PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31451}

Władca Pierścieni: Dwie wieże

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002
8,3 518 tys. ocen
8,3 10 1 517643
7,9 86 krytyków
Władca Pierścieni: Dwie wieże
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Dwie wieże

Scena poczatkowa

ocenił(a) film na 9

Szczeke zbieralem z podlogi podczas sceny spadania Gandalfa. Gdyby bylo jakies glosowanie na najbardziej widowiskowa scene filmowa to glosowal bym wlasnie na to.

taugrim

ja może z kolei głosowała bym na scenę jak Pippin śpiewa Denethorowi (zapomniałam jak się pisze... xd) do obiadu , czy co tam on za posiłek jadł i jak w tle wojska jadą odbić Osgiliath

ocenił(a) film na 8
taugrim

zgadzam pamiętam jakie wrażenie zrobiła na mnie ta scena w kinie i wcale nie było potrzebne durne 3D

r0hnin

o też racja , ostatnio drażnią mnie z tym 3D , bo prawie wszystkie nowe filmy robią w tej technice..

ocenił(a) film na 10
taugrim

a ja uwazam ze najbardziej widowiskowa scena jest scena poscigu arweny przez nazgule - montaz tej sceny jest rewelacyjny a do tego napiecie i ta muzyka...oczywisce pewnie i znalazlo by sie kilkanascie innych scen (np.atak uruk hai na druzyna oraz smierc boromira, bitwa pod helmowym jarem - pojawienie sie gandalfa, ostatni marsz entow - oblezenie isengardu, atak na minas tirith - lot nazguli ..i wiele wiele innych)

rcisek

Ta scena jest świetna :D Najlepsze jak przejeżdżają przez rzekę i powstają te "wodne konie".

użytkownik usunięty
Zuzulek

Może temat już stary, ale mnie najbardziej podobały się niektóre wypowiedzi z filmu:

1) Bilbo - Drużyna Pierścienia
To ryzykowna sprawa wychodzić za próg domu.
Uważaj na nogi, bo niewiadomo, dokąd cie poniosą.

2) To rozmowa Froda z Gandalfem w Morii - Drużyna Pierścienia
-Szkoda, że Bilbo go nie zabił. - Frodo
- Szkoda? Szkoda mu było go zabijać. Wielu żywych zasługuje na śmierć a czasem umierają ci, co zasłużyli na życie. – Gandalf - Potrafisz im je zapewnić? Nie sądź i nie uśmiercaj tak pochopnie. Nawet mędrzec wszystkiego nie przewidzi. Litość Biba mogła odmienić niejeden los.
-Żałuję, że Pierścień do mnie trafił … - Frodo - Żałuję, że to wszystko się zdarzyło.
-Jak każdy, kto dożył takich czasów. Ale to nie jego wybór. My decydujemy tylko o tym ja wykorzystać
dany nam czas. Na tym świecie działają nie tylko siły zła. – Gandalf

3) Frodo i Sam - Dwie Wieże
- To wszystko nie tak. Nie powinniśmy tu być. Ale jesteśmy.
Jak w bohaterskich opowieściach. Tych naprawdę ważnych. Mrocznych i pełnych grozy. Baliśmy się poznać ich zakończenie. Bo czy koniec może być szczęśliwy? Czy świat będzie taki jak dawniej, choć stało się tyle zła? Ale w końcu zły czas przemija. Usuwa się w cień. Nawet mrok przemija. Przyjdzie nowy dzień, a gdy wzejdzie słońce, tym jaśniej rozbłyśnie. Te opowieści zapadały w pamięć, nawet, jeśli byłeś zbyt mały, by pojąć ich sens. Ale wydaje mi się, że go pojmuję. Teraz wiem. Bohaterowie tych opowieści mogli zawrócić, ale nie chcieli. Szli naprzód. Ponieważ mieli wiarę.
- A w co my wierzymy Sam?
- W to, że na tym świecie istnieje dobro. I że warto o nie walczyć.

4) Pippin i Gandalf - Powrót Króla
- Nie myślałem, że to się tak skończy.
- Skończy? To nie koniec podróży. Śmierć to tylko kolejna ścieżka, którą wszyscy musimy podążyć. Znika szara deszczowa zasłona tego świata i wszystko spowija srebrzysty blask.
A potem widzisz . . .
- Co, Gandalfie? Co widzisz?
- Białe wybrzeże . . . I to, co za nim. Daleką zieloną krainę skąpaną w blasku wschodzącego słońca.
To chyba nie jest takie złe
- Nie, nie jest.

5) No i na koniec Frodo - Powrót Króla

I tak oto rozpoczęła się Czwarta Era Śródziemia. A Drużyna Pierścienia, choć na wieki złączona więzami przyjaźni i miłości, przestała istnieć. W, trzynaście co do dnia miesięcy od wyruszenia w naszą długą podróż znów oglądaliśmy znajomy widok. Wróciliśmy do domu.
Jak podjąć przerwane wątki dawnego życia? Jak dalej istnieć, kiedy w głębi serca zaczynasz rozumieć, że powrót jest niemożliwy? Są sprawy, których czas nie naprawi. Niektóre rany są zbyt głębokie i nie chcą się zabliźnić.
Bilbo powiedział mi raz, że jego historia przeminie. Że każdy z nas rozpocznie coś i skończy. Opowieść Bilba dobiegła końca. Już nie wyruszy w żadną podróż . . . oprócz jednej.

2 i 4 - uważam za genialne :) Zresztą wszystkie wypowiedzi Gandalfa są świetne!

ocenił(a) film na 10

Taaak... Ale to chyba w kategorii na najbardziej wzruszającą scenę ;) Co do widowiskowości to wszystkie wymienione powyżej, plus przybycie Rohirrimów podczas bitwy na polach Pelennoru - wschodzące słońce i ta muzyka...

użytkownik usunięty
varda_t9506

To się zgodzę z tym.
A najbardziej widowiskowe sceny no to:
1 część - walka w Morii, Lothlórien
2 część - walka w Helmowym Jarze, przybycie Rohirrimów podczas bitwy w Helmowym Jarze i walka Entów w Isengardzie
3 część - przybycie Rohirrimów podczas bitwy na polach Pelennoru i walki w Minas Tirith, no i może jeszcze upadek Mordoru
I wielki plus za piękne, wspaniałe i cudowne plenery Nowej Zelandii.

ocenił(a) film na 10

We "Władcy Pierścieni" jest niezliczona ilość widowiskowych ujęć. Ja tu wymienię moje ulubione, te które najbardziej zapadły mi w pamięć. Dodam jeszcze, że w LOTR są takie sceny, że się trzymam poręczy fotela :). Tak bardzo są widowiskowe. Taka mocna jazda, po setkach razy oglądania szczena na podłodze, ciarki na całym ciele, łzy w oczach:
1. Prolog "Drużyny..."
2. To ujęcie jak Nazgule uciekają przed wodnymi końmi prosto na kamerę
3. Przejście przez most Khazad-Dum (to szczególnie, tylko to jedno ujęcie jak są pokazani najpierw z góry, potem ta widowiskowa "wędrówka" kamery)
4. Prolog "Dwóch Wież"
5. Schodzenie Golluma głową w dół na tle Księżyca
6. Pierwsze ujęcie Nazgula na skrzydlatej bestii lecącej nad Martwymi Bagnami
7. Marsz Entów (to szczególnie)
8. Przybycie Eomera i szarża na Uruk-hai (to szczególnie)
9. Lot kamery nad Orthankiem w "Powrocie króla"
10. Duuużo ujęć z oblężenia Minas Tirith (zwłaszcza te z Nazgulami)
11. Przybycie Rohirimów
12. Starcie Haradrimów z Rohirimami
13. BUM! Oka Saurona
LOTR to po prostu najbardziej widowiskowe filmy. Takie "głupie" ujęcie Golluma na tle Księżyca wygląda o wiele lepiej niż najbardziej widowiskowe ujęcie "Avatara". Nie chodzi mi tu o jakość efektów specjalnych, ale o zdjęcia, o epickość. "Władca..." wygląda jak z coś zapomnianego, jakaś dawna, piękna epoka. Coś wspaniałego. Jeżeli chodzi o widowiskowość to jedynie "Matriksy" nieco się zbliżają.

użytkownik usunięty
Banner

I tu się zgodzę z tobą w 100%, a może i więcej. To jest po prostu jazda bez trzymanki.
Dlatego właśnie prolog "Drużyny Pierścienia" jest już jak to nazwałeś/łaś " jak z coś zapomnianego, jakaś dawna, piękna epoka".
Zwłaszcza słowa Galadrieli :
"Świat się zmienił. Mówi mi to woda. Mówi mi to ziemia. Wyczuwam to w powietrzu. Wiele z tego, co było, zostało zatracone, bo nie żyją już ci, którzy to pamiętali."
"Sprawy, których pamięć powinna przetrwać, uległa zatraceniu. Historia stała się legendą, legenda – mitem. "
"Nadchodzi, bowiem czas, gdy hobbici będą decydować o losach wszystkich. "
No wiadomo, że było tego więcej.
Dostaliśmy najlepszą trylogię fantasy wszech czasów!

użytkownik usunięty
Banner

Siemka Banner :) zapomniales jeszcze o sekwencji upadku Barad Dur, pierwszym otwarciu Czarnych Wrót, walce w komnacie gdzie znajduje sie grob Balina w Morii, wyruszeniu czarnej armii Mordoru z Minas Morgul (kiedy ten zielony slup ognia pnie sie w gore, Król Upiorów siada na wrotach od swej Twierdzy i armia rusza - jedna z moich ulubionych scen), wjazd Gandalfa z Pippinem na koniu do Minas Tirith oraz sekwencja gdy po kolei rozpala sie Płomień Nadziei :)

użytkownik usunięty

aaa... i jeszcze scena gdy Gandalf wieziony przez Sarumana wypuszcza tego motyla/ ćmę a ten wlatuje pod ziemie i widzimy "wylegarnie" Uruk-Hai, machiny, tryby, zbrojownie dla nowo narodzonych Uruków:) naprawde swietna sekwencja ruchu kamery :)

ocenił(a) film na 10

No właśnie mi się to przypomniało zaraz po dodaniu posta, ale już mi się nie chciało pisać. Ja jeszcze dodam, że taka "głupia" i "niepozorna" scena jak wspinaczka po schodach Cirith Ungol a w tle majaczące bladozielonym światłem Minas Morgul i oddziały orków, jest chyba bardziej widowiskowa od jakiejkolwiek sceny z innego filmu. Może przesadzam, ale ja mam takie wrażenia. Jak już pisałem to jest ostra jazda. Można jeszcze dodać skok Denethora i ultra szybki lot kamery nad Polami Pelennoru, wspinaczka Pippina do stosu, konfrontacja Gandalfa z Nazgulem, wlot kamery do wieży Cirith Ungol przez to najwyższe okno i naprawdę wiele, wiele innych :).

ocenił(a) film na 10
Banner

I jeszcze ta scena w, której niedobitki kontrnatarcia na Osgiliath wracają do Minas Tirith dręczone przez nazgule, i Gandalf wyruszający im naprzeciw rzucając słup światła , ktory odstrasza skrzydlate bestie ;)

Jeżeli mówimy już o wspaniałych cytatach:
"Wolę jedno życie z tobą, niż samotność przez wszystkie Ery tego świata"
Arwena do Aragorna

użytkownik usunięty

z wypowiedzi nr 2) " - Wielu żywych zasługuje na śmierć a czasem umierają ci, co zasłużyli na życie. Potrafisz im je zapewnić? Nie sądź i nie uśmiercaj tak pochopnie. Nawet mędrzec wszystkiego nie przewidzi." Te kilka zdan powinni przeczytac ludzie ktorzy popieraja eutanazje i aborcje. Perfekcyjnie pokazuja bezsens w/w zabiegow.

Ale chyba wiecie, że słowa Gandalfa są cytowany ze książek? Scenarzyści nie napisali tego sami. Tak piszę tylko, żeby całej zasługi im nie przypisać. ; ]

użytkownik usunięty
gramer_filmweb

Wiemy, wiemy :) pozdro i zapraszam do znajomych kolejnego fana Tolkiena :)

Zaproszenie przyjętę. : ] Szóstego stycznia 2012, jakby ktoś jeszcze nie wiedział, emitowana będzie "Drużyna Pierścienia" na TVN o 20. Oglądne na 100%.