PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31451}

Władca Pierścieni: Dwie wieże

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002
8,3 519 tys. ocen
8,3 10 1 519032
7,9 89 krytyków
Władca Pierścieni: Dwie wieże
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Dwie wieże

Witam, celowo założyłem konto aby zadawać Wam pewne trapiące mnie pytanie.

Po uzdrowieniu Teodena przez Gandalfa do Edoras przybywa dwójka dzieci, ledwie żywych, którzy informują króla o paleniu wiosek i zmierzaniu ku Edoras orków z Isengardu.
Teoden postanawia opuścić Edoras i udać się do Helmowego Jaru szukać pomocy.
Z mapy którą znalazłem wynika iż to nie mogło się stać bez styczności z orkami gdyż:
http://tapety.joe.pl/tapeta/fantasy/mapy/mapa-z-wladcy-pierscieni.jpg

Widać na mapie, że Helmowy Jar jest pomiędzy Isengardem a Edoras, a jedyna droga z Isengardu do Edoras wiedzie przez Helmowy Jar, więc jakim cudem Król Teoden i orkowie z Isengardu nie minęli się w podróży i dlaczego orki postanowiły pierw podbić Edoras aby potem cofać się do Helmowego Jaru?

Jeśli coś przeoczyłem to bardzo proszę o wyjaśnienie, bo po tylu latach dopiero to zauważyłem.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Lasek001

Ale ci orkowie wraz z dunlandczykami i garstką uruk-hai, którzy zaatakowali tą wioskę skąd pochodziły te dzieci nie mieli zadania zdobyć Edoras czy Helowy Jar. Oni zostali wysłani na całe terytorium Rohanu aby plądrować, palić, kraść itd. itp (głównie ku uciesze Dunlandczyków bo oni chcieli odzyskać tereny, które kiedyś do nich należały) . A 10tysięczna armia Uruków wyruszyła później dlatego Theoden zdążył przed wojskami Isengardu. Choć nie do końca bo przecież Grima powiedział Sarumanowi, że Rohańczycy nie zostaną w Edoras i pójdą do Helms Deep, dlatego Saruman wysłał na nich Wargów.

A i jeszcze jedno armia uruk-hai nie szła najpierw na Edoras, oni od początku szli na Helmowy Jar.

ringos

Dziękuje bardzo za zainteresowanie się tematem, oraz za dogłębne wytłumaczenie, teraz już się wszystko rozjaśniło.

Pozdrawiam,
Lasek001