PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31451}

Władca Pierścieni: Dwie wieże

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002
8,3 519 tys. ocen
8,3 10 1 519032
7,9 89 krytyków
Władca Pierścieni: Dwie wieże
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Dwie wieże

Świetny film, chociaż według mnie niepotrzebne było zmienianie wielu wątków w stosunku do książki i dodawanie rzeczy których w książce nie było, takich jak potyczka z wargami w drodze do helmowego jaru, pozorna śmierć Aragorna czy udział elfów w bitwie i brak eomera z oddziałem od poczatku bitwy. Jedyne ze zmian które mi sie częściowo podobały to rozszerzenie wątku relacji faramira, boromira i ich ojca , choć faramira przedstawiono później w gorszy sposób w stosunku do książkowego i to zmieniło jego postać w znaczącym stopniu. Jestem świadom ,że część tych zmian była potrzebna by zrealizować ciekawy film , ponieważ film się rzadzi innymi prawami niż książka to niektóre watki trzeba było zmienić by bardziej zaciekawić widza. Film mimo wszystko jest świetnie zrealizowany i naprawdę wciąga.

ocenił(a) film na 10
michalk300i

To moim zdaniem Faramir bardzo ucierpiał na zmianach w stosunku do książki, więc lepiej jeśli nic by z nim i ojcem nie rozwijali, jeśli ma to iść w tą stronę. Właściwie to nawet nie użyłabym tu słowa "rozszerzenie wątku", ponieważ po pierwsze książka przedstawiała go obszerniej, a po drugie wszystkie relacje ukazywała. Film natomiast przekoloryzował je znacznie, bardzo spłycając lub wręcz ośmieszając postacie. - To samo zresztą w ostatniej części - Denethor albo obrywa od Gandalfa po głowie, albo robią z niego kulę ognia. Za to Faramir się obraża i z całym oddziałem jedzie na pewną śmierć (mimo iż sama scena, z piosenką Pipina w tle, wypada naprawdę efektownie).

Za to elfów w Helmowym Jarze oceniam bardzo pozytywnie. Tylko dla Haldira nie najlepiej się to skończyło,
ale sceny i muzyka wyszły dość klimatycznie.