PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737239
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Podobno pan Tolkien pisząc tą wspaniałą trylogie wzorował się na doświadczeniach II wojny światowej bo w końcu przeżył to okrucieństwo które miało miejsce 60 lat temu no i faktycznie elfów krasnali orków i tak dalej można przyrównać do jakiejś grupy społecznej w realnym świcie nie sądzicie

Po pierwsze, z tego co wiem, to Tolkien walczył w I wojnie światowej, a po drugie, sam Tolkien właśnie zaprzeczał takim porównaniom, zwłaszcza zestawieniu Pierścienia Władzy z bombą atomową.

ocenił(a) film na 10
Keodred

Przygotowuję pracę maturalną z biografii Tolkiena, więc coś wiem na temat życia tego wspaniałego pisarza:) Proszę Cię, zapamiętaj sobie, że Tolkien powtarzał we wszystkich wywiadach, że II wojna światowa nie miała żadnego wpływu na jego twórczość. Nie próbujmy być mądrzejsi od mistrza i nie zagłębiajmy się w analizę, która nie ma potwierdzenia.
Pozdrawiam:)

aredhela_4

Co za zbieg okoliczności, ja też do matury pracuję nad Tolkienem, ale nie nad samą biografią, tylko twórczością :D Ale to taka dygresja od tematu :P

ocenił(a) film na 10
Keodred

A to dobre!:D Świat jest mały...:)

ocenił(a) film na 9
Keodred

Zaprzeczał, fakt. Ale mnie się wydaje, że to była raczej niechęć do gadania o polityce i zasłona dymna, niż stan faktyczny. Ja widzę pewne rzeczy tutaj tak, jak Frodo widział Oko w Mordorze...