Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553284
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Zawsze mnie denerwowały dwie rzeczy w tej części. Cudowne przeżycia Golluma, który
przeżył po upadku w przepaść.
Ale przede wszystkim błyskawiczne pojawienie się wojsk Gondoru-Rohanu w Mordorze.
Przecież tak naprawdę mieli do przejścia o wiele więcej.

ocenił(a) film na 10
wojtekrot

Fakt, z tym Gollumem ta scena lekko naciągana, ale wg mnie można by to przetłumaczyć w ten sposób, że był dziwnym stworzeniem, więc po jego wcześniejszych przeżyciach to w sumie niewiele mnie zdziwi- do tego z taką zdrową dietą. ;)
A co do wojsk- to nie jest tak, że nagle się przenieśli, tam między tym jest (wg mnie) kilka dni wyciętych- w końcu Frodo z Samem też mieli długą drogę do przeżycia, nie zrobili tego w 1 dzień- albo faktycznie błąd w filmie.
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 10
wojtekrot

A widziałeś wersję reżyserską? Tam pokazują jak hobbici wplątali się w wojska orków, a w Minas Tirith też więcej się działo po bitwie. Po prostu film byłby za długi.

ocenił(a) film na 10
wojtekrot

Mnie to przeżycie Golluma jakoś nie drażni, bo widać a nawet słychać że jakby osuwa sie po skalach w dół, a nie poprostu spada.

ocenił(a) film na 10
wojtekrot

a co powiesz na to że wątła kobita dwoma uderzeniami miecza odcina głowę ogromnemu Nazgulowi ? (chyba najbardziej żenująca scena "Władcy..." nawet koniowi nie dało by się odciąć głowy dwoma uderzeniami miecza" albo Legolas na oliphancie szył z łuku a jego nogi były po prostu przyklejone do grzbietu ogromnego zwierzęcia którego każdy ruch sprawiał zapewne lekke trzęsienie ziemi,utrzymał się w jakiś "magiczny" sposób, nie mówiąc już o tym że DWIEMA strzałami w jego łeb- zabił go hahahahahha. Sam mózg pewnie miał ładnych pare metrów długości no ale spoko - dwie maleńkie strzałki wystarczyły.
Szkoda tez że na koniec nie pokazali Saurona, w książce na koniec pokazał się jego ludzko wyglądający zarys który rozwiał się na wietrze.

ocenił(a) film na 10
Rockman92

Małe sprostowanie- Legolas użył trzech, nie dwóch strzał : )

ocenił(a) film na 10
Rockman92

http://tekstovi-pesama.com/g_img/0/9116/annatar-3.jpg

ocenił(a) film na 10
Seba13169

czy to jest jakiś moment z filmu, czy obraz/rysunek? eh obejrzę sobie dzisiaj Włądcę to popatrzę ;)

ocenił(a) film na 10
stokrotka12

Moment który ostatecznie w filmie się nie znalazł a Saurona zastąpiono komputerowo wygenerowanym trollem:
http://www.youtube.com/watch?v=C97qFHl0jVw
http://www.youtube.com/watch?v=IqKt_h0EPuU&feature=r%ADelated

ocenił(a) film na 9
Rockman92

A co ciekawe ta wątła kobita zabiła Czarnoksiężnika z Angmaru. Wcześniej, w jeden ze scen, Gandalf wyjaśniał "że nie może go zabić, żaden żyjący CZŁOWIEK". Nie mężczyzna, a człowiek. Więc ta kobitka nie mogła go zabić, a to zrobiła. Oglądając film po raz pierwszy, myślałem, że Czarnoksiężnika z Angmaru zabije Armia Umarłych....

ocenił(a) film na 10
Joker_35

Jeśli było człowiek to albo błednie przetłumaczono albo ty angielski błednie zrozumiałeś.
W oryginale było no living man can kill him (parafrazując) czyli w tym wypadku meżczyzna.

ocenił(a) film na 10
Dealric

w tym przypadku mężczyzna albo człowiek , nie udowodnisz o co chodziło, angielski jest niedokładny. Ale może jest tak jak mówisz. A co do tej kobitki to fajnie przecięła Nazgulowi łeb ... jednym uderzeniem mieczyka........

ocenił(a) film na 10
Rockman92

No tak słowo jest dwuznaczne, ale i w książce chodziło o meżczyzne. Po prostu tłumacz sie pomylił.

ocenił(a) film na 10
Joker_35

"Do not pursue him! He will not return to these lands. Far off yet is his doom, and not by the hand of man shall he fall."
Man = człowiek, mężczyzna. Zwykłe niedopatrzenie w tłumaczeniu, albo... Swoją drogą, czy mieszkańcy Śródziemia byli pewni że chodzi o mężczyznę a nie człowieka? Nigdy nie spotkałem tej przepowiedni jednoznacznie wytłumaczonej. Zawsze wyglądało mi to jak mityczne greckie przepowiednie, na pierwszy rzut oka mówiące o jednej konkretnej sprawie, gdy na końcu okazywało się coś innego.

ocenił(a) film na 8
Seba13169

Kiedy właściwie Glorfindel to powiedział? btw szkoda, że jego postać została pominięta w filmie na rzecz Arweny.

ocenił(a) film na 8
karmenion

A co do ucięcia głowy to to nie był nazgul, tylko jego "rumak".

ocenił(a) film na 10
karmenion

Po bitwie pod Fornostem.

ocenił(a) film na 10
Joker_35

"Nie zabije mnie nawet najdzielniejszy mąż" - mężczyzna. Kobiety nie biorą udziału w bitwach, więc szansa na to że któraś go zabije była raczej znikoma. Jak to powiedzaił Eomer: "Wojna to kraina mężczyzn".

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

Akurat tu rzeczywiście tłumaczenie zostawia ciekawe możliwości bo z angielska możemy to rozumieć jako meżczyzne (czyli musi zabić kobieta) albo człowiek (czyli krasnolud albo elf już mogą zabić).

ocenił(a) film na 10
Dealric

Spytałbym Tolkiena ale nie oddzwania.

ocenił(a) film na 10
Dealric

No skoro Glorfindel rady nie dał, to raczej elf odpada :)

ocenił(a) film na 10
ralftriclinum

Glorfindel użył magii elfów. Nie zdziwiłbym jakby upiorów nie dało sie zabić za pomocą magii:)

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

Oryginalny tekst według Tolkiena
"Nigdy już nie wróci do tej krainy. Zguba dosięgnie go daleko stąd, nieprędko i nie z ręki męża"

wojtekrot

Scena z Gollumem nie byla naciagana .Moim zdaniem gollum byl jak kot zawsze spadal na cztery lapy ;)

ocenił(a) film na 6
wojtekrot

A mnie z kolei zastanawia jedna kwestia.... jakim cudem "Pajęczyca" zdołała ukąsić Froda skoro cały czas nosił na sobie Mithril ?? Nawet troll za pomocą lancy mu krzywdy nie zrobił... no chyba, że coś przeoczyłem - tutaj pytanie do czytających książkę :D