jej zdolności aktorskich.wystąpiła w paru komercyjnych produkcjach coś tam jej nie wyszło nieraz ale jak widać jest warta tych ról które teraz jej powierzają-"elegia","V C-barcelona". To jeden z filmów do których lubi się wracać.Pełno tu symboliki mi najbardziej chyba wbiła się scena mycia noża najpierw po przyrządzonym posiłku potem mycia go z krwi.Penelope w moim uznaniu odgrała tu rolę zarazem kobiety silnej,pewnej i pragnącej chronić córkę oraz tak naprawdę słabej i kruchej niedokońca rozliczonej z przeszłością. Dziwne zderzenie 2 światów-na początku mamy wrażenie zderzenia ze światem niematerialnym żeby później spotkało nas zaskoczenie i uświadczenie w naszej pomyłce. Film jak najbardziej godny zainteresowania,nie będącym skomercjalizowaną papką jaką na codzień serwują nam najwięksi reż. w celu uzykania gigantycznych zysków. Z czystym sumieniem daję 10 nic mnie nie rozczarowało w tym filmie,chociaż może przewidywalna była od początku dla mnie historia ojca dziewczynki.Jednakże nadrobiła to moja pomyłka w rozeznaniu ,dotycząca historii zaginięcia matki. Naprawde warto zobaczyć tą produkcję.
Zgadzam sie w 100% calkowicie.Z dotychczasowych filmow Almodovara w podobal mi sie najbardziej.
1. Volver
2. Hable con ella
3. Abrazos rotos
4. Todo sobre mi madre
5. Mala education
Mnie natomiast rozczarował. Obejrzałem 15 filmów Pedro i ten wypada na tle większości przeciętnie moim zdaniem. Jest dobry, ale jak na Almodovara, średni.
Jestem wielbicielką Almodovara i ten film mnie zachwycił. To zdecydowanie najlepsze jego dzieło . Uważam jednak, że jest to film, który zrozumieją tylko kobiety i to te doświadczone. Bardzo gorzka jest natomiast jego wymowa dla mężczyzn, wręcz A. jest w nim feministą, Faceci w tym filmie to porażka. To film o bólu bycia kobietą, niestety u nas też się to zdarza. Z tego co wiem to bardzo osobisty film reżysera, wynikający z własnych obserwacji i doświadczeń w specyficznym kraju (kultura macho) jakim była/jest Hiszpania.