Kupiłem te własnie edycje 2 płytową i okazało się, że nie ma w niej momentu, który widziałem chyba na maratonie w kinie, gdzie Frodo po wyjściu z Rivendell pyta sie Gandalfa, któredy do Mordoru. Troche sie rozczarowałem, że tego tam nie ma. Czy jest fragment z jakiejs super rozszerzonej wersji?
Mimo wszystko wersja Blu Ray to całkiem inny film w pozytywnym sensie, oglada sie jeszcze lepiej, a np Cave Troll wyglada super realistycznie, polecam.
Ja przeżyłem szok kiedy po raz pierwszy odpaliłem wersję BR z dźwiękiem przestrzennym w domu i ekranem o przekątnej 120 cali...rzecz jasna o projektorze mówię.
Wersja BR ma bardziej realne odcienie kolorów, nieporównywalnie lepszą jakość obrazu, ostrość, kontrast etc.
Tutaj mała próbka dla tych którzy chcą zobaczyć różnicę:
http://www.cornbread.org/FOTRCompare/
Wystarczy najechać myszką na obrazek i widzi się wersję obrazu BR. Zaś po odjechaniu kursorem poza obrazek, włącza się wersja DVD.
Ech.... nie ma co porównywać :-)
w wersji na dbd ekspozycja zostala troche skorygowana w dol. to wszystkow. np. w 3 i 6 zdjeciu brytyjska wersja jest przepalona (za jasna), przez co tracisz detale w jasnych punktach bo widzisz jeno biala plame.
jedynym minusem jes to ze podeszli do tej sprawy jak leci, zamiast obnizyc(lub podwyzszyc-nie wiem ktora wersja byla pierwotna) naswietlenie jedynie w tych scenach, ktore tego potrzebuja.