Mam pytanie czy nie zauważyliście w Harrym Potterze podobieństwa niektórych rzeczy do tego
co jest w WP? Moim zdaniem HP nie zasłużył na tak wielką popularność np w moich okolicach
każdy tylko o tym gada lecz ja i kilku przyjaciół uważamy że to WP ma w sobie to coś czego w
innych powieściach nie ma. Przykłady tak zwanej ściągi: Frodo-Harry, Gandalf-Dumblendore,
Nazgule-Dementorzy i takie tam i fabuła toczy się w ten sposób że pewna osoba musi
pokonać wroga który w pewnym sensie nie istnieje bo w WP by mień ogromną moc Sauron
musi mień pierścień a w HP voldemort jakieś ciało. No i facebook nawet tam wszyscy trąbią o
tym jak to wspaniały jest Harry Potter. Raz spotkałem się z takim jakby komiksem że
bohaterowie z HP podobni do bohaterów z WP mówią Syn? / Córka? A ci nasi bohaterowie do
nich mówią Tata! / Mama! i to nawet sensu nie ma. Co wy o tym myślicie? JA uważam że HP to
DNO i tyle na ten temat
To jest typowe, że jest walka dobra ze złem, bohaterowie dobrzy, źli. I tyle wspólnych rzeczy. To są 2 różne dzieła. Czytałam i oglądałam wszystkie części. Moim zdaniem zarówno HP i WP są genialne, jednakże z racji wieku bohaterów, miejsca akcji itp zupełnie się różnią. Według mnie to jest bez sensu porównywać takie coś. Harry Potter jest skierowany bardziej do tych młodszych, chociaż im dalsze części tym poważniejsze.
a co do facebook'a... lepiej tam na opinie ludzi nie patrz... twoje życie będzie lepsze...
WP FTFW!
Moim zdaniem to jst sygnał, że czas odłączyć się od Facebooka i najzwyklej w świecie zająć się czymś.
Tak samo można by powiedzieć o wielu innych książkach fantasy. Władca Pierścieni był pewnym prekursorem w swoim gatunku, wielu czerpało inspiracje od Tolkiena, możliwe że Rowling też, nie widzę w tym nic złego. Pewne podobieństwa mogą występować (skojarzenie Frodo-Harry jest trochę dziwne), ale świat Harrego Pottera bardzo różni się od tego który wykreował Tolkien.
Gdyby nie Tolkien i jego rozbudowany, piękny, tajemniczy świat, który zbudował od podstaw to Rowling z pewnością całkiem inaczej wykreowała HP i jego świat. Nie wiem gdzie to czytałam, ale ponoć Rowling mówiła, że Tolkien jest jej inspiracją czy coś. Jest dobrą pisarką ale TOLKIEN TO MISTRZ!!!!