Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 739 tys. ocen
8,0 10 1 738569
8,2 69 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Jak w temacie. Chciałam, standardowo, najpierw przeczytać Drużynę Pierścienia, obejrzeć, potem Dwie Wieże, obejrzeć i tak samo z Powrotem Króla, na co kilku moich znajomych stwierdziło, żeby najpierw wszystko obejrzeć. I zgłupiałam. Jak polecacie?

ocenił(a) film na 10
Arancia

Zawsze radzę najpierw czytać, potem oglądać :) "Władca Pierścieni" ma bardzo rozbudowaną fabułę i najlepiej przeczytać całość, żeby potem nie mieć problemów ze zrozumieniem filmu.

ocenił(a) film na 9
Arancia

Moje zdanie jest takie :
Film obejrzec jako pierwszy ,potem czytac książke .
Dlaczego?- bo po przeczytaniu genialnej powieści film będzie często irytował .W odwrotnej kolejności będzie OK.

ocenił(a) film na 10
astral_ghoust

Dwie różne odpowiedzi i ciągle nie wiem co robić, ale zdecydowałam się najpierw przeczytać. Wiadomo, film nigdy nie zastąpi książki, a po tym jak Jackson zniszczył, moim zdaniem, Hobbita, na pewno będę do filmu sceptycznie nastawiona. Jednak być może pozytywnie mnie zaskoczy? :)

ocenił(a) film na 10
Arancia

Zawsze możesz też np. najpierw przeczytać Drużynę a potem obejrzeć tę część. Zobaczysz czy wersja PJ'a Ci się spodoba i jeśli tak to wtedy możesz obejrzeć Dwie Wieże a potem przeczytać tę książkę, a z Powrotem Króla już jak zechcesz ;)
Wiem, trochę pokombinowane, ale ja np. najpierw obejrzałam filmy a następnie zabrałam się za książki i naprawdę wcale nie żałowałam takiej kolejności. Filmy są wspaniałe i na pewno Ci się spodobają jeśli tylko nie będziesz starała się wychwytywać każdego błędu i potknięć na ich niekorzyść. :)

ocenił(a) film na 10
Arancia

Osobiście, po przeczytaniu wszystkich dzieł Tolkiena o Ardzie (której częścią jest Śródziemie), uważam, że Jackson wykonał świetną robotę. Co prawda pominął kilka istotnych rzeczy, ale musiałby nakręcić co najmniej jeden dodatkowy film, żeby ukazać całokształt książek. Hobbity są na trochę niższym poziomie niż Władca Pierścieni, ale w końcu to książka dla dzieci, w przeciwieństwie do pozostałych dzieł Tolkiena. Bardzo podobały mi się dodatkowe wątki w Hobbicie, których nie było w książce, ale rozumiem, że jeśli ktoś nie przeczytał Silmalirionu, mógłby się w nich pogubić i mieć scenarzystom za złe ,,wzbogacanie'' tekstu źródłowego. Ostatecznie, radziłbym najpierw obejrzeć filmy, a później zabrać się za książki. Dodatkowo zdecydowanie polecam edycje rozszerzone (dodają ok. 30 minut do każdej części).

ocenił(a) film na 10
Hangman108

Bardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że uda mi się na te rozszerzone trafić. Z tego co wiem ostatnio był z nimi maraton, bodajże w multikinie, nie mogłam jednak na niego pójść :(

ocenił(a) film na 10
Arancia

Generalnie masz do wyboru kupno wersji Blu ray (koszt ok. 150zł za wszyskie 3), albo torrenty, bo rozszerzonych raczej nigdzie nie puszczają.

ocenił(a) film na 10
Hangman108

Dobrze wiedzieć, dziękuję :)