1.Gollum kiedy znalzł ten pierścień w czasach Silmarillionu?
2.Oglądając Hobbita,kiedy to Bilbo znalazł ten pierścień,i póżniej toczył z Golumem rozmowe jakoś nie przypominam sobie żeby powiedział mu jak sie nazywa,a we Władcy Pierścieni ten potworek wypowiada jego nazwisko i zaczynają szukać tego pierścienia mroczne siły..
3. Saruman Biały-o ile sobie przypominam w Hobbicie był dobry,przynajmniej w 3 części Hobbita udzielił pomocy Gandalfowi,zaś już we Władcy jest zły,ktoś wyjaśni kto czytał książki?
1. Obejrzyj powrót króla jeszcze raz, tam masz prolog z Gollumem jak był jeszcze Hobbitem, i jest scena kiedy drugi Hobbit wyławia ten pierścień w wody.
2. Gollum powiedział "Shire-Baggins" bo Bilbo się przedstawił. Stąd Gollum powiedział "Shire-Baggins"
polecam obejrzeć polowanie na Golluma
3. Saruman już w czasach Hobbita spiskował, szukał pierścienia dla siebie. Zresztą film to nie książka, Saruman w zasadzie nie zgodził się na atak na Dol Guldur, więc nie kierował bym się tym że w filmie uratował Gandalfa, po prostu nie miał wyboru, nie chciał się wtedy ujawniać.
Po pierwsze nie miał pierścienia
po drugie sauron był słaby.
ach dzięki,tak wiem,że w książce jest dokładniej opisane,przymierzam sie przeczytać,ty zapewne czytałeś to sporo wiesz.
A jeszcze coś cie zapytam;w jakis czasach Gollum znalazł ten ten pierścień,czasy może Silmarillionu?
nie czytałem akurat Silmarillionu :) ale zamierzam. Ale chyba nie, w Silmarillionie nie ma nic o Hobbitach, z tego co słyszałem.