PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Nigdy jakoś nie ciągnęło mnie żeby obejrzeć "Władcę pierścieni" ale mam zamiar kiedyś obejrzeć. Tylko chciałabym wiedzieć czy warto oglądać jeśli się nie czytało książek?

ocenił(a) film na 10
patii1234

Ja w zasadzie też jeszcze nie oglądałam (tylko jakieś tam fragmenty), ale moja siostra twierdzi, że warto.

ocenił(a) film na 10
patii1234

Czy warto zobaczyć? Trzeba zobaczyć! Prawdopodobnie to najlepszy film fantasy w historii kinematografii.
Książkę również warto przeczytać, ale nic się nie stanie jeśli najpierw obejrzysz film.

ocenił(a) film na 9
patii1234

Po 12-13 latach od premiery film już tak nie powala efektami (szczególnie pierwsza scena Bitwy). Gdy widziałem to zaraz po premierze, Rzutnik na całą ścianę + nagłośnienie LDM (ponad 4 KW mocy znamionowej :-)) to naprawdę zapierało dech w piersi. Dziś pozostaje świetny klimat i naprawdę genialny sposób wyważenia pomiędzy wiernością książce a prawami filmu. Jest najlepszą z 3 części.

ocenił(a) film na 10
piotrzaremba127

W całości się z Tobą zgadzam. Ten film jest przede wszystkim znakomicie opowiedzianą historią. Powiedziałbym nawet, że to wzorowy przykład. Kocham ten film.

patii1234

Warto, z naciskiem na to, że jeśli nie czytałaś książek, to masz z góry łatwiej- nie będziesz musiała co 5 minut narzekać w stylu "dlaczego to wygląda inaczej niż było w książce/ niż sobie wyobraziłam? do kitu!".
Nie mając oczekiwań związanych z treścią dzieł Tolkiena, będziesz mogła bez żadnych obiekcji doświadczyć tej cudownej magii kina- bo i warstwa wizualna, aktorstwo i reżyseria stoją na wysokim poziomie, do tego jeszcze naprawdę genialna muzyka Shore'a. No i to wcale nie tak głupia trylogia jakby mogło się na początku wydawać.