PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737262
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

kolejny film

ocenił(a) film na 2

w ktorym dobro zwycieza ze zlem, zenada

ocenił(a) film na 10
m_dub

oto chodzi w kinie fantasy

m_dub

Gdyby zło miało zwyciężyć musiałby być to dramat Fantasy, a z drugiej strony to jest film na podstawie powieści Tolkiena, gdybyś więcej czytał dowiedziałbyś się o wielu tragediach, o Turinie, Morghocie, klęsce Numenoru, za sprawą Saurona,( który nie zawsze był zły), Śródziemie nawet wtedy poniosło klęskę gdy isildur zatrzymał Pierścień, co doprowadziło ludzi do zguby, aż do czasów Estela i Wojny o Pierścień, na 3000 lat był spokój a Sauron zbierał siły w Mrocznej Puszczy, lecz zło zwyciężyło, i położyło cień na przyszłe losy Śródziemia, Można by powiedzieć że dramatycznie kończy się życie Arweny, gdy po śmierci Elessara, nie widząc już sensu swojego życia, wyruszyła na wzgórzu Cerin Amroth - gdzie niegdyś spotkała Aragorna i gdzie przyrzekli sobie miłość - Arwena ułożyła się do wiecznego snu. "Tam zieleni się jej mogiła i będzie tak dopóki świat się nie odmieni." smutna historia, tak jak w przypadku Berena i Pani Luthien, ale z drugiej strony jest to także piękne żyć w miłości przez 120 lat i umrzeć niż żyć przez wszystkie ery tego świata w tęsknocie i smutku za ukochanym :).

Kurde za bardzo się rozpisałem, ale te dwie historie, są moimi ulubionymi :P

ocenił(a) film na 2
Gotrek09

spoko nie musisz nic pisac i tak nikt nie przeczyta tych twoich bzdur

m_dub

I vice versa :).

Gotrek09

Ja czytam jego bzdury, bo to najlepszy troll na filmwebie :D

użytkownik usunięty
m_dub

słuszna uwaga

użytkownik usunięty
m_dub

Ja przeczytałem hahaha

użytkownik usunięty

Nie zauważyłeś, ze to troll? ;)

użytkownik usunięty

Wiem ;)

Trochę mi to podśmierduje multikontem manusia, ale cóż nie ma dowodów, więc na razie tę sprawę zostawię.

użytkownik usunięty
Gotrek09

Możliwe, ale on się nie przyzna ;P

ocenił(a) film na 9
m_dub

takich uzytkownikow jak ty powinno sie usuwac z filmweba, nie znasz tematu, Gotrek09 wszystko Ci dokladnie wyklada, a ty Go tak zlewasz. Chciałbym Cie poinformować, że przeczytałem wszystko co napisal Gotrek09 i to z wielka przyjemnościa, bo dla mnie ksiazki Tolkiena sa czyms wiecej niz tylko fantasy, to arcydziela. Pozdrawiam fanow Śródziemia

m_dub

no widzisz a jednak ktoś te bzdurne wypociny przeczytał :)

ocenił(a) film na 10
Gotrek09

Bardzo ciekawe bzdurne wypociny ^^

użytkownik usunięty
Gotrek09

Sauron zawsze był zły.

m_dub

Dobro zwycięża ze złem, bo dobro jest dobre a zło jest złe
Durna wypowiedź durna odpowiedź panie m_dub

użytkownik usunięty
m_dub

Racja, takie filmy są żałosne...Brakowało mi jeszcze ''i żyli długo i szczęśliwie''

ocenił(a) film na 10

Tak tak żałosne. Mówi to zapewne ktoś dla kogo wojna polsko-ruska była arcydziełem. WP to dobra muzyka, klimat, inny świat. Niektórzy tego nie umieją pojąć drdzy koledzy :D zostawmy ich. Widzę, że nie tylko ja siedzę w Silmarillionie, Gotrek09 :D Fajnie, co najbardziej ci sie podobało :D?

Kansas92

W zasadzie to wszystko :D, ale bardzo lubię początek O Eru i Ainurach, śpiewających dla niego, i o upadku Morghota.

Kansas92

Wiesz co jest najlepsze Melkor, był Ainurem, śpiewał dla samego Iluvatara, był najwyższy pośród Ainurów, i co się stało, poruszyła go melodia śmiertelnika Berena, wtedy usnął, a on mógł wykraść silmarilla z jego korony i uciec, ocalał, i choć ranny zaniósł silmarilla Ojcu Luthien, i wziął ją za żonę, to jest moja ulubiona historia ponieważ wydaję mi się że nie sama pieśń oczarowała czarne serce Morghota, lecz w niej zaklęta była siła miłości do Tinuviel, dla niej tak naprawdę wszedł do piekła, trochę to przypomina jeden z mitów greckich, gdy Orfeusz podszedł pod same bramy Hadesu, by znów ujrzeć swą Eurydykę, i wtedy swą muzyką doprowadził do płaczu Erynie, a Hadesa wzruszył, na tyle by mu ją oddać, choć tu nie kończy się to happy endem to i tak podobne nie? :P

użytkownik usunięty
Kansas92

''Mówi to zapewne ktoś dla kogo wojna polsko-ruska była arcydziełem''. - a ty to co? rentgen masz w oczach że wiesz jaki film uważam za arcydzieło..

ocenił(a) film na 10
m_dub

A czegóż się spodziewali że wilk zje babcie kapturka i pójdzie na imprezę, ogląda film Fantasy i dziwi się jeden z drugim że dobro zwycięża powiem tak we wszystkich tego typu filmach tak będzie więc na przyszłość darujcie sobie film a nam swoje durne komentarze

m_dub

Większość w tym temacie postów opisze chyba jedna fraza: niekończąca się opowieść...

A kilka pytań można zadać - o co w sumie ta kłótnia jest? Czy kogoś ona intelektualnie wzbogaci? Ukaże wyższość kogoś nad kimś? Czy też zwykłą "ja głośniej krzyczę" przewagę? A może "ja mam taki mądry wzrok i ciętą ripostę" przewagę? Jaką to ma wartość? I co to ze sobą niesie?

Niekończąca się opowieść...

ocenił(a) film na 2
Erthain

madrzy ludzie dyskutuja

ocenił(a) film na 9
m_dub

Uff, dobrze, że to sobie wyjaśniłeś.
Mam nadzieję, że te 2 lata wzbogaciły się intelektualnie ;).

m_dub

Na początek powiem, że jeśli decydujesz się na założenie tematu to sprawdź czy nie powielasz tych które już są, i po prostu nie zaśmiecasz serwisu. Po drugie dobrze jest jak zaczyna się zdanie z dużej litery, i kończy je kropką. Lepiej wtedy taki topic wygląda.

Apropos twojej wypowiedzi. Nie każdy film musi mieć złe zakończenie, szczególnie jeśli mowa o gatunku fantasy. Dobro przezwyciężające zło to nieśmiertelny motyw, który najpierw w powieści, a potem w filmie przedstawiony został doskonale. Sądzę że każdy lubi od czasu do czasu obejrzeć coś, czego oglądanie sprawia istną przyjemność. Ten niewymuszony patos to pieszczota dla duszy.

ocenił(a) film na 2
doris1997

wole czytać wartosciowy komentarz analfabety niz twoje niewzwykel glebokie przemyslenia ktore zaczynaja sie duza litera a koncza kropka

m_dub

WERSJA 1:
Jeżeli twój komentarz jest wartościowy, to ja jestem papieżem.

WERSJA 2:
jerzeli twoj kometarz jest wartosciowy to ja jestem papezem

Którą wersję mojej wypowiedzi lepiej się czyta? Odpowiedz sobie sam.

Postscriptum: Chyba źle się oceniasz, analfabetyzm to raczej nie jest. Po prostu zwykłe lenistwo. Pozdrawiam :).

ocenił(a) film na 2
doris1997

obie bez roznicyt jak juz mowilem liczy sie tresc