PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737262
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Pytanko

ocenił(a) film na 8

Witam wszystkich fanów LOTR! NA wstępie chciałbym zaznaczyć, że już kiedyś zadawałem
podobne pytanie jednak po ukazaniu się Hobbita muszę zadać je ponownie. Mianowicie:

- dlaczego po wkroczeniu do kopalni Morii wszyscy byli zdziwieni, że miasto uległo zagładzie?
Przecież minęły dziesiątki lat od jej zdobycia, a Gimli jako wysoko urodzony szlachcic
krasnoludów powinien o tym wiedzieć?

Poprzednio udzielono mi odpowiedzi, że patrzę na to z perspektywy człowieka. Z perspektywy
krasnoludów wyglądało to tak, że żyją dłużej od ludzi i nie lubią podróżować, stąd ta niewiedza.
Taka odpowiedź mi wystarczyła. Jednak w Hobbicie wyraźnie pokazano, że Gandalf znał
historię Thorina Dębowej Tarczy więc czemu nie wspomniał reszcie o zagrożeniu ze strony
całej armii goblinów stacjonującej w Morii?

ocenił(a) film na 10
Zuku1916

To może na początek trochę chronologii, która powinna wiele wyjaśnić:
- Zdobycie Samotnej Góry przez Smauga nastąpiło w 2770 roku, a wyprawa Thorina z kompanią krasnoludów w 2941. Te wydarzenia dzieli około dwustu lat, wystarczająco, by wieść rozeszła się po Śródziemiu. Gandalf miał czas, by zapoznać się z historią Thorina.
- Odzyskanie Morii przez Balina to rok 2989, ale panowanie krasnoludów było krótkie, ponieważ już po kilku latach zostały znów zaatakowane i zabite - i to właśnie zastaje drużyna w WP, która dociera do Morii w 3019 roku, czyli około 20-30 lat ( wybacz, nie pamiętam dokładnie, ale tak mniej więcej) po tamtych wydarzeniach. Tak jak wspomniałeś, te dwadzieścia kilka lat dla krasnoludów to bardzo mało, nikt więc nie wiedział, co tam się stało. Gandalfa też tam nie musiało być w tym okresie, w innym wypadku przecież wiedziałby o tym.

Nie wiem, czy coś wyjaśniłam, ale mam nadzieję, że o to waśnie chodziło.

ocenił(a) film na 8
Pani_Zima_1989

Wyjaśniłaś, wyjaśniłaś, nie wiedziałem o jej odbiciu przez krasnoludów. Myślałem, że nieprzerwanie do czasów WP rządziły tam gobliny. Dzięki ;)

ocenił(a) film na 10
Zuku1916

A, proszę bardzo i cieszę się, że pomogłam :)