PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Jest to najlepszy film fantasy mowie tu oczywiście o całej trylogii mimo iż ma on około 10 lat nikt nie zrobił czegoś tak dobrego. K*urwa ludzie jak biliśmy dziećmi zawsze bawiliśmy się w władce pierścieni a nie w żadne kreskówki i stąd jego zajeb*stość.

ocenił(a) film na 5
HatoriPL

Może i zaczęłabym jakąś dalszą dysputę z Tobą na temat czemu to uważam, że filmy Jacksona to gwałt na twórczości Tolkiena ale skoro nie posiadasz elementarnej wiedzy dotyczącej Tolkiena i WP to nie mam zamiaru strzępić sobie klawiatury na Ciebie.

ocenił(a) film na 9
ironia999

Wszystko fajne i pięknie ale czy ta strona poświęcona jest filmom czy książkom? Oceniamy tu filmy a nie książki. A tak w ogóle jak oceniasz ten film pod kątem czy zgadza się z książką to gratulacje;] Rozumiem że irytuje Cie to ale musisz przyznać że film zrobiony jest naprawdę dobrze.

ocenił(a) film na 5
HatoriPL

Nie rozumiem jak ktoś kto czytał książki Tolkiena może nie porównywać ich z filmem powstałym na ich podstawie. Jakby nie patrzeć stanowią one pierwotny 'scenariusz' filmu Jacksona. We wcześniejszym poście napisałeś, że już jako dziecko byłeś zaznajomiony z fabułą WP, więc konkluduję, że musiałeś chociaż raz przeczytać książki (i tu mała uwaga WP to nie trylogia tylko 3-częściowa powieść). Tym większe jest moje zdziwienie, że mając w pamięci literacki kunszt Tolkiena mogłeś ocenić film na 8.5. Przecież to nic więcej niż kolejne amerykańskie rozrywkowe kino akcji. Oczywiście robi wrażenie ale nie jakością a raczej ilością (włożonych w nie milionów $). Szczerze powiedziawszy postawiłabym go w jednym szeregu z Terminatorem, Rambo oraz wszystkimi częściami Batmana i Spidermana. Jedynym plusem tego filmu jest właściwe obsadzenie kluczowych postaci ale cóż nawet wybitni aktorzy nie są w stanie ocalić czegoś co jest tylko marną kopią wielkiego dzieła. Dlatego zadaj sobie pytanie, czy jako fan 'prawdziwej' twórczości Tolkiena naprawdę chcesz dać się nabrać tej nadmuchanej i skomercjalizowanej wizji Jacksona?

PS Możliwe, że gdybym nie czytała książek moja ocena byłaby wyższa, ale czytałam więc sam rozumiesz.

ocenił(a) film na 10
ironia999

Zamiast pleść głupoty to poświęć kilka godzin i zobacz jak przebiegało kręcenie filmu i to co wokół niego się działo. Skończą się wtedy frazesy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Trudno żeby film nie był "komercyjny" skoro w dzisiejszych czasach żeby zrobić coś tego pokroju trzeba wyłożyć setki milionów dolarów, a film musi się jeszcze zwrócić (a najlepiej żeby jeszcze jak najwięcej na siebie zarobił). Co więcej, wszystkie 3 części są właściwie 2 razy dłuższe od sporej części pozostałych filmów. Jakby Jackson chciał wyciągnąć od ludzi jeszcze więcej kasy to mógł spokojnie wypuścić 6 dwugodzinnych części i zapewne nikt by do niego pretensji nie miał. Jak się nie podoba to zawsze można pozostać przy Hobbicie i Władcy sprzed kilkudziesięciu lat, tam na pewno nie ma komercji i to byłoby chyba tyle jeśli chodzi o "zalety".

ocenił(a) film na 10
ironia999

Tak na marginesie - to jest adaptacja "Władcy Pierścieni", nie ekranizacja, więc nie musi być w 100% zgodna z literackim pierwowzorem.

Nazywasz filmy komercyjnymi - dobrze, zatem co jest w nich komercyjnego? Tylko nie mów o budżecie ani efektach specjalnych, bo takie kryteria byłyby całkowitym absurdem. Rzadko jest tak, że książkę da się w całości przenieść na ekran, a choć, nie przeczę, we "Władcy Pierścieni" Petera niezgodnych z książką jest dość sporo sytuacji, i tak główna idea i losy bohaterów są niezmienione. Co, wydaje mi się, jest chyba najważniejsze?

Ode mnie dla filmowego "Władcy..." oczywiście 3x10, praktycznie od ukazania się filmu jest on moim ulubionym, i ilekroć mam czas i ochotę, to go oglądam. I pisze to fanka twórczości, jak i samej osoby Tolkiena.

ocenił(a) film na 9
ironia999

Zgadzam się z komentarzami nade mną i mam pytanie co z tego,że film pochłoną dużo pieniędzy o to chodzi ze by był maksymalnie dobry (film ma już 10lat)czyli jak na tamte lata bardzo dobry do dzisiaj niema nic lepszego z tego gantunku, ciekawi mnie to co byś powiedziała gdyby to była jakaś niskobudżetowa produkcja ;)