PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737239
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Shire przypomina Anglię. Oddzieleni od świata jedni kanałem la Manche drudzy Baranduiną żyją sobie swoim życiem. Gdzieś czytałam, że Gondorczycy byli wzorowani na teutońskich rycerzach. Czy myślicie, że nas Polaków stawia to już wśród orków na wschodzie?

ocenił(a) film na 9
LadyLannister

Orkowie to nie Polacy, tylko żołnierze z okopów, które poznał J.R.R. podczas wojny. Poczytaj sobie kilka gadek między orkami w 'Dwóch Wieżach':
'nigdy nie mówią nam wszystkiego, co wiedzą... mam u siebie w oddziale paru kapusiów... co byś powiedział, jakbyśmy się tak usadowili gdzieś, gdzie nie masz nad sobą żadnego wielkiego szefa... Urukowie odwalają najgorszą robotę i nawet głupiego <dziękuję> nie usłyszą...ten mały śmierdziel...' itd. itp.

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

Polacy bardziej pasuja do Gondoru. Niegdys silny kraj ktorego bala sie cala Europa z silna armia ( husaria) a teraz upadajacy, rozbity w ktorym panuje chaos.Polska tak jak Gondor stanowi ostatnia linie obrony, odpowiednio miedzy Srodziemiem a Mordorem oraz Europa a Rosja i krajami komunistycznymi. Jestesmy waleczni co niejednokrotnie udowadnialismy a orkowie to bardziej pasuja do ruskow i ich liczebnosci.

ocenił(a) film na 10
blade96

Sposób, w jaki Tolkien pisze o orkach przywodzi mi na myśl, że sugeruje on, że to Rosjanie. "Zło czające się na wschodzie" ;) Tylko że ludzie z Gondoru byli podobno wzorowani na Teutonach, a o ile czegoś nie pokręciłam, to są Krzyżacy. A my raczej walczyliśmy przeciwko nim..więc może to stawia nas po stronie Saurona...
A czyżby nieśmiertelne krainy na zachodzie, do których płyną elfy, to Ameryka za oceanem? ;p

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

Mozliwe to z tymi niesmiertylnymi krainami i USA :)

blade96

rotfl, jakiż ten polonocentryzm potrafi być komiczny

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

To nie polocentryzm, nie napisałam, że jesteśmy elfami :p

LadyLannister

Eeee żyją sobie swoim życiem? Mówimy o tym państwie, który jeszcze za czasów kiedy Tolkien tworzył Hobbita panował nad największym imperium w historii ludzkości, panującym nad 1/4 światowej populacji?

To prawda, że krajobraz Shire przypomina angielską prowincję znaną Tolkienowi z lat jego młodości. Na tym inspiracje światem rzeczywistym zasadniczo się kończą. Porównywanie Gondoru do krzyżaków to kretynizm czystej postaci. Sam Tolkien porównywał ten kraj do starożytnego Egiptu (ze względu na wielkie budowle wznoszone z kamienia, którym Gondor zawdzięcza swoją nazwę) i ewentualnie do cesarstwa bizantyjskiego.

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

"Teutonic influence
The men of Gondor loosely resemble Teutonic soldiers. Both mainly utilize heavily armored infantry in combat. The Teutons were very good defensively, and built many defensive structures. Gondor has many powerful fortifications, such as Dol Amroth, Osgilliath, and the strongest one, Minas Tirith."

LadyLannister

Nie interesują mnie mocno naciągane skojarzenia jakiegoś randomowego kolesia z lotr.wikia.

LadyLannister

Boromir i Faramir to słowiańskie imiona. Radagast również. Gondor Tolkien wzorował raczej na różnych ludach po trochu, ale pod względem urody na Brytyjczykach. Brytyjską urodę uważał za ideał i często wtrącał, że Gondorczyk czy Númenorejczyk miał ciemne włosy, jasną cerę i jasne oczy. Rohirrimowie to natomiast kalka z Germanów, szczególnie ze Skandynawów i Anglosasów - skandynawskie imiona, architektura Rohanu, jasne włosy, stroje.