PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

czytać pierwszy tom trylogii i jakoś nie wchodzi
wiem że to klasyka fantasty ale chyba nie dla mnie
bardzo bym prosił forumowiczów o ciekawe tytuły z serii fantasty ( raczej magia miecza )
nie takie nowości bo w mojej bibliotece to cienko z nowościami chciałem wypożyczyć mgły avalonu atu brak lub oko świata i też brak
przed tygodniem skończyłem sagę Gry o tron i było super ( nie z biblioteki sam kupowałem )

ocenił(a) film na 10
piotr242

Jak przebrniesz prze pierwsze 100 stron potem juz poleci .
Trylogia Tolkiena to pozycja OBOWIĄZKOWA :-)
Wspaniała mroczna i porywająca!Naprawdę warto sie troche pomęczyć. pozdrawiam.

permis

Bzdura, nie ma sensu się zmuszać. Piotr widocznie jeszcze do niej nie dojrzał. I nie ma w tym nic złego. Być może kiedyś sięgnie po nią z przyjemnością i historia pierścienia wciągnie go bez reszty, a jeśli zrobi to na siłę może się zniechęcić do końca życia. Nie warto.:)

użytkownik usunięty
mdv

"mdv" jestem podobnego zdania jak Ty tyle w tym temacie. pozdro

A ja też miałam problem z przebrnięciem, ale się zmusiłam i to teraz moja ulubiona książka, do której wracam mnóstwo razy i pierwsze 100 stron nie jest już dla mnie męczące.

Zuzulek

dobrze że książka z biblioteki bo by poszła do pieca
niestety nie dla mnie chociaż jestem już w połowie
denerwują mnie przyśpiewki co drugą stronę
nie ten klimat
ogólnie mam wrażenie że na początku czytałem Dewajtis

ocenił(a) film na 9
piotr242

Do pieca @@? Wow. Skoro nie interesują kolegi książki z dobrymi dialogami, opisami i przyśpiewkami to może coś z bardziej atrakcyjnych tytułów takich jak książki Forgotten Realms :)? Wartka akcja, ciągłe awantury i żadnych pierdół :).

piotr242

Bez przesady... A przyśpiewki bardzo lubię :) Nie zmuszam, ale zachęcam.

ocenił(a) film na 10
piotr242

może już trochę za późno, ale... proponuję audiobooka. Myślę, że bez tego nie sięgnęłabym po Władcę Pierścieni. Jako że miałam pokój z bratem (a on z natury preferuje książki w wersji elektronicznej), który swojego czasu słuchał WP na okrągło, nie mogłam nie przeczytać tej książki (mimo iż w momencie mojej pierwszej przygody czytelniczej z Władcą siłą rzeczy znałam już to dzieło niemalże na pamięć ;p). Może jeśli spróbujesz wysłuchać, to jakoś podejdzie :D

ocenił(a) film na 1
mdv

Trzeba dojrzeć by zrozumieć te brednie O.o

ocenił(a) film na 10
Kileeer

Bardziej dojrzeć do przebrnięcia, od przebrnięcia do zrozumienia jeszcze daleka droga. ;)

ocenił(a) film na 1
Nimloth88

Wow serio ???

ocenił(a) film na 10
Kileeer

Nie, na żarty

ocenił(a) film na 1
Nimloth88

A po co pisałaś do mnie o tym ?

ocenił(a) film na 8
Kileeer

Hahahahahahahahaha! I mówi to koleś który ocenił Złotopolskich i Klan 10/10.
Hahahahahahahahaha!

ocenił(a) film na 1
tom126pe

hahhahahah mówi , to osoba , która czyta nie umie .

mdv

Całkowicie się zgadza. Mnie nie wciągła za pierwszym razem, a teraz nie mogę się oderwać.

ocenił(a) film na 10
piotr242

hm.. Miecz Prawdy, Kroniki Czarnej Kompanii? A może coś z naszego rodzimego poletka? Nie wiem co już czytałeś, bo głupio tak polecać Wiedźmina bo to każdy zna ;)

użytkownik usunięty
Nimloth88

Mój kolega uwielbia trylogię czarnego maga

ocenił(a) film na 10
Nimloth88

To zabawne, ale choć w fantastyce siedzę od bardzo dawna, dopiero zaczęłam Sapkowskiego :)
Komentarz do niego: super się czyta, lekko, autor ma niezłą wyobraźnię, ale złamał mój stereotyp elfa, a ja uwielbiam takie elfy w stylu Tolkiena... A poza tym przez motywy typu dżin z lampy albo diaboł w polu mam niekiedy wątpliwości czy to nie jest raczej pamflet na literaturę fantasy.

Miecz Prawdy - kocham! Moja ulubiona seria, choć nie czyta się tego już tak lekko. Uwielbiam aluzje historyczne, Goodkind sprawia wrażenie obeznanego w sprawach polityki, gospodarki, tropicielstwa, roślinności, taktyki wojennej... Kreacje bohaterów również genialne. Goodkind jest moim mistrzem :)

Przyznaję, że gdy czytałam Tolkiena, nie byłam do tego wystarczająco dojrzała, także chcę do tego wrócić - potraktowałam trylogię jak bardzo ciekawie zaprezentowaną historię, ale tyle. Teraz wiem, że z niej można czerpać mądrość, uczyć się.

I mam duży sentyment do lektury fantasy dla dzieci i młodzieży. Mam tu na myśli Pottera (choć ostatnie części są dojrzałe), Proroctwo kamieni (czytał ktoś?), Eragon i dalsze części...

piotr242

"Drużyna" faktycznie ciężka ale "dwie wieże" czyta się niemal tak szybko jak GoT , "powrót" jest juz wisienką na torcie ;)

piotr242

Książka się dopiero rozkręca po dotarciu hobbitów do Bree, a już na pełnych obrotach chodzi po przybyciu do Rivendell. Potem to już z górki :P