PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31451}

Władca Pierścieni: Dwie wieże

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002
8,3 519 tys. ocen
8,3 10 1 519032
7,9 89 krytyków
Władca Pierścieni: Dwie wieże
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Dwie wieże

Który negatywny bohater filmu jest waszym zdaniem najlepszy w tym co robi ( czyli jest najbardziej zdradziecki i nikczemny )??? .Moim faworytem w tej kategori jest Saruman (Sauron jakoś za mało się udziela na niwie zła a Grima to tylko pionek ) .

ocenił(a) film na 10

Według mnie najbardziej zdradziecki i nikczemny bohater filmu to oczywiście Gollum (te jego intrygi i dwulicowość, brrr...), choć Saruman jest niewiele lepszy ;)

Shire_Velvet

Może i nie jest zdradziecki, ale moim ulubionym bohaterem wśród wszystkich jest Balrog ;]

sarev0k

Saruman i Sauron byli spoko :)

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Na pierwszym miejscu Gollum, potem Sauron i Saruman ;p

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Oczywiście nazgule^^ za krótki <br/> za krótki <br/>

użytkownik usunięty
T_a

Gothmog ,Szeloba , Czarnoksiężnik z Angmaru (i cała reszta nazguli) i Saruman :)

ocenił(a) film na 10

Najgorszy z nich wszystkich był Witch King

ocenił(a) film na 9
sarev0k

Hmmm... ten moment kiedy otwiera swoją mordkę i widać jak powietrze mu się gotuje w pyszczku jest wspaniały :]

Moim ulubionym zuyym bohaterem jest Sauron. ^^
Może się nie udzielał, ale jednak to od niego wszystko zależało, zbierał siły. Przecież wszystkie wojska orków należały do niego, on ruszył na Rohan ;)))

Ulubiony: Sauron (nie tylko na podstawie filmu ale i książek, zwłaszcza na postawie Silmarillionu - to jak doprowadził do upadku Numeronu było cudowne, chyba anwet Morgoth by czegoś takiego nie zrobił)
Najlepszy w tym co robi na podstawie filmu: Gollum i Saruman

Gollum oczywiście

ocenił(a) film na 10
EM_DE_KE_AS

Wow! Edzia zaskakujesz!

ocenił(a) film na 10
EM_DE_KE_AS

Weże się juz nie udzielaj!!!
jedyne czego chcemy to spokój od Ciebie

R_a_d_z_i_o

To ja chciałam spokoju - od ciebie

ocenił(a) film na 10

Moim ulubionym negatywnym bohaterem jest Gollum. Jest dwulicowy. Potrafi zabić, ale też wzbudza litość. Nigdy nie wiadomo kiedy mówi prawdę.

zdecydowanie Saruman. miał złożoną psychikę

ocenił(a) film na 10
nat24

Król Nazguli i Sauron.

Ealiser

Saruman był mądry,ale chęć zdobycia pierścienia i władzy nad całym świecie,zniszczyła go.

thedagusia_13

Tak naprawdę to nie wiadomo czy Saruman był zły, może tylko chciał przeżyć a przewagę miał Mordor a on uznał że bezpieczniej przyłączyć się do silniejszego. Wracając do tematu moim ulubionym negatywnym bohaterem jest Król Upiorów.

ocenił(a) film na 8

Ja jakoś z tych złych najbardziej lubiłem Lurtza ;) może dlatego, że zabił Boromira...nie wiem :P

Dla mnie Grima! Za genialny dialog pomiędzy nim a Sarumanem:
- Ale nawet wówczas potrzeba będzie tysięcy wojowników do zdobycia twierdzy!
- Dziesiątek tysięcy.
- Ale panie, taka armia nie istnieje!

I wtedy wychodzą na balkon Orthanku... A Grima ma przed sobą armię, "która nie istnieje"

ocenił(a) film na 10
Falka500

Wg mnie także Gadzi Język, chociaż go mało było w filmie.
Świetna charakteryzacja i kiedy o nim pomyślę, to nasuwa mi się obraz czegoś wijowatego, nikczemnego przy Theodenie sączącego mu rady "jak węże do ucha".
Gollum też świetny, bardzo ciekawa postać.

użytkownik usunięty

Król Upiorów czyli Czarnoksiężnik z Angmaru oczywiście ;)

Mi się wydaje że Sauron, choćby i dlatego że zwodził i knuł intrygi przez tysiąclecia i nawet gdy stracił pierścień i nie mógł okazać swej mocy to w ukryciu czaił się i spiskował, to on przecież przekonał któregoś z królów Numenoru (Zapomniałem którego) by zaatakował Valinor gdzie zyska nieśmiertelność i władze.

ocenił(a) film na 9

No mi się niewiele postaci podobało - według mnie na tym gruncie spaścili sprawę.

Jeśli jednak przyjrzeć się bliżej jest taki jeden który został wykreowany idealnie, dokładnie tak jak wyobrażałem dobie czytając książkę - Gollum.

Saruman ujdzie, ale oko Saurona było po prostu zabawne :P

ocenił(a) film na 8
No_Name_5

Jeżeli już mówimy o wszystkich trzech cześciach, to bardzo dobrze zagranym czarnym charakterem był Denethor. Szalony człowiek na zbyt ważnej pozycji i nikogo na tyle odważnego, by go obalić.

ocenił(a) film na 10

Gollum, bo przynajmniej we mnie budził on naprawdę skrajne uczucia. Czasem litość, innym razem odrazę - bo we wszystkim, co robił nie było tej jednoznaczności. No i Frodo dał się na niego 'nabrać' - to świadczy o tym, jak trudno było połapać się w jego zachowaniu.

Gollum. Zdecydowanie. To takie zdradzieckie, nikczemne stworzenie z jednej strony, a z drugiej Sméagol nad którym władzę ma Pierścień.

ocenił(a) film na 10
novocaina

Saruman, bo po prostu go lubię, nawet nie wiem czemu

ocenił(a) film na 10
stokrotka12

Ulubiony negatywny bohater filmu?Bardzo ciekawy temat.

Według mnie,Saruman,oczywiście.A na drugim miejscu Gollum,Balrog,Król Nazguli i może jeszcze Ugluk.

ocenił(a) film na 10
Boleynowa_9

Ja najbardziej lubie:

1. Gothmog
2. Lurtz
3. Rzecznik Saurona
4. Ugluk
5. Barlog
6. Gorbag
7. Król Nazguli
8. Sauron
9. Saruman
10.Grima

pozdrawiam

jeanclaudvandamme21

Sauron i jego pan :D <br/> <br/> <br/>

Destr0

ulubiony Gollum, ponieważ z jednej strony był nikczemny, a z drugiej kiedy pozostał tylko Sméagol to zbudzał we mnie litość.
jednak pozostali negatywni bohaterowie także moim zdaniem zostali w filmach bardzo dobrze ukazani.

ocenił(a) film na 10
Destr0

Jak mówisz o panie to masz na myśli Morgotcha?

ocenił(a) film na 10

Mój ulubiony negatywny bohater to Gollum. Z tych samych powodów co u poprzedników - był dwulicowy, czasem wzbudzał obrzydzenie, czasem litość. Najbardziej pokręcona i niejednoznaczna postać w WP. Na drugim miejscu jest Król Nazguli, w ogóle Upiory Pierścienia.

Nifredil87

Oczywiście Gollum i Saruman. I lubiłam też Ugluka.

ocenił(a) film na 10
lizzy09

Sauron, Nazgule i Gollum.

Darthchop

Sauro, Saruman, Barlog i biedny Gollum.

ocenił(a) film na 10
Nimfadora01

Gollum zdecydowanie, ale Saruman też był niezły no i oczywiście Czarnoksiężnik z Angmaru :)

ocenił(a) film na 10
pawel_b007

No co wy?! Grima genialny ... Gollum również, ale wolę Gadziego Języka ;] Grimę za spryt i chytrość, a Golluma lubię za tę jego podwójną naturę.

ocenił(a) film na 10
_minotaur__

Gollum i Czarnoksiężnik z Angmaru. Ewentualnie Grima.

ocenił(a) film na 9
Wikusia1995

Kryształowy Frodo oczywiście:) ( choć usprawiedliwiony )

użytkownik usunięty
janxen

Oczywiście Grishnakh i jego teksty w stylu- "A ich nogi- przecież nie są im potrzebne, aaa, wyglądają smakowicie!" :D Snaga też niezgorszy- "Tylko kęsa" :D A tak na poważnie to Gollum- niedość, że mam podwójną osobowość to jeszcze wielce bogatą i długą historię życia :D

użytkownik usunięty

Sory, miało być ma a nie mam oczywiście:D

ocenił(a) film na 10

1.Barlog
2. Uruk-Hai na czele z tym rudomordym zabijaką
3. Nazgule, na czele z Angmarczykiem
4. Gobliny
5. Wszystkie pozostałe, brzydsze od nocy stworzenia.

Jeśli chodzi o to, jakie gówno najlepiej wygląda, to wręcz oczy mi się świecą na widok orka. Brudasy, brutalne śmierdziele z kosami i toporami większymi od nich- wypas. Najlepiej zrobieni anty w całym filmie.

ocenił(a) film na 10

Myślę, że Gollum. Ponieważ po części ma on w sobie jeszcze dobro, ale ta jego "ciemna" strona, która pożąda pierścienia całkowicie nim zawładnęła.
Później umieściłabym wszystkich Czarnych Jeźdźców, bo potrafią naprawdę przyprawić o ciarki.
No i na koniec oczywiście Sauron.

ocenił(a) film na 10

Zdecydowanie Gollum. Jak już zostało powiedziane, za jego niejednoznaczny charakter i mieszane uczucia, które wywołuje. Swoją drogą, Andy Serkis świetnie wcielił się w tą postać. Zaś na drugim miejscu mojej listy ulubionych szwarzcharakterów z LOTRa plasują się Nazgule - brrr...

ocenił(a) film na 10

Gollum i Saruman.. Chociaż tak naprawdę nic by się nie zaczęło, gdyby nie Morgoth ;]

ocenił(a) film na 9
Nimfadora_2

Ja tam stawiam na Sarumana. Wystrychnął na dudka cała Białą Radę i planował przy okazji zrobić w trąbę Saurona, a do tego - moim skromnym zdaniem - trzeba mieć niezłe jaja :]

ocenił(a) film na 10
martanah

Chyba raczej głowę :D