część "Władcy Pierścieni" wywarła jeszcze większe wrażenie na mnie niż poprzednik, może dlatego, że obraz jest mroczniejszy i bardziej widowiskowy, sceny batalistyczne niezwykle efektowne i do tego postać Golluma, rewelacyjny i odrażający, tym razem muzyka Howarda Shore'a sprawiła, że musiałem kupić soundtrack :) po raz kolejny znakomite kino
Ja zawsze miałam wrażenie, że najmroczniejsza jest właśnie pierwsza część, a pozostałe to już takie batalistyczne widowiska, mniej bajkowe, a trochę bardziej realistyczne. Dla mnie w Drużynie było najwięcej tajemnicy i strachu, te Nazgule w Shire. Ale każda część wywarła na mnie takie samo wrażenie.
Władca Pierścieni Dwie wieże to drugi film z trylogii Władca Pierścieni w reżyserii Petera Jacksona. Światowa premiera miała miejsce 5 grudnia 2002 r. Film jest adaptacją drugiej części powieści J. R. R. Tolkiena Władca Pierścieni zatytułowanej Dwie Wieże. Kręcono go w plenerach Nowej Zelandii równocześnie z dwiema pozostałymi częściami trylogii. Jest on kontynuacją filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, a kolejną częścią trylogii jest Władca Pierścieni: Powrót Króla.