PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 736097
8,2 92 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Hej! Czy ktos z Was (oprocz mnie) zauważył scenę w "Drużynie Pierścienia", w tle której
widać skamieniałe trolle?? :) Scena ma miejsce, kiedy Aragorn prowadzi 4 Hobbitów do
ruin Amon Sul. Aragorn im opowiada, ze muszą się ogarnąć a w tle wyraźnie widać
skamieniałe postaci trolli!:D Myślę, że to te same cwaniaki, które kłóciły się, jak przyrządzić
Bilba i resztę:)

ocenił(a) film na 10
hitman90

O rzesz ty... xD Jeśli to prawda co mówisz... to reżyser będzie musiał w Hobbicie odwzorować wiernie tamtą okolicę i skamieniałe posągi trolli xD

ocenił(a) film na 10
Filozofek

Widze, ze sie smiejszesz ze mnie :D No ale dalej nie wiem, czy mam racje, czy nie:))

hitman90

To oczywiste że to te same.

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

No niby tak. Wiele razy oglądałem film, ale wcześniej ich nie dostrzegłem, lub po prostu nie połączyłem z Hobbitem. Dopiero wczoraj jak, obejrzałem na TVN, rzuciło mi się w oczy.

użytkownik usunięty
hitman90

eee... w wersji rozszerzonej Sam mówi do rannego Froda: "Panie Frodo widzi pan? Trolle pana Bilbo".

ocenił(a) film na 10

Hmm ^^ W takim razie temat zamkniety:)
P.S. nie ogladalem wersji rozszerzonej.

użytkownik usunięty
hitman90

Wersja rozszerzona jest o niebo lepsza! Szkoda, ze w TV zawsze puszczają tą okrojoną...

ocenił(a) film na 10

A możesz napisać, jakie dodatkowe sceny znalazły się w rozszerzeniu? O ile dłuższa jest ta wersja od podstawowej, kinowej?

użytkownik usunięty
hitman90

Dłuższa jest o 30 minut. W podstawowej wersji nie ma przede wszystkim kapitalnej sceny (dość długiej), w której Bilbo opisuje hobbitów i ich zwyczaje. Nie ma też sceny w której Galadriela wręcza podarunki pozostałym członkom drużyny pierścienia. Skrócone są też chyba sceny walki...

użytkownik usunięty

Wycieli też scenkę, w której Aragorn mówi kapitalny tekst (po śmierci Boromira). "Będą go wypatrywać z białej wieży, lecz on już nie powróci".

ocenił(a) film na 10

Uhuh! To znaczy tylko tyle, że muszę obejrzeć rozszerzone wersje wszystkich części. A co do podarunków to własnie oglądając to w piątek zastanawiałem się, dlaczego autorzy olali przekazanie peleryn, zapinek, chleba i lin Drużynie. Później te podarunki odegrały bardzo ważne role.

użytkownik usunięty
hitman90

Masz rację to ten motyw z podarunkami był ważny. Ale to nic! W podstawowej wersji "Powrotu Króla" - brakuje dalszej historii Sarumana i Gadziego Języka. A to jest już kpina...

ocenił(a) film na 10

Tak. w "Powrocie Króla" Saruman chyba był wypchnięty przez Grimę z Orthanku. Nie pamiętam już Władcy tak dobrze, żeby wyłapywać braki itd. Jednak, kiedy przeczytałem "Silimarilion", zrozumiałem, ze LOTR to tak na serio pestka przy tym:D Tam jest tak wiele fantastycznych historii! O Hurinie, upadek Gondolinu.. może kiedyś powstaną takie projekty :)

ocenił(a) film na 10
hitman90

i o Turinie :D O nim powstała oddzielna książka (chociaż niewiele jest w niej więcej historii niż w "SIlimarilionie").

ocenił(a) film na 9
hitman90

mozesz opisac te scene bardziej szczegolowo ? bo nie mogę wylapac rego momentu :D

ocenił(a) film na 10
prestonka00

Postaram się:) Zaraz po tym, jak Frodo został ugodzony przez upiora w ramię, Aragorn zabiera go do lasu. Tam go kładzie i zaczyna rozmawiać z resztą hobbitów. W tle widać wyraźnie skamieniałe trole:P

ocenił(a) film na 9
hitman90

Faktycznie, masz racje! :D Trzy wielkie trolle . Nigdy bym nie zwróciła na to uwagi, a w przerwie świątecznej obejrzałam wszystkie 3 filmy po raz setny chyba ! To scena zaraz po jednej z moich ulubionych - ukazania prac trwających pod ziemiami Isengardu :D

ocenił(a) film na 10
prestonka00

Przynajmniej jednej osobie przydał się mój post:)) Co do ulubionej sceny, to ciężko mi wybrać jedną. Bardzo duże wrażenie wywarła na mnie puszcza Lorien. Bardzo lubię też pierwszą scenę(o ile tak to można nazwać), kiedy zdaje się Galadriela mówi "the world has changed i feel it in the water itd":) Muzyka - dodaje takiego charakteru każdej scenie, że aż ciarki przechodzą kiedy się ogląda.

ocenił(a) film na 9
hitman90

Te lubię te sceny, świetna jest rowniez, jak Gandalf mowi Frodo, ze to dobrze, ze Bilbo nie zabil Golluma, bo doegra on jakas znaczacą rolę w tej historii :D

ocenił(a) film na 10
prestonka00

http://www.theonering.com/images/medialibrary/herrderringe001226a.jpg http://lotrtcgdb.com/images/LOTR01314.jpg

użytkownik usunięty
hitman90

Są też wycięte krótkie fragmenty z niektórych scen, np. na naradzie u Elronda gdy Boromir chce sięgnąć po pierścień, Aragorn ratuje życie Boromirowi w Morii podczas walki z trolem. Krótkie ujęcia albo zdania, które jednak wpływają na całość.
Zdziwiłem się bardzo, że wycieli cały fragment gdy Bilbo opowiada o Shire. Włożyli przecież dużo wysiłku w przygotowanie Hobbitonu.