PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737262
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Która wam bardziej przypadła do gustu. Ja po oglądnięciu (wiele razy) wersji kinowej, wzięłam się
za wersję rozszerzoną i muszę przyznać że film oglądałam tak jakby go widziała po raz pierwszy.

galadria44

Rozszerzona. Innej sobie nie wyobrażam. Kinowa wydawała mi się strasznie pocięta.

użytkownik usunięty
galadria44

Kinowa. Rozszerzona jest 1) zbyt długa a 2) większość "nowych" scen jest w zupełnie innym stylu, zbyt są komediowe (często niezamierzenie).

ocenił(a) film na 10

Co do długości to zależy ja żałuję że nie jest dłuższe, a w wersji rozszerzonej jest takie rozwiązanie że film jest na dwóch płytach tak gdzieś podzielone na max 2 godziny ( zależy od części) i nie trzeba od razu oglądać całości można sobie podzielić. Ale to jest tylko moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać.

ocenił(a) film na 10
galadria44

Nawet nie oglądałam wersji kinowej tej części :P Jedynie Powrotu Króla. Ale i tak ogólnie wolę rozszerzoną ;)

ocenił(a) film na 10
galadria44

zdecydowanie rozszerzona. Jest w niej wiele scen z książki, które w podstawowej wersji zostały pominięte mimo iż były (przynajmniej moim zdaniem) ważne, np. wątek miłości Faramira i Eowiny :)

ocenił(a) film na 10
galadria44

A ja na przykład widziałam na filmikach typu fanmade na YT wiele scen, których nie ma nawet w wersji rozszerzonej. Były to min. sceny z elfami - biegające elfice po lesie, albo Legolas(albo inny elf) pośród spadających liści w jakimś lesie. W necie widziałam też wiele zdjęć postaci, które w ogóle w filmie się nie pojawiają, a są na pewno z LOTRu. Nie wiem, czy ktoś to ma z wersji DVD, gdzie jako dodatki do filmu były pokazane dodatkowe sceny, czy coś w tym stylu, ale strasznie chciałabym to zobaczyć. Nie orientujecie sie może jak można do tego dotrzeć?

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

Na YT znalazłam coś takiego, zobaczcie koniecznie:
http://www.youtube.com/watch?v=Ca123C7631U

Są to dodatkowe sceny, które nie były pokazane w wersji rozszerzonej. Prawdopodobnie wiekszość to jakieś bonusy do wersji blue-ray, ale zastanawiam się, czy można je pełne gdzieś zdobyć, lub obejrzeć w internecie?

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

http://www.youtube.com/watch?v=x_k8RTKGlg0&lc=-EV4tZOMpKnNEze-E7Ecg6eGAeYo9AUO_o yCvuHgGN0&feature=inbox
Jeszcze to, ale to już skrót poprzedniego.

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

To według mnie są materiały takie co nie wykorzystano w filmie ale to się zdarza, nawet widać że niektóre ujęcia są takie "żywe, czy surowe" a nie jak w filmie, dopracowane.

ocenił(a) film na 10
Aredhel125

szkoda że nie pokazali w wersji rozszerzonej pojedynku saurona z aragornem

galadria44

Wiele, wiele razy oglądałam wersję kinową. Po oglądnięciu rozszerzonej uważam kinową za zbyt krótką, w której wiele wątków jest niedokończonych i niewyjaśnionych. Podobają mi się nowe sceny, przez nie film nabrał świeżości. Wolę wersję rozszerzoną ;)

ocenił(a) film na 10
galadria44

Takze wiele razy obejrzalem kinowa. Pokonalem wlasnie rozszerzona i jestem w szoku, ze nie jest to wersja normalna. Nie czytalem ksiazki to moze dlatego mnie tak urzekla.
Wiele mini watkow jest wyjasnionych, gdzie w podstawce mi tego bradzo brakowalo. Wkoncu wiem skad bylo to, czemu to i czemu tam itp itd.
Jedyna rzecz ktora wadzi to jak ktos wspomnial, sa zbyt komediowe. Nie twierdze, ze nie sa zabawne ale bardziej dialogi w tych scenach pasuja pod komedie w czasie terazniejszym a nie w erze ktora tam panuje. Generalnie sa super i powinni z tym zawitac w tv.

galadria44

rozszerzona lepsza dużo ciekawych scen polecam :)

ocenił(a) film na 10
galadria44

Ja miałem tak samo. Najpierw chyba ze 20 razy obejrzałem Trylogię LOTR, a potem wersję reżyserską. Podczas oglądania wydłużonej wrsji miałem wrażenie, że odkrywam film na nowo. A teraz z kolei wziąłem się za czytanie książek i znów odkrywam LOTR na nowo ;)

ocenił(a) film na 10
galadria44

Ja w tą niedzielę co była znów oglądałem edycję rozszerzoną Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia

W tym temacie moja opinia

http://www.filmweb.pl/film/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Dru%C5%BCyna+Pier%C5%9 Bcienia-2001-1065/discussion/W%C5%82a%C5%9Bnie+kolejny+raz+obejrza%C5%82em,25310 63

Więc ja wybieram edycję rozszerzoną ale kinową kocham tak samo. Jeśli chodzi oczywiście o Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia

Bo Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia to to moja ukochana część