PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569170}

Włóczęga ze strzelbą

Hobo with a Shotgun
2011
5,8 5,8 tys. ocen
5,8 10 1 5757
7,4 8 krytyków
Włóczęga ze strzelbą
powrót do forum filmu Włóczęga ze strzelbą

Drażnią mnie komentarze ludzi, którzy wypowiadają się na temat filmu nie mając za
grosz wiedzy o podszewce produkcji. HWAS jest wzorowany na filmach klasy B. Tu nie
chodzi o wspaniałą fabułę, ani o piękne obrazy. To jest kino skierowane do określonej
widowni. Polecam obejrzeć "Toksycznego Mściciela" z 85. Niskobudżetówka z kijową grą
aktorską, prstą fabuła, z milionami błędów, ale ten film taki miał być. Hobo miał być
właśnie takim filmem, tylko nie na taką skalę.
Jeśli ktoś chce obejżeć kino ambitne, odsyłam do Kieślowskiego, Scorsese, Felliniego
itd itd, a nawet do Peckinpaha. Spójrzcie ludzie na film przez pryzmat jego idei, a nie film
dobry/gniot. Mam wiele zajęć na studiach z historii kina i analizy dzieł filmowych i ani razu
nie spotkałem się ze stwierdzeniem ze strony profesora, że jakiś film jest do bani. W
każdym filmie coś widzą. Uwielbiany przez wielu Tarantino ceni każdy rodzaj filmu.
Dowodzi temu jego gest w stronę pana Krzysztofa Kieślowskiego w Cannes oraz
fascynacja filmami kasy B, na których on sam się wzoruje, co widać na każdym kroku.
Choćby w Bękartach, żółte napisy na cały ekran, są zaczerpnięte właśnie z takich
produkcji. Muzyka często też.
Na koniec... zanim się wypowie jeden z drugim na temat czyjejś pracy, niech troszkę
poczyta. Spojrzy na to inaczej. Rozumiem, że coś się może nie podobać, ale argumenty
wysuwane tutaj przez "filmoznawców" są bliskie dna.