PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Jestem w trakcie czytania trylogii. Oglądałem filmy w wersjach rozszerzonych mam 2 pytania (no drugie to nie tyle pytanie co kwestia):

1) Kim tak w ogóle był Sauron ? Jak i kiedy się narodził i czemu był taki twardy ?

2) Jednak nie był twardy. Z jednej strony kosił ludzi elfów i jak dojrzałe zboże, a z drugiej strony wystarczył jeden hero by położyć go jak dziecko. Po takim madafaka z Mordoru można by oczekiwać że trzeba czegoś więcej niż cięcia w paluchy by zakończyć jego ciemne rządy. Hardy rycerzyk przeżyje utratę rąk i nóg, a tu taki debeściak rodem z piekła dostaje strzaskanym mieczem po palcach i GINIE. Ja wiem, że miał tam pierścień, ale kuźwa nie mógł go po prostu podnieść drugą łapką po utracie paluchów ? Miał ich jeszcze 5.

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

Też mnie to zdziwiło, że tak łatwo dało się go zabić. Myślę, że trzeba by przeczytać książkę, żeby poznać odpowiedzi na twoje pytania.

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

Ja przeczytałam ksiązkę, ale nie wydaje mi się, żeby gdzies było to wyjaśnione. Moim zdaniem, to Sauron przelał całą swoją potęgę w ten pierścień i kiedy mu go odebrano, to znacznie osłabł. A kiedy pierścień zniszczono Sauron zginął. To była chyba głupota z jego strony zawierac całą swoją moc z przedmiocie zamiast trzymac w sobie.

Missila

Zgadzam się , w książce chyba tego nie było. Sauron chyba był Czarnoksiężnikiem , zresztą tak go Gandalf określał w "Hobbicie" . A co do Pierścienia to wydaje mi się , że w nim była zachowana część jego mocy oraz moc samego Pierścienia , bo przecież on sam dawał niewidzialność.

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

Sauron był (chyba czarownikiem) sługą "Wielkiego Nieprzyjaciela", który wg Toma Bombadila przybył zza Granic, z tego co pamiętam ten "nieprzyjaciel" został pokonany dawno dawno temu przez elfy i Berena (to chyba jest opowiedziane w "dzieciach Hurina". Z tego co pamiętam Sauron udawał później przyjaciela elfów i pomagał im zrobić sławne pierścienie, ale jako że był z natury zły oszukał elfy i sam zrobił pierścień, który może rządzić pozostałymi.
Co do drugiego pytania, owszem był tak zadufany w sobie i pewny siebie, że przelał całą swoją moc w pierścień (swoją drogą uważam, że żeby go stworzyć musiał to zrobić) co skutkowało tym, że niszcząc pierścień zniszczono i Jego. A no i Sauron wierzył, że moc pierścienia jest na tyle duża, że nikt nie będzie mógł ani chciał go zniszczyć ze względu na moc jaką daje właścicielowi i ludzką chęć do rządzenia i władania światem, a że pierścień i tak zawsze do niego wracał bo pierścień "zna tylko jednego pana" to nie wierzył w swoją klęskę. Wszystko jest w książkach trzeba tylko uważnie czytać :)

ocenił(a) film na 10
nina90_tetra

Nie czytam nieuważnie, po prostu dopiero zacząłem - jestem gdzieś na setnej stronie pierwszego tomu :)

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

W takim razie życzę przyjemnego czytania :) to jedna z moich ulubionych książek :)

ocenił(a) film na 10
New_World_Order

To wszystko jest wyjaśnione w Silmarillionie. Polecam lekturę, bo - mimo raczej ciężkiego dla przeciętnego czytelnika języka - dla wielbiciela tolkienowskiej literatury jest to pozycja absolutnie obowiązkowa!
1) Sauron jest Majarem - są to istoty podległe i służące Valarom (czyli dobrym panom tolkienowskiego świata). Służył on Morgothowi (czyli Valarowi), który to zbuntował się i przeszedł na "stronę zła", odchodząc od innych Valarów. A czemu był twardy? Bo to istota wyższa od człowieka, elfa, krasnoluda i każdej innej, stworzonej później istoty. (coś jak anioły i ludzie. :-))
2) Dzięki Pierścieniowi Sauron mógł żyć, posiadał cielesną powłokę - póki miał on Pierścień na palcu, żył, był niemiłosiernie silny i niezniszczalny. Siłą rzeczy, jeśli stracił Pierścień, jego cielesna powłoka zniknęła. Pozostała jednak (tu już też filmowa) część Saurona, która ponownie może nabrać materialnej postaci, jeśli dostanie Pierścień.

Mam nadzieję, że trochę przybliżyłam. I raz jeszcze polecam Silarillion.

ocenił(a) film na 10
Cleaa

Czytam i nie wierze ...naprawdę co ta oświata robi z współczesną młodzieżą , żeby nie przeczytać Silmarillionu ...:O jeśli chcecie jakoś ogarnąć świat Śród ziemia bez poznania Silmarillionu nie ma cie szans .... tak jak napisała koleżanka (Tolkien był bardzo religijny i przyjmował chyba 2 razy w tyg komunie stąd jego mitologia miała wątki chrześcijańskie takie jak te z Valarami i Majarami ) Sauron był sługą i uczniem Morgotha vel niegdyś Melkora pierwszego pana ciemności i o tyle ile Melkor był brutalny Sauron ucieleśniał spryt i knowanie ciemnej strony - na początku czasu pierwszy valar najpotężniejszy zapragnął sie wybić na tle działań innych że został wykluczony za zaburzanie pracy nad światem... uciekł w pustkę i siedział tam atak długo że sfikzował i obrócił się przeciw pozostałym pociągnął za sobą sporą część ainurów (które nazwał później duchami ognistymi tj Balrogami - wśród nich był bystry i mądry ainur (sauron) (Gandalf też był majarem - Olorin - tak sie wtedy zwał... ciekawi mnie dlaczego Gandalf dostaje bęcki od króla czarnoksiężnika ..on poziomem mu nawet do pięt nie dorastał.