Witam. Mam takie pytanko odnośnie efektów specjalnych. Znam bowiem królową firm w tej dziedzinie czyli ILM oraz jak na razie świetnie rozwijającą się firmę WETA(Władca Pierścieni, King Kong, Avatar). Ale nie wiem czy są jakiekolwiek inne firmy, które mogą im choć odrobinę dorównać i chciałem prosić o dopowiedź.
Pozdro.
Firma Cinesite.Robiła efekty do tak znanych filmow jak:Złoty Kompas,Gwiezdny Pył,wszystkie filmy o Harrym Potterze,Mroczny Rycerz,Troja,Hellboy II.Obecnie w produkcji sa Insygnia Śmierci,Książe Persji,Starcie Tytanów oraz trzecia cząść Opowieści z Narnii:Podróż Wędrowca do Świtu.
Firma Cinesite.Robiła efekty do tak znanych filmow jak:Złoty Kompas,Gwiezdny Pył,wszystkie filmy o Harrym Potterze,Mroczny Rycerz,Troja,Hellboy II.Obecnie w produkcji sa Insygnia Śmierci,Książe Persji,Starcie Tytanów oraz trzecia cząść Opowieści z Narnii:Podróż Wędrowca do Świtu.
Oprócz tych które wymieniliście są jeszcze Digital Domain, Sony Pictures Imagineworks, Mill Film itp. Wszystkich fanów efektów specjalnych zapraszam do rankingu najlepszych efektów specjalnych w historii kina. Ranking znajduje się w temacie pod filmem Gwiezdne wojny - Nowa nadzieja. Zapraszam do głosowania. Prowadzę też blog o ILM. Nara.