Musze przyznać iz szedłem na ten film z pewna dozą niepokoju duchowego czy druga część (lub lepsze określenie Druga Księga) będzie tak samo dobra jak pierwsze no i musze powiedzieć ze nie zawiodłem się.Od pierwszych minut filmu byłem pozytywnie zaskoczony przez efekty specjalne i pomysł który został użyty w pierwszej scenie.Bardzo zgrabnie zostały połączone obie części.Sceny batalistyczne były perfekcujnie opracowane i umiejscowione w czasie zgodnie z książką.Postać Golluma jest tu bardziej wyraziściej przedstawiona niż w książce widzimi jak toczy się w nim wewnętrzna walka i można powiedzieć iż jest nam go żal w pewnym momęcie.Film miał motywy humorystyczne za sprawą niskiego wzrostu krasnoluda.Natomiast przejazd na tarczy Legajosa był przesadzony i nie powinien się znaleźć w filmie.A jeszcze jedno drzewce byli zrobieni na medal wadą ich tylko było iż byli zbyt smukli i zbyt mali jak na drzewców.Natomiast marsz entów na Isengald był po prostu komedią wyrwało sie pare drzewek z lasu i se idą wyraźnie powiedziane było iż powstał las CAŁY i ruszył.Treche się rozczarowałem ale ogólnie był bardzo dobry efekt.Musze jednak zaznaczyc iż tak samo jak pierwsza jest to film przeznaczony dla ludzi wtajemniczonych i obytych z książką.Jeżeli ktos nie przeczytał książki błagam was nie idzcie do kina bo wyda wam się iz jest to film nudny i za długi i co najwyrzej będziecie przeszkadzac ludziom którzy długo czekali aby zobaczyc druga część.Podsumowując nie moge się doczekać trzeciej ostaniej i chyba najleprzej według mnie części lub tez księgi.