PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737239
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Mam pytanie na które nie potrafie znależć odpowiedzi, mianowicie: dlaczego sauron nie znikał gdy zakładał pierścień?

ocenił(a) film na 8
ja1992

Bo tego nie chciał. Jeśli przyjrzysz się sytuacjom, w których bohaterowie znikali to zobaczysz, że chcieli przed czymś uciec.

afojcik

Aha.. Dzieki za odpowiedź:)

ocenił(a) film na 8
afojcik

a dlaczego razem z znikającym znikały tez jego ubrania?

ocenił(a) film na 8
sitall

w takim razie równie dobrze znikający mógł dotknąć np domu i on też powinien zniknąć jeżeli by tego chciał , dotykał ziemi to i ona powinna zniknąc tym samym całe śrudziemie i sauron tzn jego oko. i cała reszta

ocenił(a) film na 10
sitall

Nikt tego nie wie.
Trzeba by wziąć pierścień i poddać go naukowym testom i badaniom. Ale obawiam się, że nic by z tych badań nie wyszło.

Trochę tak jakby dzieci badając niewypał chciały się dowiedzieć jak działa bomba.

ocenił(a) film na 9
sitall

Bo dotykały bezpośrednio ciała noszącego? Zważmy, że w rozmaitych opisach znikania na wypuszczone z ręki parasole itp. magia zwykle już nie działa.

afojcik

Nie chciał tego, ale inne osoby po prostu MUSIAŁY zniknąć, gdyż nie posiadały wystarczającej mocy (jak Sauron), by się temu przeciwstawić i argument, że "znikali, bo chcieli przed czymś uciec" jest nieprecyzyjny i nie ma nic do rzeczy.

ocenił(a) film na 9
szarobury1321

No a drugi właściciel Pierścienia? Też nie znikał.

RyksaMedlin

Jaki drugi?

ocenił(a) film na 9
szarobury1321

Pardon.
Zapomniałam, że on nie nosił go na palcu.
Inna rzecz mnie zastanawia:P Frodo widział Saurona i on jego kiedy zakładał pierścień. Tymczasem ani Gollum, ani Biolbo, no nikt nie. Dlaczego?

ocenił(a) film na 10
RyksaMedlin

Frodo widział Sauron bo powrócił do pełni władzy i znowu próbował zapanować nad światem gdy Bilbo i Gollum posiadali pierścień Sauron jeszcze nie był tak potężny.

ocenił(a) film na 10
ja1992

To chyba jest związane z tym ,że pierścień należał do Saurona. Nikt oprócz niego nie potrafił tak się nim posługiwać, każda inna osoba zostałaby przez pierścień zwiedziona prędzej czy pożniej( no, może nie każda, np. Tom Bombadil nie, ale pierścien nigdy nie należałby do niego w pełni). Przecież w pierścieniu Sauron zawarł większość swojej mocy.

ja1992

Sauron wykuł Pierścien i miał nad nim kontrolę. Zresztą tylko on. Myślę, że dlatego nie znikał.

A z Bombadilem to zupełnie inna historia moim zdaniem.

ocenił(a) film na 8
ja1992

Ano dlatego, że to Sauron władał Pierścieniem i był Jego panem. Inni byli zbyt słabi, aby nim rozporządzać wedle własnego życzenia.

Valarin

Nie do końca tak jest. Z tego co pamiętam, to pierścień na każdą osobę działał inaczej. Np. małemu hobbitowi pozwalał pozostać niewidzialny itp. Jedyne co wiemy na pewno to to, że pierścień posiadaczowi znacznie wydłużał życie ale także zaczynał go dominować i wpływać na jego osobowość.

Odnośnie Saurona. Pierścień zawiera część jego esencji, dlatego też kiedy go nosi, jest pełen swojej mocy.

ocenił(a) film na 8
Bondzik

Moim zdaniem niewidzialność dawał słabym osobnikom. Isildur także znikał po włożeniu Jedynego.