Uważam, że film ten jest obowiązkową pozycją dla każdego wielbiciela dobrego filmu, nie tylko dla fanów trylogii Tolkiena. Na ten projekt wybiore się do kina na 100 procent. Ponadto myślę, że będzie to jeden z nielicznych filmów, który jest bardzo dobrą ekranizacją kultowego utworu literackiego. Wiadomo jak to jest. Po przeczytaniu penej książki odbiorca wyobraża sobie przedstawiony w niej świat różnie. Władca... będzie raczej dobrym odzwierciedleniem pierwowzoru (zauważyłem jednak kilka wyjątków, które miały miejsce w zwiastunach natomiast w książce nie miały w ogóle miejsca np. Arwena, która pomaga drużynie - ???) Jestem jednak bliski całkowitej pewności, że Władca Pierścieni będzie filmem wybitnym. Nie mam zamiaru spekulować na temat tegorocznej ceremonii oscarowej, aczkolwiek myśle że obraz zdobędzie mnóstwo nagrod w kategoriach co najmniej wizualnych czy dźwiękowych. Nie chcę także poruszać, a jednak poruszyłem, kwesti budżetowych która notabene jest największa w historii filmu ( Jezu ciekawe ile New Line wyda na dwie następne części). Co do aktorów - Ci zostali wybierani z wielką uwagą a ich kreację w znakomity sposób urealniają książkowe postacie(wyjatek - Hugo Weaving) No to tyle. Może więcej napiszę kiedy indziej . Teraz muszę kończyć. Jeszcze raz chciałbym polecić każdemu ten wybitny, wykonany z ogromną pieczołowitością film. Dystrybutorom życzę sukcesów także w Europie. Do następnego przeczytania.