Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553082
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Mam pytanie: Jakich wydarzeń brakuje z książki. Co nie zmieściło się w filmie? Np: Brak Toma Bombadila w drużynie pierścienia.

Wyczytałem że brakuje bitwy hobbitów z Sarumanem w Shire. Więc czego jeszcze :D

ocenił(a) film na 9
macian

Z tego co zdołałem zapamiętać a książkę czytałem 10 lat temu to szarżą w bitwie o Helmowy Jar dowodził Erkenbrand, a w filmie Eomer. W filmie tuż przed bitwą przychodzą posiłki elfów, a w książce nic takiego nie mam miejsca. W Powrocie Króla w filmie orkowie wdzierają się do miasta podczas gdy w książce przed wtargnięciem przez orków ratuje Gondorczyków szarża Rohirrimów, a armia umarłych oczyszcza Minas Tirith z orków podczas gdy w książce Aragorn uznaje że spłacili swój dług po odbiciu Pelargiru i znikają. No i właśnie ta zmieniona końcówka, gdy Hobbici wracają do Shire i zastają tam Sarumana, to jest największa zmiana. Tyle zdołałem sobie przypomnieć.

ocenił(a) film na 10
JackTheRiper4546

Dzięki bardzo :D

użytkownik usunięty
macian

W wersji rozszerzonej Dwóch Wież, Saruman ginie spadając z Orthanku, natomiast w wersji normalnej, tak jak w książce, odchodzi z Gadzim Językiem, ponieważ Gandalf nie pozwala go zabić. Moim zdaniem Jackson powinien był się trzymać oryginału, a nie uśmiercać Sarumana. Zakończenie z walką o Shire byłoby dużo fajniejsze niż przydługie powitania i pożegnania. Mógł przynajmniej w wersji normalnej pokazać uwolnienie Shire, skoro pozostawił Sarumana żywego. Ale i tak film świetny.

ocenił(a) film na 10

Saruman nie ginie w dwóch wieżach lecz w powrót króla Rozszerzona

użytkownik usunięty
LobeliaSakvil

Tak tak. Masz rację. Pomyliłem się.