Jak już pisałem w Władca Pierścieni : Drużyna Pierścienia, Tvn Obcina sceny !! Może nie są to sceny kluczowe i trwają zaledwie kilka sekund, ale to i tak przegięcie! Dla tych co nigdy nie oglądali LOTR to nie polecam oglądania na TVN. A obejżenia wersji z DvD.
Dialogi na TVN są w miarę poprawne z wersji DVD i kinowej. Ja zauważyłem tylko jeden błąd. Sam mówi do Froda : "Zostały nam tylko SUCHARY LEMBAS..." A na prawdę było "Został nam tylko SUCHY LEMBAS..."
A obciętych scen naliczyłem :
1.Pippin i Mery na plecach bięgnących orków,Mery się krztusi a orkowie podają mu jakiś trunek.
2.Scena jak Eomer i jego żołnierze szukają w śród zwłok Theodreda
3.Grima całujący pierścień Aragorna za uratowanie mu życia
4.Grima mówiący Sarumanowi o pierścieniu Aragorna.
5.Pogrzeb Theodreda
6.Aragorn je zupę od Eoweny
7.Aragorn uspokajający konia na zamku w Rohanie.
8.Pipin i Mery pijący wodę z dzbana w lesie Entów
9.Enty mówią Hobbitą że dopiero powiedziały sobie Dzień Dobry.
10.Końcowa rozmowa Faramira z Golumem.
I tak zdaję mi się że tych scen było więcej... Nie uwarzacie że za takie coś TVN powinienen płacić karę... O tym że skracają filmy wiem od dawna i robią to w nie jednym dobrym filmie... Co wy o tym sądzicie i jak macie jakieś błedy dialogowe i scen których nie było piszcie.
Lecho1523 masz rację powinni płacić karę i uważam że powinni dać wszystkie sceny a nie wycinać pewnie TVN nie dał tych scen ponieważ Władca pierścieni:Dwie Wież jest od lat 15 a TVN dał od 12 i pewnie pomyśleli że niektóre sceny są nie dla dzieci w wieku lat 12 może dlatego usuneli te sceny ale ja uważam że powinni dać wszystkie sceny a jak nie są dla dzieci w wieku lat 12 to powinni dać lat 15 :)
a jak wy sądzicie ? czekam na wasze opinie :)
POZDRAWIAM :)
Sceny które podałeś występują tylko w edycji rozszerzonej,której w tv raczej nie puszczą.
Pozdro
Sceny o których mówisz są wyłącznie w wersji rozszerzonej filmu, którą wydano na DVD. Nalezy je traktowac jako "bonus".
Natomiast na TVNie puszczają wersję taką sama jaka leciała w kinach, o ponad pół godziny krótszą od rozszerzonej. Pretensje są nieuzasadnione, czy TVN obiecywał że pokaże wersję rozszerzoną? Nie przypominam sobie.
".Grima całujący pierścień Aragorna za uratowanie mu życia"
Chyba raczej Grima plujący na pierścień/rękę Aragorna.
Tylko się nie zdziw jak w Powrocie Króla nie będzie w ogóle Sarumana, sdpotkania Gandalfa z Królem Upiorów, wysłannika Sauroa pod bramą Mordoru i całej masy innych rzeczy (bo w wersji jaką puszczają w TV tego nie ma).
Właśnie,szkoda ,że nie ma w normalnej wersji sceny z wysłannikiem Saurona przed Czarną Bramą <<<<SPOILER>>>> który pokazuje koszulkę Froda,wtedy wiekszośc mysli ,że Frodo juz nie żyje i walczą o honor, i scena kiedy pierscien zostaje zniszczony...Swietne
Dobra może i pluł na ten pierścień. I jeszcze była scena jak Saruman chodzi od wioski do wioski w stroju starca a na Tvn pokazali tylko jeden moment. Ale mniejsza z tym. Ale głupio że w kinie ani na TV nie ma normalnej wersji ;/ jest lepsza i ciekawsza. A to że w trzeciej części nie pokażą Sarumana ani wysłannika to wiem bo już teraz będę oglądał 3 raz trzecią część na TVN. (ogólnie widziałem z 11 ;] ). Ale głupio że w kinie była taka wersja ;/ lepiej by było nie iść do kina i se na DVD obejżeć ;]
a mnie strasznie wkurzyło jak szybko leciały napisy końcowe przez co niedało sie kompletnie odczuc tego klimatu końca filmu i muze na końcu a liczyłem ze TVN przynajmniej w tej sprawie zmądrzeje :(