PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737221
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Kolejny przyklad jak bardzo nie powinno sie na sile odnawiac stare filmy.Chce ogladac film ktory wyglada jak film , a nie jak opera w teatrze nakrecona w youtube w 4K.
LOTR extended edition wyglada bardzo nie naturalnie i obraz jest bardzo ciemny i moim zdaniem zaostry , przez co widac wiecej zlych CGI.Same dodatkowe sceny moim zdaniem sa sztuczne i poprostu nie pasuja do filmu bardzo.Oglada sie to duzo gorzej i ten klimat gdzie ulecial.Nie polecam.Kolejny przyklad na to ze czesto nie warto stare kino remasterowac bo wychodzi z tego poprostu bubel.

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

Jeśli chodzi o same kolory to jest bardzo dużo wydań lotra i sporo się one różnią między sobą. Kilka nowszych wydań słusznie zostało oskarżone o przesadną zabawę kolorystyką i po prostu wyglądają źle. Nie ma to nic wspólnego z samą wersją rozszerzoną, która jest od dawna.

Jeśli chodzi o same sceny dodane w wersji rozszerzonej, uważam, że Drużyna Pierścienia wypada pod tym względem najlepiej. Rozszerzenie sekwencji w Lothlorien, szczególnie prezentów od Galadrieli jest świetne i istotne fabularnie. Tak samo szersze pokazanie konfliktu Aragorn-Boromir.

Osobiście uważam rozszerzone wersje za ciekawe rozszerzenie dla fanów. Jednak w przypadku Drużyny Pierścienia jestem skłonny powiedzieć, że mimo lekkiego naruszenia struktury filmu tak, że jest on nieco mniej płynny, to wersja reżyserska jest lepsza od kinowej.

Co innego w przypadku Dwóch Wież i Powrotu Króla, gdzie wersje reżyserskie mimo tego, że posiadają multum świetnych i istotnych scen (wspomnienia Boromira, Śmierć Sarumana przede wszystkim) uważam, że totalnie zabijają one momentum tych filmów. Nie licząc dodatkowo ogromu scen, które po prostu uważam za totalnie zbędne lub wręcz krzywdzące dla filmu (zrobienie z Gimliego postaci komicznej, starcie Gandalfa z Czarnoksięznikiem etc.).

Także jak w przypadku Dwóch Wież i Powrotu Króla zdecydowanie się zgodzę, że wersja reżyserska to raczej bubel z ciekawostkami dla fanów, tak uważam, że wersja reżyserska Drużyny jest bardzo dobra z drobnymi tylko wadami.

ocenił(a) film na 10
hevi129

dobrze napisane ze to jest bardziej ciekawostka i wydluzenie tej przygody dla fanatykow LOTR.Ale nie dla mnie , bo jak uwielbiam ten swiat i te filmy , tak kinowa wersja jest dla mnie poprostu idealnie zmontowana i tak tez chce ja pamietac.Dodatkowe sceny juz nie maja tego klimatu.Poprostu nie pasuja.Tak jak na poczatku w Druzynie Pierscienia , Frodo idzie z Samem przez las i tu nagle widz elfy , jak by nigdy nic.Totalnie wybija to zklimatu i plynnosci w opowiadaniu i przedstwieniu swiata.Na sile sa takie sceny wstawione

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

Przyznam się, że dla mnie też ta konkretna scena z elfami jest niesamowicie wybijająca z rytmu.