PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

mam pytanie czy sa dostepne inne ksiazki tolkiena w j pol?mam na mysli jakiekolwiek oprocz
trylogii i hobbita?
ogolnie wlasnie koncze pierwszy tom wp i stwierdzam ze jest bardzo dobry,podobnie zreszta
jak film,wiadomo ze nie jest odwzorowana w 100% ale jako tako daje rade,troche ciezki jest
jezyk i mnostwo nazw wlasnych,czasami mozna sie pogubic ale ogolnie calkiem ciekawa.
polecam zarowno film jak i ksiazke.
pozdrawiam
aha ps kileer jestes pipa ktora trolluje na kazdym forum wp z miernym i nieudolnym skutkiem
tylko 'swiezacy' daja sie nabrac,proponuje odwiedzic profil dody(!) i zobaczyc co ten glupek
wypisuje,hehe

użytkownik usunięty
aew4334555

Nie wiem czy jaja sobie robisz kolego ale odpowiem na Twoje pytanie. Tak, sa dostepne inne ksiazki Tolkiena w jezyku polskim... wystraczy wejsc na stone empiku lub allegro i wpisac Tolkien. Wyswietli i sie ok 10 pozycji. Miedzy innymi sa to:
Silmarillion, Rudy Dżil i jego pies, Łazikanty, Niedokończone opowieści, Księga zaginionych opwiesci, Pan Gawen i Zielony Rycerz, Drzewo i liść, Perła, Dzieci Hurina, Przygody Toma Bombadila, Kowal z Przelesia Wielkiego, Liść - dzielo Niggle'a.

Odnosnie Kileeera to nie ma sensu zakladac kolejnego tematu, w ktorym nastapi wymiana zdan z owym osobnikiem...
Pozdrawiam

nie robie sobie jaj,jakis czas temu szukalem innych pozycji, najwidoczniej nieudolnie.ktora ksiazke polecasz najbardziej? slyszalem ze silmarilllion jest bardzo dobry.
pozdro

użytkownik usunięty
aew4334555

Aha :) to zwracam honor :)
Jesli interesuje Cie bardziej tematyka Śródziemia to zdecydowanie "Silmarillion" (choc momentami moze wydawac Ci sie nuzacy...) i "Dzieci Hurina" (rozbudowany watek z "Silmarillionu").
Jesli chodzi o inne pozycje to polecam "Kowala z Przylesia Wielkiego" oraz "Rudego Dżila i jego psa" - bardzo przyjemne, ciekawe pozycje.

Pozdro

ocenił(a) film na 10

dla przybliżenia sobie historii Śródziemia w lżejszej niż "Silmarillion" formie polecam "Niedokończone Opowieści" - zbiór historii z różnych okresów Tolkienowskiego świata. No i "Księgę Zaginionych opowieści", której niestety nie sposób dostać w Polsce, ale warto ściągnąć z Anglii, właśnie zaczęłam czytać po angielsku, zapowiada się ciekawie :)

Wymienione przez mojego poprzednika pozycje spoza tematyki Śródziemia to baśnie, opowiadania, można je znaleźć w zbiorze baśni "Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa", w którym zawarty jest też ciekawy zbiór wierszy/pieśni o Śródziemiu "Przygody Toma Bombadila" :D

ocenił(a) film na 10
aew4334555

do "Silmarillionu" trzeba się przekonać :) Raczej nie polecałabym na pierwsze "spotkania" z Tolkienem. Ale jeśli chcesz poznać tą całą otoczkę Śródziemie to jak najbardziej :) Zgadzam się z Samwisem- "Dzieci Hurina" to z pewnością pozycja warta uwagi!

ocenił(a) film na 10
martynab

Dosyc ciezki w odbiorze. Autor nie dokonczyl tego dziela. Po jego smierci rodzina opracowala i dokonczyla calosc, niestety choc te same geny, zabraklo wyobrazni... Zakladam, ze autor zweryfikowalby to przed wydaniem i dokonal niezbednych poprawek, na co synowie juz sie nie odwazyli...