PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 736 tys. ocen
8,0 10 1 736097
8,2 92 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Witam
Mam pytanie, obejrzałem już mnóstwo filmów ale nigdy nawet nie pomyślałem żeby obejrzeć którąś z części władcy pierścienia, głównie dlatego że ten film zawsze kojarzył mi się i kojarzy z jakąś bajką czy najwyżej z filmem dla 15 nastolatków
(zawsze podobne zdanie miałem np o gwiezdnych wojnach czy narni), nie wiem czy rzeczywiście tak jest więc w końcu chciałbym się przełamać i go obejrzeć ale boję się że zmarnuję 3 godziny życia. Poradzicie mi coś?

ruski_arbuz

spróbowałem. Pierwsza próba zakończona niepowodzeniem

użytkownik usunięty
ruski_arbuz

a czytałeś książki Tolkiena? jeśli nie to polecam, ten film otworzył wielką erę filmów fantasy, jest najlepszym filmem historii kina, i dostał słusznie oscary, jeszcze wtedy kiedy słusznie je przyznawano :) także polecam. Jeśli masz wątpliwości a nie czytałeś Władcę Pierścieni książek Tolkiena, to polecam, bo najpierw trzeba by przeczytać książki. Co innego jeśli chodzi o Hobbita, to jest faktycznie bajka, a właściwie baśń.

ocenił(a) film na 10
ruski_arbuz

Ja się broniłem przed nim jakieś 5-6 lat (do 2006 roku) - argumentacja podobna - "dużo hałasu, a to pewnie bajka w stylu harrego pottera". Drużynę Pierścienia obejrzałem przypadkiem, bo akurat poleciał w TVN. Insant Love. I choć rozumiem, że niektórzy mogą przysnąć na pierwszej godzinie to film jako całość to prawdziwa perła, a trylogia LOTR (która w sumie trylogią nie jest ;-) ) to bez przesady sam szczyt światowego kina. Do dziś każdą z części widziałem po 7-8 razy. Na pewno przejdę się też na którąś z nocy kina z LOTR w wersji reżyserskiej - bite 13h seansu :D

ocenił(a) film na 10
aqu32

Hah, u mnie przekonywanie się do Władcy też trwało kilka lat, z tym że powodem było to iż u mnie wtedy na pierwszym miejscu był Potter i nie chciałam by coś okazało się lepsze (a WP był wychwalany). Co za dziecinny powód, z perspektywy czasu :p
A maraton polecam, już raz na jednym byłam i było super.

ocenił(a) film na 10
Julia_20

A LOTR okazał się w końcu lepszy ? ;->

ocenił(a) film na 10
aqu32

Filmy - lepszy WP, książki - nie potrafię wybrać, obie cenię w równym stopniu, choć za odmienne rzeczy :)